©Amnesty International

ΡΟΥΑΝΤΑ: ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ/ΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΣΕΣ/-ΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουνίου 2022, 16:31Εκτύπωση

Οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας πρέπει να πάρουν αυστηρή και ξεκάθαρη θέση ενάντια στη ρατσιστική και επαίσχυντη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρουάντα για τις αιτούσες και τους αιτούντες άσυλο, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία ενόψει της συνάντησης των αρχηγών των κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Κιγκάλι μεταξύ 20-25 Ιουνίου 2022.

Προσπαθώντας να πετάξει τις/τους αιτούσες/-ντες άσυλο στη Ρουάντα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφεύγει τη διεθνή της ευθύνη βάσει της Σύμβασης για τις Προσφύγισσες και τους Πρόσφυγες να προστατεύει τα άτομα που χρειάζονται άσυλο.

Deprose Muchena, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και τη Νότια Αφρική.

«Προσπαθώντας να πετάξει τις/τους αιτούσες/-ντες άσυλο στη Ρουάντα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφεύγει τη διεθνή της ευθύνη βάσει της Σύμβασης για τις Προσφύγισσες και τους Πρόσφυγες να προστατεύει τα άτομα που χρειάζονται άσυλο», δήλωσε ο Deprose Muchena, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και τη Νότια Αφρική.

«Οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας πρέπει να πάρουν αυστηρή και ξεκάθαρη θέση για να αναγκάσουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ανακαλέσει την εσφαλμένη, σκληρή και ρατσιστική πολιτική της, η οποία μεταθέτει στη Ρουάντα την ευθύνη της απέναντι στις/στους προσφύγισσες/πρόσφυγες και τις/τους αιτούσες/ντες άσυλο».

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία στο Κιγκάλι για να καταγγείλουν αυτή την απάνθρωπη ρύθμιση και να πιέσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρουάντα να τερματίσουν τη συμφωνία. Απειλεί σοβαρά να υπονομεύσει τον διεθνή μηχανισμό για την προστασία των αιτουσών/-ούντων άσυλο».

Ιστορικό

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρουάντα υπέγραψαν μνημόνιο στις 14 Απριλίου 2022 με το οποίο συμφωνούν σε ένα σύστημα μετεγκατάστασης στη Ρουάντα των αιτουσών/ούντων άσυλο που δεν γίνονται αποδεκτές/-οι από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τις Προσφύγισσες και τους Πρόσφυγες, κατά τη διαδικασία του Universal Periodic Review το 2020, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις της Ρουάντας στη διαδικασία ασύλου, αναφέροντας την αυθαίρετη άρνηση πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου για ορισμένα άτομα, τον κίνδυνο κράτησης και απέλασης των αιτουσών/ούντων άσυλο χωρίς έγγραφα, τις διακρίσεις ως προς την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ή την έλλειψη νομικής εκπροσώπησης. Σε νομική ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2022, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου - Ρουάντας «δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να θεωρηθεί νόμιμη ή/και κατάλληλη διμερής συμφωνία μεταφοράς».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.