ΚΑΛΑ ΝΕΑ: ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ ΣΤΙΣ 6.12.2020 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Γνωστοποιήθηκε πρόσφατα ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προχώρησε στην αρχειοθέτηση της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί σε βάρος των δικηγόρων ανθρώπινων δικαιωμάτων Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη και άλλων 40 ατόμων τα οποία συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6.12.2020 με κατηγορίες για φερόμενη παράβαση μέτρων πρόληψης ασθενειών.
Συγκεκριμένα, στις 6 Δεκεμβρίου 2020, η ελληνική αστυνομία μετέφερε σε αστυνομικά τμήματα για ταυτοποίηση πολλά άτομα που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο μνημείο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, θύματος παράνομης χρήσης θανατηφόρου βίας από την αστυνομία στη γειτονιά των Εξαρχείων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά την οποία εφαρμόστηκε η δεύτερη καθολική απαγόρευση συγκεντρώσεων, στην περιοχή αναπτύχθηκε ισχυρή αστυνομική παρουσία. Οι προσαγωγές στη συνέχεια μετατράπηκαν σε επίσημες συλλήψεις και η αστυνομία σχημάτισε δικογραφίες για φερόμενη παραβίαση των κανόνων δημόσιας υγείας (άρθρο 285 του ελληνικού ποινικού κώδικα).
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να τερματίσουν την ποινικοποίηση και να ακυρώσουν τα πρόστιμα εναντίον και όλων των υπόλοιπων ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών που συνελήφθησαν αυθαίρετα πριν και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των συμβολικών δράσεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020.
Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα από τα παραδείγματα κρατικής κατάχρησης εξουσίας που δικαιολογήθηκαν λανθασμένα από τις αρχές στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας και είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην άσκηση των δικαιωμάτων στην ελευθερία της συνάθροισης και της έκφρασης. Στα περιστατικά αυτά, οι παραβιάσεις που καταγράφηκαν περιλαμβάνουν καθολικές απαγορεύσεις διαδηλώσεων που θεσπίστηκαν αφού η Ελλάδα εισήλθε στο δεύτερο λοκντάουν, αυθαίρετες συλλήψεις και ποινικοποίηση ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών και άλλων ατόμων για φερόμενη παραβίαση των κανόνων δημόσιας υγείας και επιβολή αδικαιολόγητων προστίμων. Μάλιστα, οι παράνομες συλλήψεις και η μαζική μεταφορά των ατόμων στα αστυνομικά τμήματα πιθανότατα προκάλεσαν το αντίθετο αποτέλεσμα από τον σκοπό της προστασίας της δημόσιας υγείας.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να τερματίσουν την ποινικοποίηση και να ακυρώσουν τα πρόστιμα εναντίον και όλων των υπόλοιπων ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών, των υπερασπιστριών/-ών δικαιωμάτων των γυναικών και των άλλων ατόμων που συνελήφθησαν αυθαίρετα πριν και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των συμβολικών δράσεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020. Οποιεσδήποτε κατηγορίες κατά αυτών για φερόμενη παραβίαση κανόνων για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να αποσυρθούν.
Η οργάνωση προτρέπει επίσης έντονα τις ελληνικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης, προωθώντας μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας και της πολιτικής για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.