ΡΩΣΙΑ/ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΖΗΤΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
Απαντώντας στην είδηση ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» στη λεγόμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία, η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:
«Μετά από εβδομάδες άκαρπων διαπραγματεύσεων, η προστασία των αμάχων στην Ουκρανία πρέπει τώρα να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα. Παρόλο που το ενδεχόμενο πλήρους σύγκρουσης είναι πλέον μια καταστροφική πραγματικότητα, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος των πολιτών και να δοθεί προτεραιότητα στην ανθρωπιά σε αυτή την κρίση. Είναι νομική υποχρέωση όλων των μερών να το πράξουν.
Παρόλο που το ενδεχόμενο πλήρους σύγκρουσης είναι πλέον μια καταστροφική πραγματικότητα, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος των πολιτών και να δοθεί προτεραιότητα στην ανθρωπιά σε αυτή την κρίση.
Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας
«Καλούμε όλα τα μέρη να τηρήσουν αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πρέπει να διασφαλίσουν την προστασία της ζωής των αμάχων και να απέχουν από τις επιθέσεις χωρίς διακρίσεις και τη χρήση απαγορευμένων όπλων, όπως τα πυρομαχικά διασποράς. Καλούμε επίσης όλα τα μέρη να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την παροχή βοήθειας στους αμάχους που πλήττονται από τις εχθροπραξίες.
«Η Διεθνής Αμνηστία θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση για να αποκαλύπτει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη».
Ιστορικό
Η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν σχετικά με τους καταστροφικούς κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα από περαιτέρω ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για τη ζωή των αμάχων, τα μέσα διαβίωσης και τις υποδομές, καθώς και για πιθανές οξείες ελλείψεις τροφίμων και μαζικές μετακινήσεις. Η οργάνωση έχει καταγράψει τον σοβαρό απολογισμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων της σύγκρουσης του 2014-2015 στην ανατολική Ουκρανία, κατά την οποία διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.