ΛΙΒΑΝΟΣ: Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ KAFALA
Μετά από μια πρόσφατη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας του Λιβάνου, Lamia Yammine, στην οποία δήλωσε ότι σκοπεύει να υιοθετήσει μια αναθεωρημένη πρότυπη ενιαία σύμβαση που θα αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ανισότητες του συστήματος kafala, η Lynn Maalouf, διευθύντρια ερευνών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή, δήλωσε:
«Αν και αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει σημαντική πρόοδο για την κατάργηση του καταχρηστικού συστήματος kafala, καλούμε την Υπουργό να αδράξει αυτήν την ευκαιρία για δώσει επιτέλους ένα τέλος σε αυτό το σύστημα που έχει παγιδεύσει στη δυστυχία χιλιάδες μετανάστες/ριες που εργάζονται ως οικιακό προσωπικό.
«Οποιαδήποτε αναθεωρημένη σύμβαση πρέπει να περιλαμβάνει θεμελιώδεις διατάξεις, όπως το δικαίωμα των εργαζομένων να παραιτηθούν και να λήξουν τη σύμβαση εργασίας τους κατά βούληση και το δικαίωμα αλλαγής εργοδότη χωρίς τη συγκατάθεση του τρέχοντος εργοδότη τους, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών/ριών οικιακών βοηθών.
«Αυτό το βήμα πρέπει να συνοδεύεται από τη δημιουργία ενός τμήματος επιθεώρησης εργασίας, ειδικά σχεδιασμένου για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας των μεταναστών/ριών οικιακών εργαζομένων και την άμεση παρέμβαση σε περίπτωση παραβίασης της σύμβασης από τους εργοδότες/ριες.
«Το Υπουργείο πρέπει επίσης να πιέσει για τροποποίηση του εργατικού νόμου ώστε να συμπεριλάβει τους/τις εργαζόμενους/ες στον οικιακό τομέα υπό την προστασία του και να επιτρέψει στους μετανάστες/ριες εργαζόμενους/ες να σχηματίζουν, να συμμετέχουν, να εκλέγουν και να εκλέγονται σε συνδικάτα».
Ιστορικό
Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησης με τη Διεθνή Αμνηστία, η υπουργός Εργασίας του Λιβάνου Lamia Yammine δήλωσε ότι το Υπουργείο είχε προετοιμάσει ένα σχέδιο τροποποιημένου εργατικού νόμου, το οποίο επεκτείνει την προστασία του και για τους/τις εργαζόμενους/ες ως οικιακό προσωπικό. Αργότερα έγραψε στο Twitter ότι το Υπουργείο εργάζεται για τη «μεταρρύθμιση» του συστήματος kafala, γεγονός που προκάλεσε την έντονη κριτική των οργανώσεων που ζητούν την πλήρη κατάργησή του.
Παρά τις συνεχείς εκστρατείες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές/ριες για τον τερματισμό του συστήματος kafala και την επέκταση της προστασίας του εργατικού νόμου και για τους/τις εργαζόμενους/ες ως οικιακό προσωπικό, οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Λιβάνου δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά αυτές τις καταχρήσεις ή να προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις στα θύματα του συστήματος.
Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε πρόσφατα περιπτώσεις στις οποίες οι μετανάστες/ριες οικιακοί/ες βοηθοί έχουν εγκαταλειφθεί από τους εργοδότες τους λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, χωρίς αμοιβή, τα υπάρχοντα ή τα διαβατήρια τους.
Παρόλο που η έγκαιρη πληρωμή των εργαζομένων, η παροχή στέγης και η κάλυψη του κόστους των εισιτηρίων για την επιστροφή τους ορίζονται στην τρέχουσα ενοποιημένη πρότυπη σύμβαση, ελλείψει μηχανισμού επιβολής, οι εργοδότες συχνά παραβιάζουν τη σύμβαση και παραμένουν ατιμώρητοι.
Ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους από 250.000 μετανάστες/ριες οικιακούς/ες βοηθούς, κυρίως γυναίκες, που προέρχονται από χώρες της Αφρικής και της Ασίας και εργάζονται σε ιδιωτικά νοικοκυριά. Η Διεθνής Αμνηστία έχει αγωνιστεί για τη διάλυση του συστήματος kafala για αρκετά χρόνια.