ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το Crisis Evidence Lab (Eργαστήριο Αποδείξεων Κρίσης) της Διεθνούς Αμνηστίας είναι μια διεπιστημονική ομάδα που χρησιμοποιεί ψηφιακά ερευνητικά εργαλεία για την εξ αποστάσεως τεκμηρίωση παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που προκύπτουν από τις περιοχές συγκρούσεων είναι έγκαιρες, ακριβείς και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εργασίας στα ανθρώπινα δικαιώματα σε καταστάσεις κρίσεων.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε καταστάσεις όπου είναι επικίνδυνο για τις ερευνήτριες και τους ερευνητές να βρίσκονται επιτόπου, σε μια εποχή όπου η παραπληρoφόρηση μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα.
Πώς λειτουργεί το Crisis Evidence Lab αναφορικά με την Ουκρανία;
Το Crisis Evidence Lab εργάζεται σκληρά για να εντοπίσει και να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες πιθανών παράνομων επιθέσεων που έχουν σκοτώσει ή έχουν τραυματίσει αμάχους και έχουν καταστρέψει ή έχουν βλάψει μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία. Αυτή η τεκμηρίωση παρέχει ουσιώδη αποδεικτικά στοιχεία τα οποία μπορούν αργότερα να χρησιμοποιηθούν για την απόδοση ευθυνών στους δράστες των παραβιάσεων.
Το Crisis Evidence Lab συλλέγει οπτικοακουστικό υλικό και το αναλύει με σκοπό την αναζήτηση αποδείξεων σχετικά με παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Το υλικό αυτό περιλαμβάνει δορυφορικές εικόνες, βίντεο και φωτογραφίες από αεροπορικές επιδρομές και άλλες επιθέσεις, καθώς και από τα επακόλουθα αυτών των επιθέσεων, όπως και εικόνες υπολειμμάτων όπλων. Όπου είναι δυνατόν, τα αποδεικτικά στοιχεία επιβεβαιώνονται με συνεντεύξεις μαρτύρων των επιθέσεων.
Παρακάτω παρατίθεται κατάλογος των επιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τις οποίες το Crisis Evidence Lab έχει επαληθεύσει μέχρι σήμερα. Ορισμένες από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε νοσοκομεία και σχολεία, των αδιάκριτων επιθέσεων που σκότωσαν ή τραυμάτισαν αμάχους και της χρήσης απαγορευμένων πυρομαχικών διασποράς, ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Πιθανά εγκλήματα πολέμου υπό διερεύνηση από τη Διεθνή Αμνηστία
Κατάλογος των επιθέσεων που έχει επαληθεύσει η Διεθνής Αμνηστία μέχρι σήμερα
17 Φεβρουαρίου: Βομβαρδισμός νηπιαγωγείου στην πόλη Stanytsia Luhanska, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 3 αμάχων.
24 Φεβρουαρίου: Βαλλιστικός πύραυλος πλήττει νοσοκομείο στο Vuhledar, σκοτώνοντας 4 αμάχους.
24 Φεβρουαρίου: Πλήγμα σε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο, με αποτέλεσμα τον θάνατο 1 άντρα.
24 Φεβρουαρίου: Σκοτώνεται άμαχος στο Ουμάν.
25 Φεβρουαρίου: Απαγορευμένη επίθεση με πυρομαχικά διασποράς σε νηπιαγωγείο στην Okhtyrka, με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 αμάχων, μεταξύ των οποίων 1 παιδί.
25 Φεβρουαρίου: Πύραυλος προκαλεί ζημιές στο 48o σχολείο στη Μαριούπολη.
26 Φεβρουαρίου: Εκρηκτικό όπλο, πιθανότατα βλήμα πυροβολικού, πλήττει τον δεύτερο όροφο νηπιαγωγείου στο Τσέρνιγκοφ.
28 Φεβρουαρίου: Eπίθεση με πυρομαχικά διασποράς σκοτώνει 4 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 1 παιδιού και 3 ατόμων που μάζευαν πόσιμο νερό στο Χάρκοβο.
28 Φεβρουαρίου: Πλήγματα στην οδό Klochkovskaya στο Χάρκοβο τραυματίζουν αμάχους, συμπεριλαμβανομένης 1 γυναίκας που αργότερα κατέληξε.
28 Φεβρουαρίου: Πυρομαχικά διασποράς πλήττουν πάρκινγκ αυτοκινήτων, τραυματίζοντας πολλούς αμάχους στο Χάρκοβο.
03 Μαρτίου: Επίθεση με μη κατευθυνόμενες βόμβες στο Τσέρνιγκοφ που, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώνει 47 άτομα.
Τι είναι το Εργαστήριο Αποδεικτικών Στοιχείων;
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας, το Εργαστήριο Αποδεικτικών Στοιχείων φέρνει σε επαφή ερευνήτριες/-ητές ανοικτού κώδικα και οπτικού υλικού, εμπειρογνώμονες τηλεπισκόπησης, αναλύτριες/-υτές όπλων, επιστήμονες δεδομένων, προγραμματίστριες/-ιστές και άλλες/-ους εμπειρογνώμονες για να διεξαγάγουν ψηφιακές έρευνες και να αφηγηθούν τις ιστορίες των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από τις συγκρούσεις.
Ο ιστότοπος του Crisis Evidence Lab παρέχει έναν διαδικτυακό χώρο για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, νέων τεχνικών, πόρων και οδηγών, βοηθώντας τις ερευνήτριες και τους ερευνητές ανθρώπινων δικαιωμάτων να επωφεληθούν από τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που μοιράζονται καθημερινά στο διαδίκτυο.
