ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΡΩΣΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΚΟΤΩΣΕ ΑΜΑΧΟΥΣ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΙΓΚΟΦ
- Η επίθεση στις 3 Μαρτίου σκότωσε ανθρώπους που βρίσκονταν στην ουρά για ψωμί
- Η θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου
Μια ρωσική αεροπορική επιδρομή που φέρεται να σκότωσε 47 αμάχους στην ουκρανική πόλη Τσέρνιγκοφ μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία έπειτα από έρευνα για την επίθεση.
Περίπου στις 12.15 το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Μαρτίου, η μικρή δημόσια πλατεία που σχηματίζεται από τις οδούς Viacheslava Chornovola και Kruhova του Τσέρνιγκοφ χτυπήθηκε από πολλαπλές βόμβες, σκοτώνοντας αμάχους και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κοντινά κτίρια.
Με βάση νέες συνεντεύξεις, την επαλήθευση και την ανάλυση αποδεικτικών βίντεο, η ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίθεση ήταν πιθανότατα ρωσική αεροπορική επιδρομή κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον οχτώ μη κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες, γνωστές ως «dumb bombs».
Πρόκειται για μια ανελέητη, αδιάκριτη επίθεση εναντίον ανθρώπων που έκαναν τις καθημερινές τους δουλειές στα σπίτια, τους δρόμους και τα καταστήματά τους.
Joanne Mariner, διευθύντρια Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας
«Η αεροπορική επιδρομή που έπληξε τους δρόμους του Τσέρνιγκοφ συγκλονίζει τη συνείδηση. Πρόκειται για μια ανελέητη, αδιάκριτη επίθεση εναντίον ανθρώπων που έκαναν τις καθημερινές τους δουλειές στα σπίτια τους, στους δρόμους και στα καταστήματά τους», δήλωσε η Joanne Mariner, διευθύντρια Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Αυτή η σοκαριστική επίθεση είναι από τις πιο θανατηφόρες που έχει υποστεί μέχρι σήμερα ο λαός της Ουκρανίας. Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα πρέπει να διερευνήσει αυτή την αεροπορική επιδρομή ως έγκλημα πολέμου. Οι υπεύθυνοι για τέτοια εγκλήματα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και τα θύματα και οι οικογένειές τους να λάβουν πλήρη αποζημίωση».
Η περιφερειακή διοίκηση του Τσέρνιγκοφ ανέφερε ότι 47 άνθρωποι (38 άντρες και 9 γυναίκες) σκοτώθηκαν κατά την επίθεση. Επαληθευμένο υλικό από το χτύπημα δείχνει οχτώ πυρομαχικά να ρίχνονται σε στενή διαδοχή και να πέφτουν σε μια γραμμή, όπως είναι σύνηθες σε μια βομβιστική επίθεση.
Η Διεθνής Αμνηστία δεν μπόρεσε να εντοπίσει νόμιμο στρατιωτικό στόχο στο σημείο του πλήγματος ή κοντά σε αυτό. Δορυφορικές εικόνες από τις 28 Φεβρουαρίου δείχνουν μια ουρά ανθρώπων έξω από το κτίριο που επλήγη από το χτύπημα. Με βάση αυτές τις εικόνες και τις μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από μάρτυρες, η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι η πλειονότητα των θυμάτων βρισκόταν στην ουρά για φαγητό όταν χτύπησαν οι πύραυλοι.
«Τα πάντα καταστράφηκαν»
Όταν χτύπησαν οι βόμβες, η Alina, μια 21χρονη φοιτήτρια, βρισκόταν στο σπίτι της στην κοντινή οδό Ivana Bohuna με την οικογένειά της.
Είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Άκουσα ένα πολύ, πολύ δυνατό βουητό και ένιωσα το κτίριό μας να τρέμει. Ήταν σαν να φούσκωνε το διαμέρισμά μας... Και μετά από δύο δευτερόλεπτα, άκουσα τα παράθυρα να εκτοξεύονται στην αυλή. Το κτίριό μας κουνιόταν πολύ, νόμιζα ότι δεν θα έμεναν τοίχοι.
«Όταν άκουσα το βουητό, φώναξα τη γιαγιά μου στον διάδρομο μαζί μου. Ξαπλώσαμε στο έδαφος και αυτό πιθανότατα μας έσωσε».
Οι γονείς της Alina ήταν στον δρόμο όταν έγινε η έκρηξη και επέζησαν από την επίθεση. Πρόσθεσε: «Σε [ένα κοντινό] κίτρινο κτίριο, είχε δημιουργηθεί ουρά για ψωμί και εκεί ήθελαν να πάνε... Δεν θυμάμαι αν ήταν η μητέρα μου ή ο πατέρας μου, ένας από αυτούς είπε: "Όχι η ουρά είναι πολύ μεγάλη, πάμε". Κι έτσι έφυγαν. Οι άνθρωποι που ήταν σε εκείνη την ουρά δεν υπάρχουν πια».
