COVID’19: ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ OXFORD/ASTRAZENECA ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΩΣΤΟΣΟ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ.

Δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2020, 12:14Εκτύπωση

Με αφορμή τα νέα ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που δημιούργησαν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, που είχε προηγουμένως δείξει 70% αποτελεσματικότητα στις κλινικές δοκιμές, μπορεί να έχει πιθανή αύξηση έως και 90% αν τροποποιηθεί η δοσολογία, ο Steve Cockburn, Διευθυντής Οικονομικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Η Οξφόρδη και η AstraZeneca υποσχέθηκαν ευρεία και ισότιμη πρόσβαση στο εμβόλιο, φέρνοντας έτσι ελπίδα σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η χαμηλή τιμή του εμβολίου και η εύκολη αποθεματοποίηση θα πρέπει να συνοδεύονται από μία δίκαιη γεωγραφική κατανομή καθώς αυτό είναι το πρώτο εμβόλιο που συμπεριλαμβάνει σημαντικές συμφωνίες με χώρες χαμηλότερου εισοδήματος. Πολλά ακόμα όμως πρέπει να συντελεστούν προκειμένου να διασφαλιστεί πως όλοι/ες και παντού θα επωφεληθούν από αυτά τα εμβόλια που θα αλλάξουν ζωές. Χωρίς περαιτέρω ενέργειες, η προμήθεια του εμβολίου σε χώρες χαμηλότερων εισοδημάτων θα παραμείνει επικίνδυνα χαμηλή.»

«Αυτό είναι το τρίτο εμβόλιο που δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες και ήδη πολλές εύπορες χώρες έχουν αγοράσει αρκετές δόσεις αυτών των προϊόντων προκειμένου να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός τους. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πρέπει να αρχίσουν να θέτουν σε προτεραιότητα την πρόσβαση και του υπόλοιπου κόσμου, να μοιραστούν ευρέως τεχνολογίες και να συνάψουν συμφωνίες που θα διασφαλίσουν ότι υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα για να προστατέψουν όλους/ες όσους/ες τα χρειάζονται,  ανεξαρτήτως της χώρας που μένουν.»

Υπόβαθρο

Οι Oxford/AstraZeneca δήλωσαν πως είναι σε θέση να παράγουν 3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021. Αποτελούν τους μόνους παραγωγούς εμβολίου που έχουν συμφωνία με τον παγκόσμιο μηχανισμό COVAX στον οποίο θα βασιστούν οι περισσότερες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες για τις προμήθειες εμβολίων. Τον Ιούνιο, οι Oxford/AstraZeneca δεσμεύτηκαν να παράγουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις για τις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, σε συνεργασία με το Serum Institute της Ινδίας. Υποσχέθηκαν να πουλήσουν το εμβόλιο χωρίς αποκόμιση κέρδους, μεταξύ 2$ και 3$ την δόση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι ΗΠΑ έχουν διασφαλίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις και από τα τρία εμβόλια μέχρι τώρα  πάνω από τρεις δόσεις κατ’ άτομο - ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν εξασφαλίσει πάνω από δύο δόσεις για κάθε άτομο και από τα τρία εμβόλια, επιπρόσθετα με τις τρέχουσες συμφωνίες με άλλους παραγωγούς εμβολίων. Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο των Oxford/AstraZeneca θα προωθήσει ευρέως την πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών, η δέσμευση εφοδιασμού για τις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες καλύπτει ακόμα ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού τους.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων  και η ΕΕ έχουν ήδη παραγγείλει δόσεις του εμβολίου Oxford και AstraZeneca : ΕΕ (40 εκατομμύρια), ΗΠΑ (300 εκατομμύρια), Κίνα (200 εκατομμύρια), Ιαπωνία (120 εκατομμύρια), Ηνωμένο Βασίλειο (100 εκατομμύρια), Βραζιλία (100 εκατομμύρια), Ινδονησία (100 εκατομμύρια), Αυστραλία (33,8 εκατομμύρια), Αίγυπτος (30 εκατομμύρια), Αργεντινή (22 εκατομμύρια), Καναδάς (20 εκατομμύρια). Έγινε επίσης συμφωνία με το Μεξικό και την Αργεντινή να παράγουν εμβόλια για άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα ερευνητικά ινστιτούτα διαδραματίζουν έναν καίριο ρόλο στην διευκόλυνση της πρόσβασης στο δικαίωμα στην υγεία. Βάσει του διεθνούς δικαίου, έχουν ευθύνη να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο απαιτεί μεταξύ άλλων, να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια για τον κορονοϊό είναι διαθέσιμα και οικονομικά για όσο περισσότερους ανθρώπους είναι εφικτό.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ομάδα ειδικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να σταματήσουν να συσσωρεύουν αποθέματα του εμβολίου και τις φαρμακευτικές εταιρείες να μοιραστούν τις καινοτομίες τους προκειμένου  να διασφαλιστεί πως όλοι/ες έχουν πρόσβαση στα τεστ, τις θεραπείες και τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.