
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΑΜΕΣΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΓΙΑ 23 ΜΗΝΕΣ
Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να διενεργήσουν έγκαιρες, αποτελεσματικές και ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με την αναγκαστική εξαφάνιση για σχεδόν δύο χρόνια μιας νέας μητέρας και του μικρού της παιδιού, καθώς και τη συνεχιζόμενη αναγκαστική εξαφάνιση του συζύγου της, του πατέρα του παιδιού, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Η οργάνωση παροτρύνει επίσης τις αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τη μητέρα από την προδικαστική κράτηση και να διασφαλίσουν το δικαίωμα της οικογένειας σε επαρκή αποζημίωση και αποκατάσταση η οποία θα είναι ανάλογη ως προς τη σοβαρότητα των παραβιάσεων και των βλαβών που υπέστησαν.
«Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ένα μεγάλο και κακό προηγούμενο ρεκόρ στο ιστορικό τους σχετικά με εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και βασανιστήρια όσων θεωρούν κυβερνητικούς αντιπάλους ή επικριτές/ριες. Ωστόσο, η κράτηση μιας νέας μητέρας με το ενός έτους μωρό της και ο περιορισμός τους σε ένα δωμάτιο για 23 μήνες χωρίς έννομη προστασία και χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο, αποδεικνύουν ότι η συνεχιζόμενη εκστρατεία τους για την εξάλειψη των διαφωνιών και την εγκαθίδρυση του φόβου έχει φτάσει σε νέο επίπεδο βαρβαρότητας», δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Αυτές οι ασυνήθιστες πρακτικές σκληρότητας παραβιάζουν την υλοποίηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης της απόλυτης απαγόρευσης βασανιστηρίων, της κακομεταχείρισης και των αναγκαστικών εξαφανίσεων και αποτελούν εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να υπάρξουν επείγουσες, ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες για αυτά τα εγκλήματα με σκοπό να προσαχθούν οι υπεύθυνοι/ες στη δικαιοσύνη ενώπιων μίας δίκαιης δίκης και να διασφαλιστεί η πλήρης αποζημίωση των θυμάτων».
Αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (National Security Agency -NSA) συνέλαβαν την 27χρονη καθηγήτρια πανεπιστημίου, Manar Adel Abu el-Naga, τον σύζυγό της, Omar Abdelhamid Abu el-Naga, επίσης 27 ετών, και το ενός χρόνου αγοράκι τους, al-Baraa, από το σπίτι τους στην Αλεξάνδρεια στις 9 Μαρτίου 2019. Οι ιδιαίτερα ανήσυχοι συγγενείς και δικηγόροι τους έχουν περάσει τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώντας μάταια να τους εντοπίσουν. Παρά την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου τον Ιούλιο του 2019 που διέταξε το Υπουργείο Εσωτερικών να αποκαλύψει που βρίσκονται, το Υπουργείο αρνήθηκε επανειλημμένα ότι τους έχει υπό κράτηση.
Στις 20 Φεβρουαρίου του 2021, η Manar Adel Abu el-Naga εμφανίστηκε ενώπιον της Ανώτατης Εισαγγελίας Ασφάλειας του Κράτους (SSSP), ενός ειδικού τμήματος της εισαγγελικής αρχής το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση αδικημάτων εθνικής ασφάλειας, και ρωτήθηκε σχετικά με την «ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα» και για «χρηματοδότηση τρομοκρατικής ομάδας» τα οποία αρνήθηκε.
Manar Adel Abu el-Naga και ο σύζυγός της, Omar Abdelhamid Abu el-Naga ©Private
Σύμφωνα με την πρακτική της NSA σε άλλες περιπτώσεις εξαναγκαστικής εξαφάνισης που τεκμηριώθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, οι δυνάμεις ασφαλείας παραποίησαν την ημερομηνία σύλληψής της και την πίεσαν να πει ότι συνελήφθη δύο ημέρες πριν από την εμφάνισή της στο SSSP. Την μετέφεραν από τον τόπο αιχμαλωσίας της και με τη συνοδεία αστυνομικών βρέθηκε απευθείας στον εισαγγελέα. Ένας δικηγόρος που ήταν παρών στις εγκαταστάσεις της SSSP παρακολούθησε την ανάκρισή της, αλλά δεν του επιτράπηκε να συμβουλευτεί ή να εξετάσει τον φάκελό της ενώ ο εισαγγελέας διέταξε να κρατηθεί για 15 ημέρες εν αναμονή περαιτέρω ερευνών. Σύμφωνα με δικηγόρους και άλλες πηγές, η υπόθεση εναντίον της βασίζεται σε μυστικές έρευνες της NSA και δύο χειρόγραφες σημειώσεις τις οποίες αρνείται ότι έχει συντάξει.
