ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020, 14:04Εκτύπωση

«Η αποτυχία των κρατών να συμφωνήσουν στην παραίτηση τους από ορισμένους βασικούς διεθνείς εμπορικούς κανόνες κινδυνεύει να παρεμποδίσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Λίγες ημέρες πριν, μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια πρόταση ορόσημο που υπέβαλαν η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Κένυα και η Σουαζιλάνδη, για προσωρινή παραίτηση από ορισμένες διατάξεις της Συμφωνίας TRIPS - μια παγκόσμια συνθήκη που διέπει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας - σχετικά με τις ιατρικές τεχνολογίες για τον κορονοϊό.

Εάν υπάρξει συμφωνία, η παραίτηση θα αναστείλει την εφαρμογή και την επιβολή ορισμένων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε φαρμακευτικά προϊόντα, και θα διευκολύνει την ανάπτυξη και την κατασκευή περισσότερων διαγνωστικών τεστ, θεραπειών και εμβολίων κατά του κορονοϊού με χαμηλότερο κόστος.

Απέναντι σε με μια άνευ προηγουμένου πανδημία, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αρθεί κάθε εμπόδιο που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και παραγωγή επαρκών ποσοτήτων προσιτών διαγνωστικών τεστ, θεραπειών και εμβολίων κατά του κορονοϊού.
— Steve Cockburn, Αναπληρωτής Διευθυντής για τα Παγκόσμια Θέματα της Διεθνούς Αμνηστίας

«Απέναντι σε με μια άνευ προηγουμένου πανδημία, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αρθεί κάθε εμπόδιο που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και παραγωγή επαρκών ποσοτήτων προσιτών διαγνωστικών τεστ, θεραπειών και εμβολίων κατά του κορονοϊού. Τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εμπορικοί κανόνες καθιστούν σαφές ότι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν πρέπει ποτέ να βλάπτει τη δημόσια υγεία. Αυτή η πρόταση παραμένει μια κρίσιμη ευκαιρία για όλες τις χώρες να δείξουν ότι είναι έτοιμες να συνεργαστούν για να σώσουν ζωές και να προστατεύσουν τα προς το ζην», δήλωσε ο Steve Cockburn, Αναπληρωτής Διευθυντής για τα Παγκόσμια Θέματα της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι ενθαρρυντικός ο αριθμός των χωρών που έχουν επιλέξει να θέσουν τη δημόσια υγεία ως προτεραιότητα απέναντι στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά εκείνα τα κράτη που απέτυχαν να υποστηρίξουν αυτήν την πρόταση κινδυνεύουν να παρεμποδίσουν τις παγκόσμιες προσπάθειες προστασίας των ανθρώπων από τον κορονοϊό. Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες να συνεργαστούν και να μοιραστούν τις γνώσεις και τις τεχνολογίες τους. Με πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές να έχουν ήδη χαθεί από τον ιό, απαιτείται επειγόντως δράση για να διασφαλιστεί η παγκόσμια πρόσβαση σε αυτά τα ιατρικά προϊόντα το συντομότερο δυνατό.»

Η πρόταση παραίτησης έγινε από την Ινδία και τη Νότια Αφρική και συγχρηματοδοτήθηκε από την Κένυα και τον Σουαζιλάνδη. Συζητήθηκε στο Συμβούλιο TRIPS του ΠΟΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Η πρόταση υποστηρίχθηκε από μεγάλο αριθμό χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς και από παγκόσμια ιδρύματα όπως το UNAIDS και το UNITAID, και πάνω από 300 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ωστόσο, απέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη των πλουσιότερων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ισχυρές φαρμακευτικές βιομηχανίες. Η λήψη της τελικής απόφασης αναβλήθηκε για τις μελλοντικές συνεδριάσεις.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.