ΙΝΔΙΑ: ΟΙ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΤΑ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020, 14:05Εκτύπωση

Η κυβέρνηση της Ινδίας πρέπει αμέσως να σταματήσει την εντατική καταστολή των αντιφρονούντων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία έπειτα από μία σειρά επιδρομών από τις αντιτρομοκρατικές δυνάμεις σε σπίτια και εγκαταστάσεις ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων, στην περιοχή Τζαμού και Κασμίρ την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.

Η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών, επικεφαλής φορέας ενάντια στην τρομοκρατία, έκανε εφόδους στις οικίες και τα γραφεία σημαντικών ακτιβιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως του Khurram Parvez, συντονιστή του J&K Coalition of Civil Society (JKCCS), τριών συνεργατών/τριών του και της Parveena Ahanger, Προέδρου της οργάνωσης Parents of Disappeared Persons (APDP). Και οι δύο οργανώσεις είχαν αναφερθεί διεξοδικά στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κασμίρ, μεταξύ των οποίων και η επ’ αόριστον διοικητική κράτηση και οι εξωδικαστικές εκτελέσεις κατά των υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα βασανιστήρια σε ανθρώπους που βρίσκονται υπό κράτηση και η εκτεταμένη ατιμωρησία των δυνάμεων ασφαλείας της περιοχής. Επιπλέον, επιδρομές διενεργήθηκαν στα γραφεία των ΜΚΟ Athrout και GK Trust και στην κατοικία του Parvez Bukhari, ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Κασμίρ.   

Αυτές οι επιδρομές αποτελούν μια υπενθύμιση πως η κυβέρνηση της Ινδίας είναι αποφασισμένη να καταστείλει όσους και όσες διαφωνούν με εκείνη στο Τζαμού και Κασμίρ
Julie Verhaar, εκτελούσα χρέη Γενικής Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας

«Σύμφωνα με τη δήλωση που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ερευνών, οι επιδρομές επιτελέστηκαν βάσει «αξιόπιστης πληροφορίας» ότι οι οργανώσεις χρησιμοποιούσαν χρηματοδότηση από την Ινδία και το εξωτερικό για «αποσχιστικές και τρομοκρατικές ενέργειες στην περιοχή του Τζαμού και Κασμίρ», οι οποίες αποτελούν παράβαση των Unlawful Activities (Prevention) Act (UAPA) και Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA), βασικής νομοθεσίας της Ινδίας ενάντια στην τρομοκρατία και την εξωτερική χρηματοδότηση.

«Αυτές οι επιδρομές αποτελούν μια υπενθύμιση πως η κυβέρνηση της Ινδίας είναι αποφασισμένη να καταστείλει όσους και όσες διαφωνούν με εκείνη. Οι αρχές στοχοποιούν αυτές τις ομάδες πολιτών και τις ομάδες των μέσων ενημέρωσης επειδή συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, να καταγράφουν και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων στο Τζαμού και Κασμίρ παρά τη γενική διακοπή επικοινωνιών που επιβλήθηκε από την ινδική κυβέρνηση στην περιοχή από τις 5 Αυγούστου του 2019,» δήλωσε η Julie Verhaar, εκτελούσα χρέη Γενικής Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Σε ένα ανησυχητικό μοτίβο, η UAPA και ο νόμος για την εξωτερική χρηματοδότηση χρησιμοποιούνται επανειλημμένα και σκόπιμα ως όπλα για να τρομοκρατήσουν, να παρενοχλήσουν και να περιορίσουν την ικανότητα των ομάδων κοινωνίας των πολιτών από τη λειτουργία τους, σε μία ξεκάθαρη παραβίαση των δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου και του συνεταιρίζεσθε.»

Οι επιδρομές κατά της Διεθνούς Αμνηστίας Ινδίας την εξανάγκασαν να σταματήσει το έργο της στη χώρα και να μην συνεχίσει να έχει εργαζόμενους/ες από την 1 Οκτωβρίου του 2020, καθώς η κυβέρνηση πάγωσε τους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Αυτό έγινε λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσής της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρατεί στη χώρα.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η APDP υπέβαλε σχεδόν 40 μαρτυρίες θυμάτων που είχαν υποστεί βασανιστήρια και αυθαίρετη κράτηση από τις δυνάμεις ασφαλείας του Κασμίρ, στην Ομάδα Εργασίας για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις και τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια. Στις 5 Αυγούστου του 2020, η Οργάνωση JKCCS, δημοσίευσε την εξαμηνιαία έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην οποία καταγράφονται εξωδικαστικές εκτελέσεις τουλάχιστον 32 ανθρώπων και οι επιπτώσεις που είχε η ολική παύση λειτουργίας του διαδικτύου στην περιοχή.

Τόσο η UAPA όσο και η FCRA έχουν δεχθεί κριτική από ειδικούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ για τις καταχρηστικές πρακτικές τους, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την στοχοποίηση θρησκευτικών μειονοτήτων, πολιτικών αντιφρονούντων και υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον Οκτώβριο του 2020, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Michelle Bachelet, έκανε έκκληση στην κυβέρνηση της Ινδίας να αναθεωρήσει τη FCRA και τη συμμόρφωση της προς τις διεθνείς νόρμες για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς διαπίστωσε με λύπη πως «χρησιμοποιείται για να αποτρέψει ή να τιμωρήσει τις ΜΚΟ για τις εκθέσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Από το 2014, διάφορες οργανώσεις έχουν στοχοποιηθεί βάσει του νόμου για την εξωτερική χρηματοδότηση, μεταξύ των οποίων οι: Lawyers Collective, Centre for Promotion of Social Concerns, Sabrang Trust, Navsarjan Trust, Act Now for Harmony and Democracy, NGO Hazards Centre, και Indian Social Action Forum. Τον Σεπτέμβριο του 2020, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού, η FCRA τροποποιήθηκε περαιτέρω, χωρίς κάποια δημόσια διαβούλευση, προκαλώντας ασφυξία στην κοινωνία της Ινδίας.

Υπόβαθρο

Στις 19 Οκτωβρίου, το γραφείο της εφημερίδας Kashmir Times, σφραγίστηκε από το Τμήμα Ακινήτων του Τζαμού και Κασμίρ. Από τις 5 Αυγούστου 2019, η Anuradha Bhasin, συντάκτρια της εφημερίδας Kashmir Times, ηγείται της δικαστικής προσφυγής προς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας εναντίον της ολικής παύσης των υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφώνου στην περιοχή Τζαμού και Κασμίρ.

Μπορείτε να βρείτε την δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την παύση της λειτουργίας του τμήματός της στην Ινδία εδώ.

Η δήλωση από την Ύπατη Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, της 20ης Οκτωβρίου, σχετικά με τη κατάσταση των ΜΚΟ και των υπερασπιστών/τριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία βρίσκεται εδώ.

Στην έκθεση Ενημέρωση της Κατάστασης της Διεθνούς Αμνηστίας της Ινδίας καταγράφονται οι σωματικές επιθέσεις και οι εκφοβισμοί τουλάχιστον εναντίον 18 δημοσιογράφων από τις 5 Αυγούστου του 2019. Η έκθεση απαιτεί επίσης την ανάκληση των δρακόντειων πολιτικών για τα μέσα ενημέρωσης που εισήγαγε η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει   « μια συνεκτική αφήγηση για τη λειτουργία της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης» ελέγχοντας τις «αντεθνικές δραστηριότητες.»

Με την ευθεία επίθεση ενάντια στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και την αποτυχία της προστασίας τους, η Ινδία παραβιάζει ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις της ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 19 και 22 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στο οποίο συμμετέχει ως κράτος.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.