ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2020, 13:31Εκτύπωση

«Οι αρχές του Μπαγκλαντές πρέπει να διασφαλίσουν την απόδοση δικαιοσύνης μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει μια ομάδα ανδρών να απογυμνώνουν και να χτυπούν σοβαρά μια γυναίκα στη νότια συνοικία Noakhali», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 4 Οκτωβρίου, δείχνει τη γυναίκα γυμνή να δέχεται χαστούκια, κλωτσιές και μπουνιές από μια ομάδα πέντε ανδρών για σχεδόν μισή ώρα. Ο ξυλοδαρμός, που καταγράφηκε από την αρχή έως το τέλος του, και πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, είναι το τελευταίο περιστατικό σε ένα κλιμακούμενο κύμα βίας κατά των γυναικών στη χώρα.

«Αυτό το πραγματικά ενοχλητικό βίντεο δείχνει τη συγκλονιστική βία που βιώνουν συνήθως οι γυναίκες του Μπαγκλαντές. Στη συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων το σύστημα δικαιοσύνης δεν καταδικάζει τους δράστες», δήλωσε ο Sultan Mohammed Zakaria, Ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία.

«Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία. Οι αρχές του Μπαγκλαντές πρέπει αμέσως να ξεκινήσουν μια διεξοδική και αμερόληπτη έρευνα και να φέρουν τους υπεύθυνους για αυτήν την φαύλη επίθεση στη δικαιοσύνη μέσω δίκαιων δικών χωρίς να όμως να προβούν στη θανατική ποινή».

Σύμφωνα με στοιχεία του κυβερνητικού κέντρου One Stop Crisis, από το 2001 έως τον Ιούλιο του 2020, μόνο το 3,56 τοις εκατό των υποθέσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του νόμου περί πρόληψης της καταπίεσης των γυναικών και των παιδιών του 2000 είχε οδηγήσει σε δικαστική απόφαση και μόνο το 0,37 τοις εκατό των υποθέσεων έχουν λήξει με καταδίκες. Η τοπική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών Naripokkho εξέτασε τα περιστατικά αναφερόμενων υποθέσεων βιασμού σε έξι περιφέρειες μεταξύ 2011 και 2018 και διαπίστωσε ότι από τις 4.372 περιπτώσεις, μόνο πέντε άτομα καταδικάστηκαν. Σύμφωνα με την τοπική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ain-o-Salish Kendra (ASK), από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 975 περιπτώσεις βιασμού στο Μπαγκλαντές, συμπεριλαμβανομένων 208 βιασμών από συμμορίες.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η τοπική κοινωνία των πολιτών κατηγορούν το ελαττωματικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, που υπονομεύεται από τις αδύναμες διαδικασίες διερεύνησης και την κακή διαχείριση αποδεικτικών στοιχείων, για τον τρομερά χαμηλό αριθμό καταδικαστικών αποφάσεων. Η συνεχής αποτυχία προστασίας των θυμάτων και των μαρτύρων αποτελεί επίσης σημαντική πηγή ανησυχίας, με τις γυναίκες να φοβούνται τον στιγματισμό και να μην αισθάνονται ασφαλείς να αναφέρουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον τους.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στις 25 Σεπτεμβρίου, μια άλλη γυναίκα φέρεται να βιάστηκε ομαδικά από μια ομάδα επτά ανδρών που ήταν συνδεδεμένοι με τη φοιτητική νεολαία του κυβερνώντος κόμματος Awami League στο κολέγιο MC της βορειοανατολικής περιοχής Sylhet. Η γυναίκα επισκέφθηκε την περιοχή με τον σύζυγό της, όταν οι δράστες φέρεται να τους επιτέθηκαν και να έσυραν τη γυναίκα σε έναν κοιτώνα, όπου ξυλοκόπησαν τον άνδρα της και έδεσαν και βίασαν ομαδικά την ίδια. Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν από την τοπική αστυνομία και βρίσκονται υπό έρευνα.

Μετά από μαζική δημόσια κατακραυγή μετά την ανάρτηση του βίντεο της επίθεσης στο Noakhali, η κοινωνία των πολιτών και ακτιβιστές και ακτιβίστριες των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διοργάνωσαν μια διαδήλωση στην πρωτεύουσα Dhaka πριν λίγες ημέρες.

«Οι γυναίκες στο Μπαγκλαντές είναι θύματα ενός συστήματος ποινικής δικαιοσύνης που τις εκθέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Απαιτείται επείγουσα μεταρρύθμιση για να ενισχυθεί ο τρόπος διερεύνησης αυτών των υποθέσεων, να υποστηριχθούν και να προστατευθούν τα θύματα και οι μάρτυρες και να επιταχυνθούν οι οδυνηρά αργές δικαστικές διαδικασίες», δήλωσε ο Sultan Mohammed Zakaria.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.