ΑΛΓΕΡΙΑ: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 31 Αυγούστου 2020, 13:21Εκτύπωση

Οι αρχές της Αλγερίας πρέπει να σταματήσουν άμεσα την κλιμάκωση της εκστρατείας παρενόχλησης των μέσων ενημέρωσης, κατά την οποία δύο εξέχοντες δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν με αυστηρές ποινές φυλάκισης απλά γιατί εξέφρασαν τις απόψεις τους ή γιατί κάλυψαν τις διαδηλώσεις, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Από την εμφάνιση του κινήματος Hirak τον Φεβρουάριο του 2019, το οποίο καλεί για ριζική πολιτική αλλαγή στην Αλγερία, τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί για τις δημοσιεύσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά με βάση ψευδείς κατηγορίες όπως η «απειλή της εδαφικής ακεραιότητας της Αλγερίας», η «προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας» ή η «υποκίνηση συγκέντρωσης». Διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες, γνωστές για την κριτική τους στάση απέναντι στην κυβέρνηση, έρχονται αντιμέτωπες με αποκλεισμό από τα δίκτυα της Αλγερίας.

Οι αλγερινές αρχές είναι πρόθυμες να κάνουν ό, τι χρειαστεί για να αποσιωπήσουν την κριτική. Οι δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν πρόσφατα επειδή δημοσίευσαν βίντεο, επέκριναν τον Πρόεδρο και εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε κινήματα διαμαρτυρίας.
— Amna Guellali, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

«Οι αλγερινές αρχές είναι πρόθυμες να κάνουν ό, τι χρειαστεί για να αποσιωπήσουν την κριτική. Οι δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν πρόσφατα επειδή δημοσίευσαν βίντεο, επέκριναν τον Πρόεδρο και εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε κινήματα διαμαρτυρίας», δήλωσε η Amna Guellali, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές να σταματήσουν τη συστηματική δικαστική παρενόχληση των δημοσιογράφων και να σεβαστούν το δικαίωμα στην ενημέρωση σταματώντας τον αποκλεισμό στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες».

Δικαστική παρενόχληση δημοσιογράφων

Στις 24 Αυγούστου, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στην πόλη Κωνσταντίνη καταδίκασε τον δημοσιογράφο και ακτιβιστή Abdelkrim Zeghileche σε φυλάκιση δύο ετών για δύο δημοσιεύσεις του στο Facebook. Ο Zeghileche είναι διευθυντής του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού Radio Sarbacane. Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του, η πρώτη δημοσίευση χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune ως «απάτη που εισήχθη από τον στρατό», πράγμα που οδήγησε τον Zeghileche να κατηγορηθεί για «προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε μια δεύτερη ανάρτηση στο Facebook, που δημοσιεύθηκε στη σελίδα της πολιτικής πρωτοβουλίας Constantine - Perspectives Algériennes, ο Zeghileche ζήτησε τη δημιουργία πολιτικών κομμάτων, πράγμα που οδήγησε στην καταδίκη του με την κατηγορία για «απειλή της ακεραιότητας της εθνικής επικράτειας». Από τη σύλληψή του στις 23 Ιουνίου, ο Zeghileche τέθηκε υπό κράτηση στη φυλακή Koudiat της Κωνσταντίνης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές να σταματήσουν τη συστηματική δικαστική παρενόχληση των δημοσιογράφων και να σεβαστούν το δικαίωμα στην ενημέρωση σταματώντας τον αποκλεισμό στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.
Amna Guellali, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

Σε μια άλλη υπόθεση υψηλού προφίλ, στις 10 Αυγούστου, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Sidi M’hamed καταδίκασε τον εξέχοντα δημοσιογράφο Khaled Drareni σε φυλάκιση τριών ετών για την κάλυψη του κινήματος διαμαρτυρίας Hirak, καθώς και για την εμφάνιση του σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο Drareni κατηγορήθηκε για «απειλή της ακεραιότητας της εθνικής επικράτειας» και «υποκίνηση άοπλων συγκεντρώσεων». Ο Drareni είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Casbah Tribune και ο ανταποκριτής της Αλγερίας για το TV5 Monde, ένα γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο. Καταδικάστηκε μαζί με τους ακτιβιστές Samir Benlarbi και Slimane Hamitouche, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Οι Drareni, Benlarbi και Hamitouche άσκησαν έφεση κατά των καταδικαστικών τους αποφάσεων και η  δίκη για την ακρόασή τους πρόκειται να ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στις 4 Αυγούστου, ο δημοσιογράφος Mustapha Bendjama, αρχισυντάκτης της περιφερειακής εφημερίδας Le Provincial, ανακρίθηκε στην ανατολική πόλη Annaba για περίπου 90 λεπτά για μια ανάρτηση που δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook ζητώντας την απελευθέρωση ενός κρατουμένου ακτιβιστή του κινήματος Hirak. Η Le Provincial είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν άρθρα και σχόλια υποστηρίζοντας τα αιτήματα του κινήματος. Σύμφωνα με τον Bendjama, έχει ανακριθεί τουλάχιστον 20 φορές σε σχέση με την κάλυψη των διαδηλώσεων του κινήματος Hirak και αντιμετωπίζει τρεις ξεχωριστές νομικές υποθέσεις για δημοσιεύσεις του στο Facebook.

Όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι τιμωρούνται για την έννομη εκτέλεση του έργου τους. Αντί να εκφοβίζουν δημοσιογράφους, οι αρχές της Αλγερίας πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλοι οι δημοσιογράφοι στη χώρα είναι σε θέση να εκτελούν το έργο τους απαλλαγμένοι από τον εκφοβισμό, την παρενόχληση και την απειλή σύλληψης.
Amna Guellali

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Απελευθέρωσης των Κρατουμένων (CNLD), η οποία παρακολουθεί τις δίκες των ακτιβιστών/ριών του κινήματος Hirak, στις 17 Ιουνίου, ο Ali Djamel Toubal, ανταποκριτής της εφημερίδας Ennahar που εδρεύει στη δυτική πόλη Mascara, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση πριν απελευθερωθεί προσωρινά στις 18 Αυγούστου. Την ημέρα της σύλληψής του, ο Toubal δημοσίευσε ένα βίντεο στο Facebook στο οποίο ένας γυναικολόγος μίλησε για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας για τους γιατρούς στην πόλη Ain Amenas.

Από τις 12 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου, ο Merzoug Touati, δημοσιογράφος στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα L'Avant-Garde Algérie, συνελήφθη στην ανατολική πόλη Béjaïa ενώ κατευθυνόταν για να καλύψει τη διαμαρτυρία υπέρ των κρατουμένων ακτιβιστών/ριών του κινήματος Hirak. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Béjaïa επέβαλε πρόστιμο ύψους 100.000 αλγερικών δηναρίων (περίπου 776 $) στον Touati για «προσβολή δημοσίων αξιωματούχων».

«Όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι τιμωρούνται για την έννομη εκτέλεση του έργου τους. Αντί να εκφοβίζουν δημοσιογράφους, οι αρχές της Αλγερίας πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλοι οι δημοσιογράφοι στη χώρα είναι σε θέση να εκτελούν το έργο τους απαλλαγμένοι από τον εκφοβισμό, την παρενόχληση και την απειλή σύλληψης», δήλωσε η Amna Guellali.

Σύμφωνα με το CNLD, από τις 25 Αυγούστου, τουλάχιστον 42 άτομα κρατούνται για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις του κινήματος Hirak.

Αποκλεισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Εκτός από την παρενόχληση των δημοσιογράφων, αρκετές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έχουν καταστεί απρόσιτες στην Αλγερία, με τις αρχές να παραδέχονται ότι έχουν αποκλείσει τουλάχιστον δύο από αυτές. Στις 15 Απριλίου, ο Υπουργός Επικοινωνίας Ammar Belhimer, παραδέχτηκε ότι οι αρχές, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, μπλόκαραν δύο διαδικτυακά ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το Maghreb Emergent και το RadioMPost, εν αναμονή «περαιτέρω νομικής διαδικασίας» κατά του διευθυντή, Ihsane El Kadi, για «δυσφήμιση και προσβολή του προέδρου Abdelmadjid Tebboune». Τα δύο μέσα ενημέρωσης παραμένουν μπλοκαρισμένα και απρόσιτα στην Αλγερία.

Άλλοι ιστοσελίδες ενημέρωσης που είναι γνωστές για την κριτική στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσβασιμότητα τους μέσω των αλγερινών δικτύων. Για παράδειγμα, οι Tout sur l'Algerie (TSA) και Interlignes παραμένουν αποκλεισμένες από το 2019.

Από τις 23 Αυγούστου, η διαδικτυακή ιστοσελίδα ειδήσεων L'Avant-Garde Algérie παραμένει επίσης αποκλεισμένη.

Η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε έναν τεχνικό έλεγχο στις 26 Αυγούστου 2020. Διαπίστωσε ότι, ενώ μπόρεσε να έχει πρόσβαση και στις τρεις ιστοσελίδες, είτε μέσω σύνδεσης εκτός της Αλγερίας είτε χρησιμοποιώντας ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) εντός της χώρας, δεν έχει πρόσβαση όταν χρησιμοποιούσε την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Algérie Télécom, εντός της Αλγερίας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.