ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου 2022, 11:34Εκτύπωση

Σε απόκριση στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας για την επικύρωση της διεθνούς συνθήκης-ορόσημο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια ιστορική νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ουκρανία και μια συμβολή στην αλλαγή της κουλτούρας, των στάσεων και των συμπεριφορών απέναντι στην έμφυλη βία. Θα επηρεάσει τελικά τη ζωή κάθε γυναίκας στη χώρα. Η ψηφοφορία αποτελεί απόδειξη της πολυετούς εκστρατείας των επιζωσών που βοήθησαν να διασφαλιστεί ότι άλλες γυναίκες δεν θα χρειαστεί να περάσουν ό,τι υπέστησαν εκείνες».

«Η επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Προμηνύει αλλαγές στη νομοθεσία και θεσμικές διαδικασίες που θα βελτιώσουν την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη για τις πάσχουσες και τη δίκαιη δίωξη των δραστών».

Πρόκειται για μια ιστορική νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ουκρανία και μια συμβολή στην αλλαγή της κουλτούρας, των στάσεων και των συμπεριφορών απέναντι στην έμφυλη βία.

 

«Η απόφαση αυτή δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη, εν μέσω ανησυχητικών αναφορών και ισχυρισμών για σεξουαλική βία κατά Ουκρανών γυναικών στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη. Η άμεση εφαρμογή της θα εξοπλίσει τις ουκρανικές αρχές να αντιμετωπίσουν αυτές τις θηριωδίες και θα χρησιμεύσει για να καθησυχάσει τις επιζώσες και να τους δώσει αυτοπεποίθηση να αναζητήσουν δικαιοσύνη».

Ιστορικό
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι η πιο εκτεταμένη διεθνής συνθήκη που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Καθορίζει ελάχιστα πρότυπα για τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη σχετικά με την πρόληψη, την προστασία και τη δίωξη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.