ΓΟΥΙΝΕΑ: ΟΙ ΦΡΙΚΤΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΩΘΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021, 14:32Εκτύπωση

Οι αρχές της Γουινέας πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν την εις βάθος και αμερόληπτη διερεύνηση των πρόσφατων βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων που ακολουθήθηκαν από δολοφονίες οι οποίες διαπράχθηκαν σε διάστημα μόλις οχτώ ημερών, καθώς και να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης, δήλωσαν η Διεθνής Αμνηστία και η Planned Parenthood Federation (IPPF).

Πρέπει επίσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας ενισχύοντας την πρόληψη, υποστηρίζοντας την πρόσβαση των επιζωσών στη δικαιοσύνη και εφαρμόζοντας ειδικό νόμο για τη βία κατά των γυναικών. Έξι κορίτσια ηλικίας 3 έως 16 ετών και 1 γυναίκα δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ άλλες βιάστηκαν μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2021. Δύο από τα κορίτσια πέθαναν εξαιτίας της βίας.

Οι βιασμοί είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο στη Γουινέα. Οι αρχές πρέπει επειγόντως να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας.

Samira Daoud, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής

Βιασμός κοριτσιών

Στις 2 Δεκεμβρίου 2021, το Γραφείο Προστασίας των Φύλων, της Παιδικής Ηλικίας και των Ηθών (OPROGEM στα γαλλικά) παρουσίασε έναν 24χρονο άντρα που κατηγορείται για τον βιασμό ενός 3χρονου κοριτσιού στην περιοχή Γκμπέσια της πρωτεύουσας Κόνακρι. Στις 30 Νοεμβρίου ένα άλλο 3χρονο κορίτσι βιάστηκε στο Μπατέ-Ναφατζί στην ανατολική περιοχή του Κανκάν. Στις 27 Νοεμβρίου, ένα 12χρονο κορίτσι βιάστηκε από δύο άντρες στον δρόμο για το σπίτι της, στην πόλη Σανούν. Αυτό συνέβη μόλις μία μέρα μετά τον θάνατο ενός άλλου 12χρονου κοριτσιού στη βορειοανατολική πόλη Σιγκίρι. Στην αστική κοινότητα Λαμπέ, στη κεντροδυτική περιοχή της Γουινέας, ένα 3χρονο κορίτσι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στις 26 Νοεμβρίου.

Η τοπική οργάνωση «Agir pour le Droit Féminin», η οποία συναντήθηκε με τους γονείς του 3χρονου κοριτσιού στις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσε στις οργανώσεις ότι το κορίτσι απήχθη όταν πήγε να αγοράσει γλυκά όχι μακριά από το σπίτι της οικογένειας. Στη συνέχεια το μετέφεραν σε ένα ακατοίκητο σπίτι και το κακοποίησαν σεξουαλικά μέχρι θανάτου.

Ο πατέρας του κοριτσιού, που συναντήθηκε με τον εισαγγελέα, επιβεβαίωσε το αίτημά του να αποδοθεί δικαιοσύνη για την κόρη του. Ο πατέρας ενός από τους φερόμενους ως δράστες ζήτησε συγχώρεση από την οικογένεια του κοριτσιού, αλλά εκείνη αρνήθηκε.

Οι βιασμοί των κοριτσιών ακολούθησαν τον βιασμό μιας γυναίκας στις 25 Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν σε νοσοκομείο της βορειοδυτικής πόλης Καμσάρ για χειρουργική επέμβαση. Η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε τρεις ημέρες αργότερα ότι «συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη», ο οποίος είναι εξωτερικός πάροχος υπηρεσιών» και τον οδήγησε στη χωροφυλακή.

Την ίδια μέρα, ένα 16χρονο κορίτσι βιάστηκε επίσης από αρκετούς άντρες στην πόλη Κανκάν.

Οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν τη διεξοδική και αμερόληπτη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων βιασμού χωρίς καθυστέρηση. Όποιος βρεθεί ένοχος πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη.

Marie-Evelyne Petrus-Barry, περιφερειακή διευθύντρια της IPPF στην Αφρική

«Οι επιζώσες πρέπει να απολαμβάνουν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη καθώς και νομική βοήθεια για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και τις αποζημιώσεις».