Η Manar Adel Abu el-Naga μεταφέρθηκε στη γυναικεία φυλακή του al-Qanater και δεν της έχει επιτραπεί μέχρι τώρα επαφή με την οικογένειά της.
Ο γιος της, al-Baraa, που τώρα είναι σχεδόν τριών ετών, παραδόθηκε στους συγγενείς της, τους οποίους δεν έχει δει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Οι άνθρωποι που γνώρισαν το παιδί είπαν ότι αντιμετωπίζει σοβαρή ψυχική αγωνία, άγχος αποχωρισμού και έχει επείγουσα ανάγκη ψυχικής και σωματικής αποκατάστασης. Το παιδί φαίνεται να μην έχει κάνει μπάνιο για πολύ καιρό και έλεγε επανειλημμένα, «Θέλω να επιστρέψω στο δωμάτιο», αναφερόμενος στο δωμάτιο όπου είχε κρατηθεί αιχμάλωτο.
Στη σελίδα του στο Facebook, ο θείος του μικρού παιδιού περιέγραψε τον καταστροφικό αντίκτυπο της αναγκαστικής εξαφάνισής του στην ψυχική του υγεία: «Ένα παιδί που δεν γνωρίζει τους συγγενείς του και τους φοβάται γιατί είναι συνηθισμένο να αντικρίζει αποκλειστικά άτομα με στολή».
«Οι αιγυπτιακές αρχές προσθέτουν μία ακόμα παραβίαση στον κατάλογο των παραβιάσεων κατά της Manar Adel Abu el-Naga και της οικογένειάς της, χωρίζοντάς την από το τραυματισμένο παιδί της και αρνούμενες να υλοποιήσουν τα βασικά δικαιώματά της», δήλωσε ο Philip Luther.
Δεδομένης της κατάχρησης των προδικαστικών κρατήσεων από τις αιγυπτιακές αρχές, προκειμένου να κρατήσουν χιλιάδες άνδρες και γυναίκες στη φυλακή για αβάσιμες τρομοκρατικές κατηγορίες για μήνες ή και χρόνια, και τις φρικτές συνθήκες που περιβάλλουν την εξαναγκαστική εξαφάνιση της οικογένειας, η Διεθνής Αμνηστία ζητά την άμεση απελευθέρωση της Mana Adel Abu el-Naga’s. Τυχόν δηλώσεις που έχει κάνει κατά την αναγκαστική εξαφάνισή της πρέπει να εξαιρούνται από νομικές διαδικασίες εναντίον της.
Ο πατέρας του παιδιού, Omar Abdelhamid Abu el-Naga, συνεχίζει να υφίσταται εξαναγκαστική εξαφάνιση, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται οι φόβοι για τη ζωή και την ασφάλειά του. Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να αποκαλύψουν αμέσως την αλήθεια για τη μοίρα του και για το που βρίσκεται.Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας τα τελευταία οκτώ χρόνια έδειξε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, ιδίως η NSA, υποβάλλουν τακτικά τους πραγματικούς ή υποτιθέμενους αντιπάλους και επικριτές/ριες σε αναγκαστική εξαφάνιση για ημέρες, μήνες και μερικές φορές χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αξιωματούχοι της NSA τους/τις υποβάλλουν σε βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης και, στη συνέχεια, τους/τις αναγκάζουν συστηματικά να υποστηρίξουν τις αξιώσεις της NSA ενώπιον των εισαγγελέων του SSSP, οι οποίοι αποτυγχάνουν συστηματικά να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς εναντίον των αξιωματούχων της NSA για αναγκαστικές εξαφανίσεις ή βασανιστήρια.
«Αυτές οι τρομερές παραβιάσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας δείχνουν και πάλι τις καταστροφικές συνέπειες του κλίματος ατιμωρησίας που επικρατεί στην Αίγυπτο. Αναδεικνύεται επομένως ξεκάθαρα η επείγουσα ανάγκη να δράσει η διεθνής κοινότητα με συντονισμένο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης δημιουργίας ενός μηχανισμού παρακολούθησης και αναφοράς για την Αίγυπτο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», δήλωσε ο Philip Luther.
«Ελλείψει διεθνούς δράσης, οι δυνάμεις ασφαλείας θα αισθάνονται εξουσιοδοτημένες να συνεχίσουν να διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου, καταστρέφοντας ολόκληρες οικογένειες».