
ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ AMESYS ΚΑΙ NEXA TECHNOLOGIES ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ
Απαντώντας στις ειδήσεις ότι τέσσερα στελέχη των γαλλικών εταιρειών παρακολούθησης Amesys και Nexa Technologies κατηγορήθηκαν για συνενοχή σε βασανιστήρια ενόψει της πώλησης τεχνολογίας παρακολούθησης σε κυβερνήσεις στη Λιβύη και την Αίγυπτο, η διευθύντρια του τμήματος Τεχνολογίας της Διεθνούς Αμνηστίας Rasha Abdul Rahim δήλωσε:
Τα κατηγορητήρια είναι άνευ προηγουμένου. Οι δραστηριότητες των εταιρειών παρακολούθησης, όταν δεν ελέγχονται, μπορεί να διευκολύνουν σοβαρότατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστολή, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων των βασανιστηρίων και της εξαναγκαστικής εξαφάνισης.
«Αυτές οι κατηγορίες στέλνουν σαφές μήνυμα στις εταιρείες παρακολούθησης ότι δεν είναι υπεράνω του νόμου και ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινική ευθύνη για τις πράξεις τους.
»Αυτή η υπόθεση δείχνει επίσης την επείγουσα ανάγκη τα κράτη να εφαρμόσουν ένα κανονιστικό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που να διέπει την πώληση και τη μεταφορά εξοπλισμού παρακολούθησης.
»Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή ένα τέτοιο πλαίσιο, θα πρέπει να επιβληθεί αναστολή της αγοράς, της πώλησης, της μεταφοράς και της χρήσης εξοπλισμού παρακολούθησης σε κυβερνήσεις που συνδέονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ιστορικό
Στις 22 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι τέσσερα στελέχη γαλλικών εταιρειών παρακολούθησης Amesys και Nexa Technologies κατηγορήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από ανακριτές του τμήματος Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας και Εγκλημάτων Πολέμου του Ανακριτικού Δικαστηρίου του Παρισιού.
Οι εταιρείες κατηγορούνται ότι παρέχουν τεχνολογία παρακολούθησης στην κυβέρνηση της Λιβύης καθώς και της Αιγύπτου, που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό αντιπάλων, οι οποίοι στη συνέχεια συνελήφθησαν και βασανίστηκαν στη φυλακή.
Τα στελέχη κατηγορούνται πλέον για συνενοχή σε βασανιστήρια στη Λιβύη και την Αίγυπτο, καθώς και σε εξαναγκαστική εξαφάνιση στην Αίγυπτο.