Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ADVOCACY ASSEMBLY ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021, 12:05Εκτύπωση

Ερευνητές/τριες, ακτιβιστές/τριες και δημοσιογράφοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μεταξύ εκείνων που θα επωφεληθούν από δύο νέα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που αναπτύχθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία και φιλοξενούνται από το το Advocacy Assembly με στόχο να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους στον τρόπο διεξαγωγής ερευνών ανοιχτού κώδικα για τη διερεύνηση και συνηγορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με βάση τις αυστηρές μεθοδολογίες που χρησιμοποιεί το Digital Verification Corps της Διεθνούς Αμνηστίας - μια βραβευμένη συνεργασία με επτά διεθνή πανεπιστήμια - τα μαθήματα θα εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους σε ερευνητικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση του ψηφιακού περιεχομένου και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.
«Ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό για τους ακτιβιστές/τριες, τους δημοσιογράφους και τους επαγγελματίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταλάβουν πώς να χρησιμοποιούν την ψηφιακή επαλήθευση και τις ερευνητικές δεξιότητες ανοιχτού κώδικα», δήλωσε ο Sam Dubberley, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αποδεικτικών Στοιχείων της Διεθνούς Αμνηστίας και εκπαιδευτής του μαθήματος».

«Αυτά τα διαδικτυακά μαθήματα ακολουθούν την ίδια εργαλειοθήκη και τις ίδιες μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται από το Εργαστήριο Αποδεικτικών Στοιχείων της Διεθνούς Αμνηστίας και το Σώμα Ψηφιακής Επαλήθευσης για την επίλυση των ψηφιακών προκλήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθημερινά και για να τα καταστήσουν πιο προσιτά σε όσους/ες ενδιαφέρονται να μάθουν ζωτικές νέες δεξιότητες για να αποδείξουν την αλήθεια και να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση».

Μεταξύ των δεξιοτήτων που διδάσκονται στα μαθήματα είναι η ψηφιακή επαλήθευση - συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να ανακαλύψετε σχετικό περιεχόμενο το πώς να το προσδιορίσετε το πού (γεωγραφική τοποθεσία) και το πότε έλαβαν χώρα τα γεγονότα - καθώς και πιο προηγμένες μεθόδους ανοιχτού κώδικα, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης όπλων και της ανάλυσης εικόνων από δορυφόρους και άλλων δεδομένων τηλεπισκόπησης.

Οι ίδιες μεθοδολογίες έχουν εφαρμοστεί σε πολλά από τα παραγόμενα αποτελέσματα της Διεθνούς Αμνηστίας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων πρωτοποριακών ερευνών σχετικά με την κατάχρηση δακρυγόνου σε όλο τον κόσμο, την ευρεία χρήση αστυνομικής βίας κατά των διαδηλώσεων του Black Lives Matter στις ΗΠΑ, καθώς και των ρωσικών και συριακών επιθέσεων σε νοσοκομεία και σχολεία στη βορειοδυτική Συρία.

Το πρώτο μάθημα καλύπτει τα βασικά, ενώ το δεύτερο εμβαθύνει σε πιο προηγμένες δεξιότητες. Και τα δύο περιλαμβάνουν πρακτικές, αληθινές περιπτωσιολογικές μελέτες από την έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, που παρουσιάζονται από εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Αμνηστίας και αλλούς/ες, καθώς και καλύπτουν ηθικά ζητήματα, την ανθεκτικότητα και τον μετριασμό του κινδύνου έμμεσων τραυμάτων.

Κάθε μάθημα διαρκεί 90 λεπτά και προσφέρεται στα Αγγλικά, Ισπανικά, Αραβικά και Περσικά. Όποιος έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να γραφτεί εδώ.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.