ΡΩΣΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Απριλίου 2022, 11:59Εκτύπωση

Την Παρασκευή 8 Απριλίου, οι ρωσικές αρχές έκλεισαν τα γραφεία εκπροσώπησης της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων διεθνών ΜΚΟ. Αντιδρώντας στην είδηση αυτή, η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Το κλείσιμο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ρωσία είναι μόνο το τελευταίο συμβάν σε έναν μακρύ κατάλογο οργανώσεων που έχουν τιμωρηθεί επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και είπαν την αλήθεια στις ρωσικές αρχές. Σε μια χώρα όπου δεκάδες ακτιβίστριες/-ιστές και αντιφρονούντες έχουν φυλακιστεί, έχουν δολοφονηθεί ή έχουν εξοριστεί, όπου τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν συκοφαντηθεί, έχουν μπλοκαριστεί ή έχουν αναγκαστεί να αυτολογοκριθούν και όπου οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν τεθεί εκτός νόμου ή έχουν εκκαθαριστεί, μάλλον κάτι κάνεις σωστά αν το Κρεμλίνο προσπαθεί να σε κλείσει».

Το κλείσιμο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ρωσία είναι μόνο το τελευταίο συμβάν σε έναν μακρύ κατάλογο οργανώσεων που έχουν τιμωρηθεί επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και είπαν την αλήθεια στις ρωσικές αρχές.

Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Οι αρχές κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι με το κλείσιμο του γραφείου μας στη Μόσχα θα σταματήσουν το έργο μας που καταγράφει και αποκαλύπτει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Συνεχίζουμε απτόητες/-οι να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι στη Ρωσία μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους χωρίς διακρίσεις. Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να αποκαλύψουμε τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τη Ρωσία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση των κρατουμένων συνείδησης που κρατούνται άδικα επειδή υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δυνατότητα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας να αναφέρει πραγματικά γεγονότα, χωρίς την παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε άτομο που είναι υπεύθυνο για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είτε στη Ρωσία, είτε στην Ουκρανία, είτε στη Συρία, θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη. Με απλά λόγια, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ».
 

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε άτομο που είναι υπεύθυνο για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είτε στη Ρωσία, είτε στην Ουκρανία, είτε στη Συρία, θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη

 

Ιστορικό
Στις 8 Απριλίου, το ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης διέγραψε το γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα από το μητρώο των γραφείων εκπροσώπησης των διεθνών οργανισμών και των ξένων ΜΚΟ, κλείνοντάς το ουσιαστικά μαζί με τα γραφεία του Human Rights Watch, του Carnegie Endowment for International Peace, του Friedrich Naumann Foundation for Freedom, του Friedrich Ebert Foundation και άλλων οργανώσεων. Η απόφαση αυτή ελήφθη «σε σχέση με τις διαπιστωθείσες παραβιάσεις της ρωσικής νομοθεσίας».

Στις 11 Μαρτίου, η ρυθμιστική αρχή της Ρωσίας για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπλόκαρε επίσης την πρόσβαση στη ρωσόφωνη ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.