ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου 2020, 11:03Εκτύπωση

«Οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να δώσουν ένα τέλος στην καταστολή κατά της πολιτικής αντιπολίτευσης, των ακτιβιστών/ριών και των επικριτών/ριών τους και να σεβαστούν πλήρως, να προστατεύσουν, να προωθήσουν και να εκπληρώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 9 Αυγούστου,» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Στη δήλωση Λευκορωσία: Αυξανόμενη καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν από τις προεδρικές εκλογές, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε ένα κύμα αντιποίνων εναντίον πολιτικών αντιπάλων, ακτιβιστών/ριών, επικριτών/ριών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

«Δεν υπάρχει ασφαλές περιβάλλον για πολιτική συζήτηση στη Λευκορωσία, ενώ παρατηρείται μια αυξανόμενη καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προσεχών εκλογών. Το κύμα του ακτιβισμού που λαμβάνει χώρα στη Λευκορωσία είναι πρωτοφανές για τις αρχές, οι οποίες αντιδρούν με βίαια καταστολή των ειρηνικών διαδηλωτών/ριών και των αντιφρονούντων και με τιμωρίες κατά των ηγετών της αντιπολίτευσης,» δήλωσε η Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

 «Οι υποψήφιοι/ες της αντιπολίτευσης, μαζί με τους υποστηρικτές/ριες τους, συκοφαντούνται, στοχοποιούνται και φυλακίζονται με ψεύτικες κατηγορίες, με τις γυναίκες να βρίσκονται ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο. Μια ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης απειλήθηκε από τις αρχές, λέγοντάς της ότι θα θέσουν τα παιδιά της υπό κρατική κηδεμονία, ενώ μια άλλη απειλήθηκε με βιασμό σε αστυνομικό τμήμα.»

Μια ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης απειλήθηκε από τις αρχές, λέγοντάς της ότι θα θέσουν τα παιδιά της υπό κρατική κηδεμονία, ενώ μια άλλη απειλήθηκε με βιασμό σε αστυνομικό τμήμα.
Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

Δύο επίδοξοι πολιτικοί, ο Syarhei Tsikhanouski και ο Viktar Babaryka, βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα, μαζί με τους συνεργάτες/ιδές τους, αντιμετωπίζοντας αβάσιμες και πολιτικά υποκινούμενες ποινικές διαδικασίες. Εκατοντάδες ειρηνικοί διαδηλωτές/ριες, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών/ριών τους, συνελήφθησαν αυθαίρετα και τους επιβλήθηκαν σοβαρά πρόστιμα ή τέθηκαν υπό «διοικητική κράτηση».

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι ο Syarhei Tsikhanouski, ο Viktar Babaryka, ο γιος του Eduard Babaryka που συνελήφθη μαζί του, και δεκάδες ειρηνικοί διαδηλωτές/ριες και ακτιβιστές/ριες που κρατούνται εξαιτίας της συμμετοχής τους σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης, είναι κρατούμενοι/ες συνείδησης, καθώς διώκονται αποκλειστικά για την ειρηνική άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους και την έκφραση των πολιτικών τους απόψεων.

«Στη Λευκορωσία, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οι υποστηρικτές/ριες τους αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες απλώς για την άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους και τη συμμετοχή τους στις πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες», δήλωσε η Marie Struthers.

Στη Λευκορωσία, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης και οι υποστηρικτές/ριες τους αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες απλώς για την άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους και τη συμμετοχή τους στις πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες.
Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

«Αυτές οι ενέργειες είναι υπολογισμένες κινήσεις με σκοπό την παρενόχληση και τον εκφοβισμό της αντιπολίτευσης, των ακτιβιστών/ριών και των επικριτών/ριών πριν από τις εκλογές. Οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις, την παρενόχληση και τον εκφοβισμό όλων αυτών που αναφέρονται παραπάνω και να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της αντιπολίτευσης, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές».

Όλοι όσοι και όλες όσες κρατούνται υπό ποινικές ή διοικητικές διαδικασίες αποκλειστικά για την ειρηνική άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων.

Ιστορικό

Ο Syarhei Tsikhanouski, ένας πολύ γνωστός blogger και επίδοξος υποψήφιος για την προεδρία, συνελήφθη στις 29 Μαΐου και κατηγορήθηκε για «οργάνωση και προετοιμασία σοβαρής παραβίασης της δημόσιας τάξης» (§ 1 άρθρο 342 1 του Ποινικού Κώδικα της Λευκορωσίας). Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών εάν κριθεί ένοχος ενώ του έχει απαγορευτεί να κατέβει στις εκλογές.

Ένας άλλος διεκδικητής της προεδρίας, ο Viktar Babaryka, πρώην τραπεζίτης, συνελήφθη στις 18 Ιουνίου, μαζί με τον γιο του και επικεφαλής της εκστρατείας Eduard Babaryka. Ενώ ο Eduard Babaryka αντιμετωπίζει κατηγορίες φοροδιαφυγής (άρθρο 243 του Ποινικού Κώδικα της Λευκορωσίας), η φύση των κατηγοριών εναντίον του πατέρα του παραμένει άγνωστη. Οι ανακριτικές αρχές απαγόρευαν στους δικηγόρους τους να κοινοποιούν δημόσια πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.