Μάθετε περισσότερα για το έργο τους εδώ.
Πώς εντοπίζει το Εργαστήριο Αποδεικτικών Στοιχείων επιθέσεις προς διερεύνηση στην Ουκρανία;
Το Crisis Evidence Lab λαμβάνει πληροφορίες από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «αποδεικτικών στοιχείων των πολιτών», δηλαδή υλικού που έχει συλλεχθεί από άλλα άτομα εκτός των καθιερωμένων ερευνητριών/-ων ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Αυτού του είδους η τεκμηρίωση μοιράζεται συχνά δημοσίως μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, το Facebook και το YouTube και συχνά αποκαλύπτει με μεγάλη λεπτομέρεια καταχρήσεις που διαφορετικά θα μπορούσαν να έχουν περάσει απαρατήρητες. Το Crisis Evidence Lab λαμβάνει επίσης στοιχεία απευθείας από μάρτυρες επιτόπου.
Πώς επαληθεύει τις επιθέσεις το Crisis Evidence Lab;
Ανάλογα με το τι αναζητείται, οι ερευνήτριες/-ητές του Crisis Evidence Lab χρησιμοποιούν ποικίλες μεθόδους επαλήθευσης. Αυτές περιλαμβάνουν:
Χρονική τοποθέτηση
Επιβεβαίωση του πού και του πότε τραβήχτηκε ένα βίντεο ή μια φωτογραφία. Αυτό μπορεί να γίνει διασταυρώνοντας το υλικό με δορυφορικές εικόνες, φωτογραφίες εδάφους και άλλες διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες. Οι ερευνήτριες/-ητές μπορούν να εξετάσουν το τοπίο, τα δέντρα, τα κτίρια και τους δρόμους στις εικόνες και να ελέγξουν αν ταιριάζουν με προσόψεις δρόμων ή άλλες φωτογραφίες από γνωστή τοποθεσία.
Οι ερευνήτριες/-ητές μπορούν επίσης να αναλύσουν τις καιρικές συνθήκες και τις σκιές για να τις επαληθεύσουν με τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία ή το βίντεο.
Τηλεανίχνευση
Οι ερευνήτριες/-ητές χρησιμοποιούν δορυφορικές εικόνες και άλλους αισθητήρες, όπως Ραντάρ και LiDAR, για να αναζητήσουν σημάδια επιθέσεων, όπως κατεστραμμένα κτίρια, κρατήρες, συντρίμμια, κινήσεις στρατευμάτων ή όπλων. Η πανοραμική ανίχνευση είναι επίσης σημαντική για τη διασταύρωση και την επαλήθευση πιθανών στόχων όπως και για την κατανόηση της δυναμικής αυτών των επιθέσεων.
Ταυτοποίηση όπλων
Οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Αμνηστίας σε ζητήματα όπλων αναλύουν φωτογραφίες, βίντεο και άλλα δεδομένα για να επαληθεύσουν τι είδους όπλα χρησιμοποιούνται και αν οδηγούν σε παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μελέτη του σχήματος του κρατήρα που αφήνει ένας πύραυλος, την παρακολούθηση βίντεο από αεροπορικές επιδρομές ή την εξέταση φωτογραφιών με υπολείμματα όπλων. Οι ερευνήτριες/-ητές αναλύουν επίσης δεδομένα εμπορίου όπλων για να εντοπίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πυρομαχικών.
Αυτόπτες μάρτυρες
Ιδιαίτερα σημαντικό, το Crisis Evidence Lab συνεργάζεται με ερευνήτριες/-ητές που παίρνουν συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες επιθέσεων και συλλέγουν μαρτυρίες που μπορεί να επιβεβαιώσουν τα ψηφιακά αποδεικτικά στοιχεία.
Διατήρηση
Το Crisis Evidence Lab καταγράφει και συντηρεί όλα τα πρωτότυπα αποδεικτικά στοιχεία, μαζί με όλη την επαλήθευση και την ανάλυσή τους με σκοπό τη λογοδοσία και τους μηχανισμούς απονομής δικαιοσύνης. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τους αρμόδιους φορείς της δικαιοσύνης και να παραδώσουμε τα αποδεικτικά μας στοιχεία για να διασφαλίσουμε ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν.
Γιατί είναι σημαντική η επαλήθευση των επιθέσεων;
Το Crisis Evidence Lab εργάζεται εντατικά, καταγράφοντας μεμονωμένες επιθέσεις τόσο λεπτομερώς όσο και σε ευρύτερο πλαίσιο, αναζητώντας μοτίβα παραβιάσεων και δημιουργώντας λεπτομερή χρονοδιαγράμματα των γεγονότων. Βασικός στόχος είναι να παρέχει ακριβή περιγραφή των γεγονότων, καταπολεμώντας την παραπληροφόρηση που συχνά οργιάζει κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και άλλων καταστάσεων κρίσης.
Αυτές οι προσπάθειες τεκμηρίωσης είναι επίσης χρήσιμες για τη σύνταξη ενός αρχείου αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν αργότερα να χρησιμοποιηθούν για να λογοδοτήσουν οι δράστες των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ευρύτερα, βοηθάμε ώστε δοθεί φως στις ιστορίες των ανθρώπων που πλήττονται άμεσα από αυτές τις κρίσεις και να τους δώσουμε φωνή.
ΑΝΑΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ
Υπόγραψε την έκκληση και απαίτησε από τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν την επίθεση και να προστατεύσουν τους αμάχους τώρα.