ΛΙΒΑΝΟΣ: ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΗΡΥΤΟΥ
«Ένα μήνα μετά από τη θανατηφόρα έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει οι αρχές του Λιβάνου για να διερευνήσουν τα τραγικά γεγονότα της 4ης Αυγούστου δεν είναι ούτε ανεξάρτητες ούτε αμερόληπτες», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε λεπτομερή δήλωση της. Η οργάνωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της για έναν διεθνή μηχανισμό διερεύνησης των γεγονότων που να εγγυάται τα δικαιώματα των θυμάτων στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση.
Μετά την τραγική έκρηξη, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 190 ανθρώπους, τραυμάτισε περισσότερους από 6.500 και άφησε περίπου 300.000 εκτοπισμένους ή άστεγους, τα θύματα και οι συγγενείς τους και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν την διεξαγωγή διεθνούς διερεύνησης. Οι αρχές του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, απέρριψαν αυτά τα αιτήματα. Η ανάληψη ευθυνών και η λογοδοσία βρίσκονταν επίσης μεταξύ των βασικών αιτημάτων που έκαναν χιλιάδες διαδηλωτές/ριες που βγήκαν στους δρόμους τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη για να διαμαρτυρηθούν. Ωστόσο, ήρθαν αντιμέτωποι/ες με την υπερβολική χρήση βίας από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες τραυματίες να προστίθενται στους χιλιάδες τραυματίες της έκρηξης.
Η Lynn Maalouf, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία δήλωσε:
«Μόλις έναν μήνα μετά την έκρηξη, κάθε βήμα, μέτρο ή δήλωση που έχει γίνει μέχρι στιγμής, ιδίως από τους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας, κατέστησε σαφές ότι οι αρχές δεν έχουν καμία πρόθεση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τη διεξαγωγή μιας αποτελεσματικής, διαφανούς και αμερόληπτης διερεύνησης.
«Η κυβέρνηση παρέπεμψε την έρευνα στο Δικαστικό Συμβούλιο, ένα δικαστήριο του οποίου οι διαδικασίες στερούνται ανεξαρτησίας και αμεροληψίας και δεν πληρούν τα διεθνή δίκαια πρότυπα. Για μια υπόθεση στην οποία υπάρχουν τόσες σοβαρές καταγγελίες κατά κρατικών φορέων, το δικαστήριο αυτό δεν έχει τη δικαιοδοσία να διώκει τους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και των υπουργών.
«Λαμβάνοντας υπόψη την μακρόχρονη ιστορία της ατιμωρησίας στον Λίβανο και τη σοβαρότητα της τραγωδίας, ένας διεθνής μηχανισμός διερεύνησης των γεγονότων είναι ο μόνος τρόπος για την εγγύηση των δικαιωμάτων των θυμάτων στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση. Αυτή η έρευνα πρέπει να έχει ως στόχο την αξιολόγηση των ευθυνών σε σχέση με την έκρηξη και τους συνακόλουθους θανάτους, τραυματισμούς και καταστροφές και τα ευρήματά της θα πρέπει να δημοσιευθούν. Αυτή η έρευνα πρέπει να είναι διεξοδική, ανεξάρτητη, αμερόληπτη και διαφανής.»