ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουλίου 2020, 11:44Εκτύπωση

Ενώ τα μέλη του κοινοβουλίου της Τουρκίας ψήφιζαν τον ευρύ νόμο που απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Facebook και YouTube να συμμορφώνονται με δρακόντειες προϋποθέσεις, αντιμετωπίζοντας ευρεία καταστολή, υπερβολικά πρόστιμα ή ακόμη και διώξεις, ο Andrew Gardner, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας δήλωσε:

«Η σημερινή ψήφιση είναι η πιο πρόσφατη και πιθανώς η πιο ισχυρή επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. Ενώ πολλοί δημοσιογράφοι έχουν ήδη περάσει πολλά χρόνια πίσω από τα κάγκελα επειδή άσκησαν κριτική στις αρχές, τώρα και οι χρήστες/ριες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αυτολογοκρίνονται από τον φόβο μην προσβάλουν τις αρχές.

Με την ψήφιση αυτού του νόμου αυξάνεται σημαντικά η δύναμη της κυβέρνησης να λογοκρίνει το διαδικτυακό περιεχόμενο και να διώκει τους χρήστες/ριες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
— Andrew Gardner, Διεθνής Αμνηστία

 «Με την ψήφιση αυτού του νόμου αυξάνεται σημαντικά η δύναμη της κυβέρνησης να λογοκρίνει το διαδικτυακό περιεχόμενο και να διώκει τους χρήστες/ριες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, που αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Ιστορικό

Οι τροποποιήσεις στον νόμο για το διαδίκτυο δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αστυνομεύει και να λογοκρίνει το περιεχόμενο στο διαδίκτυο, θέτοντας μεγαλύτερους κινδύνους σε αυτούς/ες που έχουν ήδη στοχοποιηθεί σημαντικά από τις αρχές απλά γιατί εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Επιπλέον τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν αφανιστεί μετά από χρόνια κυβερνητικών πολιτικών που επέβαλαν το κλείσιμο πολλών μέσων, τις αβάσιμες διώξεις δημοσιογράφων και άλλες μορφές εκφοβισμού.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.