ΣΕΡΒΙΑ: Η ΒΙΑΙΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ/ΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ
Σε συνέχεια του υλικού που δείχνει την εκτεταμένη βίαιη καταστολή ενάντια σε διαδηλωτές/ριες στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, και άλλες μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, που οδήγησαν στον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, η Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Βαλκάνια Jelena Sesar, δήλωσε:
«Οι εικόνες της σερβικής αστυνομίας να ρίχνει δακρυγόνα και χειροβομβίδες αναισθητοποίησης αδιακρίτως μέσα στο πλήθος, και των διαδηλωτών/ριών και περαστικών να κατηγορούνται από την έφιππη αστυνομία και να δέρνονται από την αστυνομία ενάντια στις ταραχές, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες.
Ενώ οι αρχές έχουν την ευθύνη να διασφαλίζουν τη δημόσια τάξη και να αντιδρούν σε μεμονωμένα βίαια περιστατικά, η δυσανάλογη χρήση βίας ενάντια σε ολόκληρες διαδηλώσεις δεν είναι δικαιολογημένη. Τα βαριά μέτρα του είδους που είδαμε τις τελευταίες δύο μέρες, παραβιάζουν τα δικαιώματα όσων διαδηλώνουν ειρηνικά και απλώς θα αυξήσουν την ένταση και θα προκαλέσουν εχθρότητα, οδηγώντας στην κλιμάκωση της κατάστασης.
Οι σερβικές αρχές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις επερχόμενες διαδηλώσεις, και η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια όσων βγαίνουν στους δρόμους, και να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ειρηνική διαδήλωση, και χωρίς φόβο αντιποίνων.
Επιπλέον ανησυχία προκαλούν οι αξιόπιστες καταγγελίες της χρήσης καμερών αναγνώρισης προσώπου στο Βελιγράδι, για την ταυτοποίηση διαδηλωτών/ριων. Η Διεθνής Αμνηστία εναντιώνεται στη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για τη μαζική επιτήρηση, όπως οι διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Η νέα τεχνολογία παραμένει ακόμα ευρέως μη-ρυθμισμένη, και τείνει να στοχοποιεί δυσανάλογα συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, επομένως μπορεί να έχει αποτρεπτικές συνέπειες στο δικαίωμα στη διαδήλωση».
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Σερβίας, το Βελιγράδι, και σε άλλες μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, για να διαδηλώσουν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει εκ νέου απαγόρευση κυκλοφορίας το σαββατοκύριακο, έπειτα από μια νέα έκρηξη των μολύνσεων από κορονοϊό. Οι άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Προέδρου Vucic να άρει τους αρχικούς περιορισμούς, ενόψη των εθνικών εκλογών της 21ης Ιουνίου, τις οποίες κέρδισε σαρωτικά το κόμμα του.
Την πρώτη νύχτα των διαδηλώσεων την Τρίτη, μια ομάδα διαδηλωτών/ριών προσπάθησε να μπει με τη βία μέσα στο κοινοβούλιο, προκαλώντας τη χρήση δακρυγόνων και συγκρούσεις, που κράτησαν μέχρι το πρωί. Δεκάδες διαδηλωτές/ριες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων περαστικών και αρκετών πιστοποιημένων δημοσιογράφων, τραυματίστηκαν μέσα στα βίαια επεισόδια.