
Ε.Ε.: Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/-ΟΥΣ ΟΣΕΣ/-ΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιδρώντας στην ενεργοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οδηγίας για την προσωρινή προστασία (TPD), η οποία θα παρέχει άμεση προστασία από χώρες της Ε.Ε. σε ανθρώπους που διαφεύγουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Eve Geddie, διευθύντρια του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ε.Ε., δήλωσε:
«Όλες/-οι όσες/-οι διαφεύγουν από τις συγκρούσεις πρέπει να λαμβάνουν προστασία και βοήθεια για να εγκατασταθούν, και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι Ουκρανές/-οί θα προστατευτούν γρήγορα. Όμως περιορίζοντας αυτή τη βοήθεια κυρίως στις/ους Ουκρανές/-ούς που διαφεύγουν από τη σύγκρουση, το Συμβούλιο αποκαλύπτει επίσης τα όρια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
«Η απόφαση σημαίνει ότι οι Ουκρανές/-οί που αναζητούν ασφάλεια στην Ε.Ε. θα λάβουν γρήγορα άδειες παραμονής, θα μπορούν να εργαστούν και θα τους παρασχεθεί κατάλληλη στέγαση, βοήθεια κοινωνικής πρόνοιας, ιατρική βοήθεια και εκπαίδευση. Εναπόκειται τώρα στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν αν θα επεκτείνουν αυτό το μέτρο και σε άλλες/-ους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Τα καλούμε να αντιμετωπίσουν ισότιμα όλες/-ους όσες/-ους διαφεύγουν από αυτή τη σύγκρουση».
«Η απόφαση του Συμβουλίου υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη διαθέτει εδώ και καιρό τα εργαλεία για να προστατεύει τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο και να βοηθά τους νεοαφιχθέντες. Η συνήθης προσέγγιση της "Ευρώπης-φρούριο" είναι μια πολιτικά υποκινούμενη επιλογή. Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, αλλά κυρίως για τους εκτοπισμένους Ουκρανές/-ούς υπηκόους, δείχνει ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. είναι γεμάτη από δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Ιστορικό
Η TPD δημιουργήθηκε το 2001, στον απόηχο της σύγκρουσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όταν, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων που προέκυψαν από μια σύγκρουση στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα ζητήσει την ενεργοποίησή της, πιο πρόσφατα στο πλαίσιο της αντίδρασης της Ε.Ε. στις κρίσεις στο Αφγανιστάν και στην Ουκρανία.