ΑΡΜΕΝΙΑ/ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ: Η ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2020, 13:41Εκτύπωση

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσουν αμέσως τη χρήση ισχυρά εκρηκτικών όπλων η οποία πλήττει τις ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.

Η ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας έπειτα από ενδελεχή έρευνα διαθέσιμων στοιχείων, κατέληξε πως έχει γίνει χρήση βαλλιστικών πυραύλων και του συστήματος εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων τις τελευταίες ημέρες, η οποία οδήγησε στον θάνατο και τον τραυματισμό άμαχου πληθυσμού όπως και σε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή. Πρόκειται για μία προφανή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο άμαχος πληθυσμός συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνδυνο. Πολλοί/ές είναι εκείνοι/ες που έχουν χάσει τη ζωή τους, έχουν τραυματιστεί ή έχουν βρεθεί άστεγοι/ες.  Εξαιτίας των απερίσκεπτων αυτών πράξεων, εκατοντάδες ζωές έχουν καταστραφεί ενώ αρκετά είναι τα σπίτια που πλέον αποτελούν ερείπια.

Denis Krivosheev

Ο τραυματισμός του άμαχου πληθυσμού όπως και οι περισσότερες ζημιές στα κατοικήσιμα μέρη και σπίτια, αναφέρονται κατά κύριο λόγο στην πόλη Ganja στο Αζερμπαϊτζάν, η οποία έχει υποστεί πυροβολισμούς τόσο από την αρμένικη πλευρά όσο και από την, υπό αρμένικο έλεγχο, περιοχή του Nagorno-Karabakh.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν την χρήση βαλλιστικών πυραύλων και άλλων εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές, αποκαλύπτουν μια τεράστια έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή και την παραβίαση του δικαίου του πολέμου,» όπως αναφέρει ο Denis Krivosheev, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

‘’Ο άμαχος πληθυσμός συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνδυνο. Πολλοί/ές είναι εκείνοι/ες που έχουν χάσει τη ζωή τους, έχουν τραυματιστεί ή έχουν βρεθεί άστεγοι/ες.  Εξαιτίας των απερίσκεπτων αυτών πράξεων, εκατοντάδες ζωές έχουν καταστραφεί ενώ αρκετά είναι τα σπίτια που πλέον αποτελούν ερείπια.

Φωτογραφίες και βίντεο αποδεικνύουν την καταστροφική ζημιά που προκάλεσε η χρήση των συγκεκριμένων όπλων. Από τα στοιχεία φαίνεται πως πολλά νοσοκομεία και σχολεία έχουν καταστραφεί επανειλημμένως ενώ υποδομές ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους, όπως δρόμοι και δίκτυα επικοινωνίας, έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες.

Καλούμε για ακόμα μια φορά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαμάχης να θέσουν ως προτεραιότητα τους την προστασία του άμαχου πληθυσμού και να συμμορφωθούν ως προς τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η χρήση τέτοιων όπλων και οπλικών συστημάτων σε κατοικημένες περιοχές πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ήδη προειδοποιήσει για τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς, αφότου οι ειδικοί του οργανισμού βρήκαν πως το Αζερμπαϊτζάν κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιεί τέτοιου είδους όπλα στην περιοχή. Το Αζερμπαϊτζάν απεναντίας, ισχυρίστηκε πως γίνεται χρήση πυρομαχικών διασποράς από την Αρμενία, ισχυρισμός που η Διεθνής Αμνηστία δεν έχει μπορέσει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει. Η οργάνωση καλεί και τις δύο πλευρές να προσχωρήσουν στην Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, η οποία απαγορεύει την χρήση τέτοιων όπλων.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ξέσπασε βαριά συμπλοκή μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την αμφισβητούμενη περιοχή Nagorno-Karabakh. Τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες πολίτες έχουν εκτοπιστεί καθώς και οι δύο πλευρές συνεχίζουν την ανταλλαγή πυροβολικών και πυραύλων, παρά τις συνεχείς προσπάθειες για τον τερματισμό της εχθρότητας των δύο χωρών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.