greece_safety_of_women_and_children_at_risk

ΕΛΛΑΔΑ: ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ/ΕΥΤΡΙΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Μαΐου 2021, 11:58Εκτύπωση

Το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στον αστικό κώδικα, οι οποίες επιτρέπουν στους δράστες ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικών αδικημάτων να διατηρούν την επιμέλεια των παιδιών τους έως ότου καταδικαστούν από πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Ενόψει της ψηφοφορίας, η Διεθνής Αμνηστία ενώνεται με γυναικείες ομάδες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να καλέσει τις ελληνικές αρχές να απορρίψουν το νομοσχέδιο.

Η Esther Major, ανώτερη σύμβουλος έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Είναι πικρή ειρωνεία που η Ελλάδα σκέφτεται να εγκρίνει μια τέτοια διάταξη μόλις λίγες ημέρες μετά τη δέκατη επέτειο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, της διεθνούς συνθήκης - ορόσημο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

»Η προτεινόμενη διάταξη παραβιάζει υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία απαιτεί από τα κράτη-μέρη να αναλαμβάνουν μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα στην επιμέλεια και τις επισκέψεις δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα και την ασφάλεια των επιζωσών ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και των παιδιών θυμάτων και μαρτύρων.

»Οποιοδήποτε νομοσχέδιο αφορά την επιμέλεια των παιδιών πρέπει να επικεντρώνεται στο βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Στην παρούσα μορφή του, το νομοσχέδιο θέτει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε μεγαλύτερους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστριών. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποσύρουν το νομοσχέδιο έως ότου διενεργηθεί περαιτέρω κατάλληλη διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και αναθεωρηθούν οι διατάξεις που διακινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Δεδομένου ότι οι δικαστικές διαδικασίες μπορούν να διαρκέσουν έως 5 χρόνια, ο νέος νόμος κινδυνεύει να δώσει στους δράστες βίας και κακοποίησης πρόσβαση στα θύματά τους, και μάλιστα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Οι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες θα επηρεαστούν ιδιαίτερα λόγω των αναφερόμενων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κατά την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας ανταπόκρισης στα νομικά κόστη και στα κενά των υπηρεσιών διερμηνείας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.