ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΘΑΝΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΜΑΥΡΩΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ
Απαντώντας στην ετυμηγορία του Πρώτου Τμήματος Τρομοκρατίας του Ποινικού Δικαστηρίου του Καΐρου σε βάρος 206 κατηγορουμένων, με την οποία καταδικάστηκαν 10 άτομα σε θάνατο και 153 άτομα σε ποινή φυλάκισης από 10 χρόνια έως ισόβια, η Amna Guellali, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε
«Η σημερινή ετυμηγορία αποτελεί προσβολή για τη δικαιοσύνη. Πρόκειται για μια μαζική δίκη με περισσότερους από 200 ανθρώπους. Η υπόθεση στιγματίστηκε από εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν στους κατηγορούμενους την πρόσβαση στους δικηγόρους τους σε τη διάρκεια της προδικασίας και της δίκης. Σε ορισμένους έχει απαγορευτεί να βλέπουν τις οικογένειές τους από το 2016. Οι περισσότεροι έχουν κρατηθεί στις διαβόητες φυλακές υψίστης ασφαλείας al-Aqrab και Tora υπό σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες, που ισοδυναμούν με βασανιστήρια.
«Οι αρχές πρέπει να διερευνήσουν όλες τις καταγγελίες για εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και βασανιστήρια και να επιτρέψουν αμέσως σε όλους τους κρατούμενους την πρόσβαση στις οικογένειές τους, στους δικηγόρους τους και σε επαρκή ιατρική περίθαλψη. Δεδομένων των κατάφωρων παραβιάσεων της δίκαιης δίκης στην υπόθεση αυτή, οι αρχές πρέπει να ακυρώσουν την ετυμηγορία και να διατάξουν την απελευθέρωση των κρατουμένων, οι περισσότεροι από τους οποίους κρατούνταν για πάνω από δύο χρόνια σε προδικαστική κράτηση κατά παράβαση της αιγυπτιακής νομοθεσίας. Εάν κατηγορούνται για διεθνώς αναγνωρίσιμα αδικήματα, πρέπει να τους χορηγηθεί δίκαιη επαναληπτική δίκη χωρίς προσφυγή στη θανατική ποινή».
Η καταδίκη 10 αντρών σε θάνατο, ιδίως μετά από τόσο κατάφωρα άδικες διαδικασίες, αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή. Οι αρχές πρέπει να κηρύξουν αμέσως μορατόριουμ στη χρήση της θανατικής ποινής και να απέχουν από την έκδοση θανατικών καταδικαστικών αποφάσεων ως πρώτο βήμα προς την κατάργησή της.
Ιστορικό
Τον Φεβρουάριο του 2015, η Ανώτατη Εισαγγελία Κρατικής Ασφάλειας παρέπεμψε σε δίκη πάνω από 200 άτομα με διάφορες κατηγορίες, όπως τρομοκρατία, καταστροφή περιουσίας και δολοφονία. Γνωστή και ως υπόθεση «Helwan Brigades», η δίκη περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα που εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2014 και ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις κατά της αστυνομίας. Τουλάχιστον τέσσερις από τους συλληφθέντες ήταν κάτω των 18 ετών κατά τη στιγμή της σύλληψής τους. Ένας από αυτούς, ο Youssef Samir, ήταν 16 ετών όταν συνελήφθη τον Ιούλιο του 2014 και υποβλήθηκε σε εξαναγκαστική εξαφάνιση για πάνω από δύο μήνες. Η Διεθνής Αμνηστία έμαθε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας τον βασάνιζαν με ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμούς. Πέντε κατηγορούμενοι πέθαναν στη φυλακή εν μέσω αναφορών ότι τους αρνήθηκαν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη. Το δικαστήριο αθώωσε τους υπόλοιπους 43 κατηγορούμενους.
Τουλάχιστον 356 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο από αιγυπτιακά δικαστήρια το 2021, στον υψηλότερο αριθμός θανατικών καταδικών που μπόρεσε να καταγράψει η Διεθνής Αμνηστία παγκοσμίως το 2021, εξαιρουμένης της Κίνας.