 

Περισσότερες από 331 υποθέσεις βιασμού αναφέρθηκαν από την αρχή του έτους

Από την αρχή του έτους, το OPROGEM και η Ειδική Ταξιαρχία για την Προστασία των Ευάλωτων Ατόμων (BSPPV στα γαλλικά) έχουν ήδη αντιμετωπίσει 331 υποθέσεις βιασμού. Μόνο το 2020 ασχολήθηκαν με 374 υποθέσεις, αριθμός που αντικατοπτρίζει μονάχα την κορυφή του παγόβουνου σύμφωνα με τις ΜΚΟ που ασχολούνται με τις επιζώσες σεξουαλικής βίας, τους δημοσιογράφους, την αστυνομία και τη χωροφυλακή.

Αυτό οφείλεται στο στίγμα που συνδέεται με τον βιασμό στη Γουινέα, το οποίο συχνά οδηγεί στη μη καταγγελία του εγκλήματος και στη μη υποβολή μηνύσεων, και συχνά οι υποθέσεις αυτές αντιμετωπίζονται μέσω διαμεσολάβησης και εξωδικαστικών συμβιβασμών μεταξύ των θυμάτων ή των οικογενειών τους και των φερόμενων ως δραστών ή των οικογενειών τους.

Οι πρόσφατες υποθέσεις βιασμών έρχονται έπειτα από μια άλλη υπόθεση που προκάλεσε έντονες δημόσιες αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα τον περασμένο μήνα. Η M'Mah Sylla, μια 25χρονη γυναίκα, φέρεται να βιάστηκε από γιατρούς σε μη αδειοδοτημένη κλινική στο Κονακρί, όπου πήγε για θεραπεία. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει έγκυος. Οι ίδιοι δράστες τη βίασαν ξανά όταν επέστρεψε στην κλινική για να ζητήσει άμβλωση. Ο βιασμός προκάλεσε τραύματα που δεν μπόρεσαν να επουλωθούν παρά τις 7 χειρουργικές επεμβάσεις. Το θύμα πέθανε στις 20 Νοεμβρίου στην Τύνιδα (Τυνησία), όπου μεταφέρθηκε για ιατρικούς λόγους έπειτα από κυβερνητική παρέμβαση.

Μετά τον θάνατο της M'Mah Sylla, οι γυναίκες πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες στις 22, τις 24 και τις 30 Νοεμβρίου στις πόλεις Λαμπέ, Κιντία και Ν’Ζέρεκορ, απαιτώντας δικαιοσύνη για όλα τα θύματα βιασμού. Στις 21 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι 3 από τους 4 φερόμενους ως δράστες του βιασμού της M'Mah Sylla κρατούνται στις φυλακές του Κονακρί. Η κυβέρνηση εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια εκ μέρους του αρχηγού του κράτους.

Οι ακτιβίστριες μιλούν για αύξηση των περιπτώσεων βιασμού.

Η Djenab Boiro της τοπικής οργάνωσης «Mon Enfant, Ma vie» δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κονακρί:

Ακόμα και νεκρή, η M'Mah Sylla αξίζει δικαιοσύνη. Είμαι πεπεισμένη ότι την ημέρα που οι δράστες θα καταδικαστούν με την τιμωρία που τους αξίζει, η ψυχή της θα αναπαυθεί επιτέλους εν ειρήνη. Είχαμε πάρα πολλές περιπτώσεις όπως αυτή της M'Mah Sylla και ελπίζουμε και ονειρευόμαστε να μην έχουμε άλλες.

Djenab Boiro

«Οι αρχές έχουν κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, τα οποία έχουμε καλωσορίσει, όπως τη δημιουργία, το 2020, μιας ειδικής μονάδας στη χωροφυλακή για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας. Επιπλέον, οι τοπικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μιλούν κατά της σεξουαλικής βίας, μαζί με ορισμένα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε η Samira Daoud.

«Παρά την κατάσταση αυτή, η συνέχιση των περιπτώσεων βιασμών, ιδίως κοριτσιών, απαιτεί πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας, την προστασία των επιζωσών, τη διασφάλιση της έγκαιρης προσφυγής τους στη δικαιοσύνη και τις αποζημιώσεις, καθώς και την απόδοση ευθυνών στους δράστες. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ειδικού νόμου για τη βία κατά των γυναικών, όπως συνιστά η Επιτροπή CEDAW», κατέληξε η Marie-Evelyne Petrus-Barry.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.