O χάρτης δείχνει τις περιοχές με τις καταστροφές –επαληθευμένες με φωτογραφίες και βίντεο ανοικτού κώδικα– από τα χτυπήματα της 3ης Μαρτίου 2022 στο Τσέρνιγκοφ της Ουκρανίας.
Η Yulia Matvienko, μια 33χρονη μητέρα τριών παιδιών, βρισκόταν στο σπίτι με τα παιδιά της, επίσης στην οδό Ivana Bohuna Street, όταν συνέβη η επίθεση.
Υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι και δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Περπατούσα στον διάδρομο και δεν είχα φτάσει καν στην κουζίνα όταν ξαφνικά κουφάθηκα, δεν κατάλαβα τι συνέβαινε».
«Όλα άρχισαν ξαφνικά να καταρρέουν και να πέφτουν. Τα παιδιά ούρλιαζαν. Για αρκετά δευτερόλεπτα ήταν σαν να επικρατούσε σιωπή και ο χρόνος να είχε σταματήσει. Τότε έσυρα τα παιδιά μου έξω από τα χαλάσματα. Το αίμα έτρεχε πάνω μου και έσυρα τα παιδιά μου έξω».
«Τα πάντα είχαν καταστραφεί και η πόρτα [του κτιρίου] είχε γκρεμιστεί. Δεν είχε μείνει ούτε ένα παράθυρο και κάποια μπαλκόνια είχαν ξεχαρβαλωθεί εντελώς. Δεν υπάρχει ούτε μια γρατζουνιά στα παιδιά. Είναι ένα θαύμα... [υπήρχε] μόνο το αίμα μου πάνω τους».
Σε πλάνα από κάμερες dashcam από το χτύπημα, φαίνονται τα πυρομαχικά που πέφτουν και ακούγεται ο ήχος ενός αεροσκάφους πιθανότατα χαμηλής πτήσης που περνάει γρήγορα, το οποίο συνάδει με την τακτική διεξαγωγής ενός χτυπήματος αυτού του τύπου. Η ρίψη μη κατευθυνόμενων βομβών σε κατοικημένες περιοχές παραβιάζει την απαγόρευση της διεξαγωγής επιθέσεων χωρίς διακρίσεις. Τέτοιες βόμβες έχουν επιπτώσεις σε ευρύ φάσμα περιοχών και είναι πολύ λιγότερο ακριβείς από τα πυρομαχικά ακριβείας.
Επαλήθευση από το Crisis Evidence Lab
Το Crisis Evidence Lab της Διεθνούς Αμνηστίας επαλήθευσε πλάνα από τα επακόλουθα της επίθεσης, που έδειχναν ζημιές σε κτίρια και πτώματα στον δρόμο. Πλάνα από την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας έδειξαν επίσης ζημιές και την προσπάθεια διάσωσης.
Άλλα επαληθευμένα βίντεο από τα επακόλουθα δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές και τουλάχιστον έναν ευδιάκριτο κρατήρα βόμβας, μεγέθους που συνάδει με πυρομαχικά πρόσκρουσης σε επιφάνεια και βάρους περίπου 500 κιλών.
Άλλο επαληθευμένο υλικό από διαφορετική τοποθεσία αεροπορικής επιδρομής στην Ουκρανία δείχνει μια μη κατευθυνόμενη βόμβα FAB-500 M62 να απομακρύνεται από τις δυνάμεις πολιτικής άμυνας. Επιπλέον, ένα επίσημο βίντεο που κυκλοφόρησε από τον ρωσικό στρατό στις 6 Μαρτίου δείχνει την εκτόξευση αεροσκάφους Su-34 Fullback φορτωμένου με οχτώ βόμβες FAB-500, ενδεικτικό του τυπικού φορτίου μάχης στις τρέχουσες ρωσικές επιχειρήσεις.
«Όλα τα κράτη θα πρέπει να συνεργαστούν με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τη νέα Ερευνητική Επιτροπή που συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να βοηθήσουν στη διασφάλιση της απόδοσης ευθυνών για σοβαρές παραβιάσεις και εγκλήματα όπως αυτή η επίθεση. Τα θύματα αυτής της σύγκρουσης πρέπει να λάβουν δικαιοσύνη», δήλωσε η Joanne Mariner.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει προηγουμένως καλέσει να γίνει σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων από όλα τα μέρη, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται.