ΗΠΑ: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΖΩΕΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Ιουνίου 2020, 14:01Εκτύπωση

Η Rachel Ward, Εθνική Διευθύντρια Έρευνας στη Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ, δήλωσε σχετικά με την απάντηση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις σε πόλεις των ΗΠΑ αυτό το σαββατοκύριακο:

«Οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου για το σεβασμό και τη διασφάλιση του δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία, δημιουργώντας εντάσεις και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των διαδηλωτών/ριών. Σε όλο και περισσότερες πόλεις παρατηρούμε δράσεις που θεωρούνται περιττές ή υπερβολικά βίαιες. Καλούμε την αστυνομία να δώσει άμεσα τέλος στη χρήση αυτής της θανατηφόρας βίας, και τις υπηρεσίες επιβολής του νομου να διασφαλίσουν και να προστατέψουν το έννομο δικαίωμα στη διαμαρτυρία.

«Η χρήση ισχυρού εξοπλισμού καταστολής και όπλων στρατιωτικών προδιαγραφών για τον έλεγχο  ειρηνικών διαδηλώσεων μπορεί να εκφοβίσει τους διαδηλωτές/ριες που εξασκούν το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης. Αυτές οι πρακτικές μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της βίας. Η παροχή στους αστυνομικούς ενός εξοπλισμού που ταιριάζει περισσότερο σε πεδίο μάχης, μπορεί να τους δώσει την ψευδαίσθηση ότι η αναμέτρηση και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτες. Η αστυνομία θα πρέπει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, πριν επιδεινωθεί η κατάσταση. Θα πρέπει να ακολουθήσει μια περισσότερο αποστρατικωποιημένη προσέγγιση και να προχωρήσει σε διάλογο με τους οργανωτές/ριες των διαδηλώσεων για να μειωθούν οι εντάσεις και να αποτραπεί η βία ή να τη σταματούν αμέσως μόλις ξεσπάει, έτσι ώστε να προστατεύεται το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης.

«Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτή η περιττή ή υπερβολική βία, και όλα τα περιστατικά πιθανά περιττής ή υπερβολικής χρήσης βίας κατά διαδηλωτών/ριών θα πρέπει να ερευνηθούν και όλοι/ες οι αστυνομικοί που παρανόμησαν θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Επιπλέον, καλούμε την  ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τις αρχές στις πόλεις και τις πολιτείες των ΗΠΑ να δράσουν άμεσα και ουσιαστικά για να αναμετρηθούν με την πραγματική αιτία αυτών των διαδηλώσεων και να πάρουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν τις παράνομες δολοφονίες Αφροαμερικανών και άλλων από την αστυνομία. Οι αστυνομικοί πρέπει να διωχθούν ποινικά, όλες οι πολιτείες των ΗΠΑ πρέπει να περάσουν νόμους για τον περιορισμό της θανατηφόρας βίας μονο ως έσχατο μέτρο, για να αποτρέψουν μια άμεση απειλή κατά της ζωής, και το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει τον νόμο PEACE για τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού προτύπου και την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην πολιτεία.

«Ο ρατσισμός και η λευκή υπεροχή προκαλούν αυτές τις δολοφονίες και την αστυνομική καταστολή στις διαμαρτυρίες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει μια εθνική επιτροπή για να αντιμετωπίσει όλες τις πτυχές αυτής της κρίσης συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών από την αστυνομία, του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και της απαγόρευσης των διακρίσεων. Ο Πρόεδρος Τραμπ πρέπει να σταματήσει τη ρητορική και τις πολιτικές που προωθούν τη βία και τις διακρίσεις.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία σε όλα τα επίπεδα, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.»

Ιστορικό

Περαιτέρω στοιχεία έρευνας και δηλώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ σχετικά με την αστυνομία, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μινεάπολη μπορείτε να βρείτε παρακάτω στα αγγλικά:

Briefing: Good Practice for Law Enforcement Officials Policing Demonstrations / Έκθεση: Καλές Πρακτικές για την Επιβολή του Νόμου για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων

Report: Deadly Force: Police Use of Lethal Force in the United States / Έρευνα: Θανάσιμη Βία: Χρήση Θανατηφόρας Βίας από την αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες

Press Release: Minneapolis Police Officer Must be Held Accountable for Use of Deadly Force / Δελτίο Τύπου: Ο Αστυνομικός στη Μινεάπολη πρέπει να λογοδοτήσει για τη χρήση θανατηφόρας βίας

Report: On the Streets of America: Human Rights Abuses in Ferguson / Έρευνα: Στους δρόμους της Αμερικής: Παραβιάσεις Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Ferguson

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.