ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο OSMAN KAVALA ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΕΣ/-ΟΙ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Μαρτίου 2022, 11:00Εκτύπωση

Ενόψει της πέμπτης και πιθανώς τελευταίας ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων Osman Kavala και άλλων επτά κατηγορουμένων στις 21 Μαρτίου, η Διεθνής Αμνηστία ζητά την αθώωσή τους και την άμεση απελευθέρωση του Osman Kavala.

Στην τελική γνωμοδότησή του, ο εισαγγελέας ζήτησε να κριθούν ένοχοι για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» ο Osman Kavala και η Mücella Yapıcı, μία από τις συγκατηγορούμενές του, η οποία διετέλεσε εκπρόσωπος της Taksim Solidarity την περίοδο των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί. Αντιμετωπίζουν πιθανή ποινή ισόβιας κάθειρξης με επιβαρυντικά μέτρα.

«Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Osman Kavala συμπλήρωσε 1.600 ημέρες στη φυλακή. Παρά το γεγονός ότι δεν διέπραξε κανένα διεθνώς αναγνωρισμένο έγκλημα, παραμένει αυθαίρετα κρατούμενος με αβάσιμες κατηγορίες σε μια εγκατάσταση μακριά από την οικογένειά του», δήλωσε ο Nils Muižnieks, διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Από το 2017, οι διωκτικές αρχές προσπαθούν να επινοήσουν ένα έγκλημα από το πουθενά, αλλά έχουν επανειλημμένα αποτύχει. Αντιθέτως, κάθε βασανιστική τροπή σε αυτή την πολιτικά υποκινούμενη δίωξη έχει αποκαλύψει ακόμη περισσότερο την κενότητα του τουρκικού συστήματος δικαιοσύνης».

Τον Ιανουάριο, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έλαβε τη σπάνια απόφαση να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας για την αποτυχία της να απελευθερώσει τον Osman Kavala. Αυτό έγινε δύο χρόνια αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι οι τουρκικές αρχές παραβίασαν το δικαίωμα του Osman Kavala στην ελευθερία με απώτερο σκοπό να τον φιμώσουν και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Είναι εντυπωσιακό ότι ο εισαγγελέας δήλωσε επίσης στην τελική του γνωμοδότηση ότι η κατηγορία για «κατασκοπεία», για την οποία ο Osman Kavala κρατείται σήμερα στη φυλακή, περιλαμβάνεται στην κατηγορία για την οποία θα ήθελε να κριθεί ένοχος. Ωστόσο, σε απάντηση αυτής ακριβώς της κατηγορίας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έκρινε ότι δεν υπήρχαν εύλογες υποψίες ότι είχε διαπράξει έγκλημα που να δικαιολογεί τη φυλάκισή του εν αναμονή της δίκης. Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές έχουν περάσει τα τελευταία δύο χρόνια διαφωνώντας για την έννοια της «κατασκοπείας» προκειμένου να δικαιολογήσουν τη φυλάκισή του.

«Ο Osman Kavala δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα τεσσεράμισι χρόνια που έχει ήδη περάσει πίσω από τα κάγκελα για κανέναν άλλο λόγο εκτός από τον ακτιβισμό του στην κοινωνία των πολιτών», δήλωσε ο Nils Muižnieks.

«Αλλά αυτή η ντροπιαστική φάρσα μπορεί να έχει μόνο ένα δίκαιο αποτέλεσμα: την αθώωση του Osman Kavala και όλων των συγκατηγορουμένων του. Το κρίσιμο είναι ότι ο ίδιος ο Osman Kavala πρέπει επίσης να αποφυλακιστεί αμέσως και άνευ όρων».

 

Ιστορικό

Ο Osman Kavala κατηγορήθηκε για πρώτη φορά για την οργάνωση των διαδηλώσεων στο Γκεζί, μαζικών διαδηλώσεων το 2013 κατά ενός έργου αστικής ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη. Αφού ένα δικαστήριο αθώωσε τον Osman Kavala, οι αρχές τον συνέλαβαν αμέσως εκ νέου επειδή φέρεται να βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Τον κατηγόρησαν επίσης για «κατασκοπεία».

Το περασμένο καλοκαίρι, η απόφαση του δικαστηρίου να συγχωνεύσει την ποινική δίωξη για το Γκεζί με εκείνη για 35 οπαδούς του ποδοσφαίρου, μια κίνηση που θα παρέτεινε τον χρόνο του Osman Kavala πίσω από τα κάγκελα, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και να αφεθεί ελεύθερος ανατράπηκε ξαφνικά στην τελευταία ακροαματική διαδικασία τον Φεβρουάριο, μετά από αίτημα του εισαγγελέα.

Η Τουρκία είναι μόλις η δεύτερη χώρα που αντιμετωπίζει διαδικασία επί παραβάσει επειδή δεν εφαρμόζει δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.