ΝΕΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2020, 11:38Εκτύπωση

Το νέο καινοτόμο και διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο που κυκλοφόρησε σήμερα από τη Διεθνή Αμνηστία στοχεύει να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον βιασμό ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αμφισβητήσει διαδεδομένα στερεότυπα στην κοινωνία, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Σχεδιασμένο απευθείας από μια πραγματική υπόθεση, το εργαλείο «Βία κατά των γυναικών: Συναίνεση» - μια εκπαιδευτική εργαλειοθήκη - βασίζεται σε μια απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με μια γυναίκα επιζήσασα βιασμού που της στερήθηκε η προστασία και η πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Οι εκπαιδευόμενοι/ες πλοηγούνται μέσα από πολλά συγκλονιστικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιζήσασες βιασμού στον αγώνα τους για δικαιοσύνη, όπως η κατηγορία του θύματος (victim-blaming), προκαταλήψεις και προβληματικές έρευνες που επικεντρώνονται στην αντιληπτή ως έλλειψη αντίστασης του θύματος παρά στην απουσία συναίνεσης
Stasya Denisova, Συντονίστρια Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

«Η εκμάθηση μπορεί να είναι διασκεδαστική, ακόμη και όταν μαθαίνουμε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό το φιλικό προς το χρήστη εργαλείο θα βοηθήσει στην αύξηση των γνώσεων σχετικά με τη σεξουαλική βία και τον βιασμό ως σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των νέων ανθρώπων, στην εκστρατεία κατά του βιασμού.»

Η εκπαιδευτική ενότητα χρειάζεται περίπου 15 λεπτά για την ολοκλήρωσή της. Οι εκπαιδευόμενους/ες μπορούν να συμβουλευτούν έναν νομικό εμπειρογνώμονα μέσω του chat-bot για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη σημασία της σεξουαλικής συναίνεσης και του βιασμού ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παραδόξως, μόνο εννέα χώρες στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) αναγνωρίζουν ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Η εστίαση στην αντίσταση και τη βία παρά στη συναίνεση έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην καταγγελία του βιασμού αλλά και στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική βία, και οι δύο βασικές πτυχές στην πρόληψη του βιασμού και την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας.

«Αυτή η ενότητα βοηθά τους εκπαιδευόμενους/ες να ξεφύγουν από τις συνηθισμένες αντιλήψεις του βιασμού σύμφωνα με τις οποίες μια γυναίκα θα φωνάξει για βοήθεια, θα αντισταθεί και θα ουρλιάξει. Η αλήθεια είναι ότι ο βιασμός δεν είναι πάντα έτσι. Οι επιζήσασες/ώντες σεξουαλικής επίθεσης συχνά παγώνουν, μπορεί να χάσουν την ικανότητα να αντισταθούν ή να καταλάβουν τι συμβαίνει σε αυτές/ους,» δήλωσε η υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και δημιουργός των δυνατών εικονογραφήσεων για την εκπαιδευτική ενότητα, Tatiana Zelenskaya.

«Η εκπαίδευση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συναίνεση είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες προστατεύονται καλύτερα από τον βιασμό, και τα κορίτσια δεν θα πρέπει να μεγαλώνουν αναρωτώμενες εάν ο βιασμός είναι δικό τους λάθος ή αμφιβάλλοντας ότι οι δράστες θα διωχθούν».

Υπόβαθρο

Το εργαλείο αυτό είναι το τρίτο μιάς σειράς- series - που περιλαμβάνει επίσης εργαλεία σχετικά με το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης.

Η εκπαιδευτική ενότητα «Βία κατά των γυναικών: Συναίνεση» βασίζεται στην περίπτωση της E.B. κατά Ρουμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ρουμανία δεν κατάφερε να διερευνήσει αποτελεσματικά και να διώξει την καταγγελία της για βιασμό και παραβίασε το δικαίωμα απαλλαγής από βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά και στα Ρωσικά.

Η εκπαιδευτική αυτή ενότητα είναι η τρίτη σε μια σειρά που περιλαμβάνει επίσης ενότητες σχετικά με το δικαίωμα στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης.

Box με εικονογραφήσεις

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.