©Forbidden Stories

PEGASUS PROJECT: ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, Η ΚΡΙΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου 2022, 13:31Εκτύπωση

Ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με το Pegasus Project, η έλλειψη ενός παγκόσμιου μορατόριουμ για την πώληση κατασκοπευτικού λογισμικού επιτρέπει στη βιομηχανία παρακολούθησης να συνεχίζει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Το Pegasus Project αποκάλυψε πώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν το επεμβατικό κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της NSO Group για να θέτουν ακτιβίστριες/-ιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων, πολιτικούς ηγέτες, δημοσιογράφους και δικηγόρους σε όλο τον κόσμο υπό παράνομη παρακολούθηση.

Έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις για τον έλεγχο της βιομηχανίας παρακολούθησης, έχουν γίνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η κυβερνητική δράση δεν είναι ακόμη αρκετή.

Έναν χρόνο μετά τις αποκαλύψεις για το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus που συγκλόνισαν τον κόσμο, είναι ανησυχητικό ότι οι εταιρείες παρακολούθησης εξακολουθούν να επωφελούνται από τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα

— Danna Ingleton, αναπληρώτρια διευθύντρια της Amnesty Tech.

«Το Pegasus Project ήταν το καμπανάκι για το ότι απαιτείται επειγόντως δράση με σκοπό τη ρύθμιση μιας βιομηχανίας που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Αναίσχυντα, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ακόμη αναλάβει δράση και δεν έχουν αντιμετωπίσει πλήρως αυτή την κρίση ψηφιακής κατασκοπείας.

«Κάθε άτομο που έχει στοχοποιηθεί από το λογισμικό κατασκοπείας της NSO Group έχει δικαίωμα σε επανορθώσεις. Η αποτυχία των παγκόσμιων κυβερνήσεων να αναλάβουν ουσιαστική δράση αποτελεί προσβολή για όλες και όλους εκείνους που έχουν υποφέρει, σωματικά και ψυχολογικά, αφού στοχοποιήθηκαν με αυτό το επεμβατικό λογισμικό.

«Η παράνομη στοχευμένη παρακολούθηση των υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών αποτελεί εργαλείο καταστολής. Είναι καιρός να πατάξουμε αυτή τη βιομηχανία που συνεχίζει να λειτουργεί με σκιώδη τρόπο».

Το Pegasus Project ήταν μια συνεργασία δημοσιογράφων από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης σε 10 χώρες, η οποία συντονίστηκε από το Forbidden Stories. Το Εργαστήριο Ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας χρησιμοποίησε ελέγχους ψηφιακής εγκληματολογίας αιχμής και ερευνητικές μεθοδολογίες για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της στοχοποίησης και των μολύνσεων σε δεκάδες τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο.

Τον τελευταίο χρόνο, το Εργαστήριο Ασφαλείας αποκάλυψε νέες περιπτώσεις στοχοποίησης με τη χρήση του Pegasus στο Μαρόκο-Δυτική Σαχάρα και στην Πολωνία. Επιπλέον, το Εργαστήριο Ασφαλείας επιβεβαίωσε ανεξάρτητα πολυάριθμες πρόσθετες περιπτώσεις όπου το Pegasus εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται για την παράνομη στοχοποίηση ατόμων, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων στο Ελ Σαλβαδόρ, στο Ισραήλ/ΚΠΕ, στην Πολωνία και στην Ισπανία.

Η παράνομη παρακολούθηση παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και μπορεί επίσης να παραβιάσει τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, της γνώμης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης.

 

Μία πολύ βίαιη μορφή λογοκρισίας

Η Διεθνής Αμνηστία ερευνά την παράνομη παρακολούθηση εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι κυβερνήσεις και για το πώς οι εταιρείες επωφελούνται από την παράνομη στοχευμένη παρακολούθηση.

Κάθε μήνα επιβεβαιώνονται νέες περιπτώσεις ανθρώπων που στοχοποιούνται με το Pegasus. Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη από αρκετούς ανθρώπους που είχαν μολυνθεί με το Pegasus, οι οποίοι μίλησαν για την αγωνία τους εξαιτίας της στοχοποίησής τους.

