Photo: AI Switzerland

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου 2022, 16:02Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης και στη δηλωμένη πρόθεσή της να καταγγείλει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε:

«Η αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης έρχεται σε συνέχεια της επιθετικής της πράξης κατά της Ουκρανίας, όπου τα στρατεύματά της έχουν διαπράξει πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αν και προηγήθηκε της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που οδήγησε στην αποχώρησή της, η προληπτική απόφαση της Ρωσίας να εγκαταλείψει τον κύριο θεματοφύλακα της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και να καταγγείλει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελεί τραγωδία για τα θύματα των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το Κρεμλίνο.
 

Η προληπτική απόφαση της Ρωσίας να εγκαταλείψει τον κύριο θεματοφύλακα της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και να καταγγείλει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελεί τραγωδία για τα θύματα των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το Κρεμλίνο.

Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

«Έξω από το Συμβούλιο της Ευρώπης και δεδομένης της περαιτέρω υποβάθμισης του κράτους δικαίου της Ρωσίας, μερικές από τις τελευταίες εγγυήσεις κατά των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων θα είναι εκτός ορίων για εκείνες/-ους που τις χρειάζονται περισσότερο στη σημερινή Ρωσία».  

«Όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετών της, θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να αντιταχθούν σε αυτή την απερίσκεπτη κίνηση και να αποτρέψουν τη διολίσθηση της χώρας όλο και πιο βαθιά σε μια άβυσσο που ορίζεται από την πλήρη περιφρόνηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Ιστορικό
Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στις 15 Μαρτίου 2022, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της Ρωσίας από τον οργανισμό. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κοινοποίησε στον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης την αποχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον οργανισμό, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και την πρόθεσή της να καταγγείλει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Νωρίτερα, στις 25 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέστειλε με άμεση ισχύ τα δικαιώματα εκπροσώπησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία. Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης περιέγραψε τις ενέργειες της Ρωσίας ως «παραβίαση της ειρήνης πρωτοφανούς μεγέθους στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης» και ως παραβίαση του άρθρου 3 του Καταστατικού.

Μόνο ένα κράτος, η Ελλάδα, έχει αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το 1969, κατά τη διάρκεια του καθεστώτος των Συνταγματαρχών. Το 1974, μετά την πτώση της ελληνικής χούντας, η χώρα έγινε εκ νέου δεκτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.