Η Julia Gavarrete, δημοσιογράφος στο Ελ Σαλβαδόρ, δήλωσε: «Είναι ντροπή που ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση των εγκληματιών χρησιμοποιείται για να επιτεθεί σε ανεξάρτητες δημοσιογράφους και υπερασπίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι ντροπή που δεν έχουμε καμία ένδειξη για το ποιος βρίσκεται πίσω από τη στοχοποίηση. Είναι αδύνατο να μην αισθάνεσαι θυμό όταν ολόκληρη η ζωή μας βρίσκεται στα χέρια κάποιου άλλου και δεν υπάρχουν απαντήσεις σχετικά με το ποιος εχει την ευθύνη γι’ αυτό». 

«Η στοχοποίηση με οδήγησε να αλλάξω τον τρόπο επικοινωνίας μου, τα μέρη που συνήθιζα να πηγαίνω, αλλά και να σκεφτώ δύο φορές το είδος των πληροφοριών που θέλω να μοιράζομαι με άλλους – όχι μόνο για τη δική μου ασφάλεια, αλλά και για να προστατεύσω την ακεραιότητα όσων επικοινωνούν μαζί μου. Πρέπει να έχω επίγνωση των χώρων που επισκεπτόμαστε και να προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτική κάθε φορά που έχουμε τις συσκευές μας κοντά... Ως δημοσιογράφος, πρέπει να προστατεύω τις πηγές μου, αλλά ως γυναίκα πρέπει να προστατεύω την οικογένεια και τους φίλους μου. Η παρακολούθηση συνεπάγεται προσβολή της επαγγελματικής και της ιδιωτικής μας ζωής». 

Ο Hicham Mansouri, ένας Μαροκινός δημοσιογράφος που ζει στη Γαλλία, περιέγραψε ότι η παρακολούθηση αποτελεί «μια πολύ βίαιη μορφή λογοκρισίας, επειδή στερούμαστε τη δυνατότητα να εκφραστούμε για πολλά θέματα τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο».

Αυτός είναι ο στόχος τους: να σε κάνουν παρανοϊκό, να σε απομονώσουν από τους ανθρώπους και να σε κλείσουν σε μια φυλακή

— Hicham Mansouri

 

Συνεχιζόμενες έρευνες

Επί του παρόντος εκκρεμούν έρευνες και υποθέσεις κατά του NSO Group στη Γαλλία, την Ινδία, το Μεξικό και την Πολωνία. Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέστησε την επιτροπή PEGA για να διερευνήσει τη χρήση του Pegasus και άλλων λογισμικών κατασκοπείας στην Ευρώπη.

Τον Νοέμβριο του 2021, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών τοποθέτησε την NSO Group στην Entity List της, για «συμμετοχή σε δραστηριότητες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας ή της εξωτερικής πολιτικής». Αργότερα τον ίδιο μήνα, η Apple κατέθεσε αγωγή κατά της NSO Group για να την καταστήσει υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τη στοχοποίηση χρηστριών/-ών της Apple.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν αναφορές ότι η αμερικανική εταιρεία εργολαβιών άμυνας L3Harris βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά της κυριότητας του λογισμικού Pegasus. Το μέλλον της NSO Group παραμένει αβέβαιο.

«Κάθε προσπάθεια του Ομίλου NSO να αλλάξει το επιχειρηματικό του μοντέλο σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη λογοδοσία πρέπει να βρει αντίσταση. Ολόκληρη η βιομηχανία κατασκοπείας είναι διαλυμένη και χρειάζεται επείγουσα μεταρρύθμιση», δήλωσε η Danna Ingleton.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε ένα παγκόσμιο μορατόριουμ για την πώληση, τη μεταφορά και τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού έως ότου θεσπιστούν ρυθμιστικές εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα διέπουν τη χρήση του». Τα κράτη έχουν δεσμευτικές υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου όχι μόνο να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και να τα προστατεύουν από τις παραβιάσεις τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών εταιρειών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.