ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Η ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Μαΐου 2020, 14:27Εκτύπωση

Μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις 5 Μαΐου περί μη επικύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ο David Vig, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ουγγαρίας, δήλωσε:

«Αυτή η απόφαση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς έρχεται σε μια χρονική στιγμή που τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ουγγαρία έχουν διπλασιαστεί από την έναρξη του υποχρεωτικού εγκλεισμού λόγω κορονοϊού. Αυτό όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά στέλνει ένα καταστροφικό μήνυμα στους δράστες ότι οι πράξεις τους δεν θα διωχθούν.»

«Ακόμη και πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η κυβέρνηση είχε αποτύχει να αποτρέψει και να καταπολεμήσει επαρκώς τη βία κατά των γυναικών, με ένα επαίσχυντο χαμηλό ρεκόρ ερευνών και διώξεων».

Η απόφαση αυτή όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά στέλνει ένα καταστροφικό μήνυμα στους δράστες ότι οι πράξεις τους δεν θα διωχθούν.
— David Vig, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ουγγαρίας

«Οι ψευδείς ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η Σύμβαση ‘’υποστηρίζει την παράνομη μετανάστευση’’ και ‘’προβλέπει επικίνδυνες ιδεολογίες περί φύλου’’ είναι μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές της αδυναμίες στην αντιμετώπιση της τραγικής πραγματικότητας που βιώνουν οι γυναίκες και τα κορίτσια που υφίστανται κακοποίηση.»

 «Η Ουγγαρία πρέπει να ανακαλέσει αυτό το ψήφισμα και να επικυρώσει επειγόντως τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καθώς και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει επαρκώς τις γυναίκες και τα κορίτσια από τη βία και την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, ιδίως στην σημερινή προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας».

Ιστορικό

Η Ουγγαρία έχει υπογράψει την λεγόμενη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας) το 2014, αλλά η νομική αυτή πράξη δεν έχει γίνει μέρος της εθνικής νομοθεσίας με απόφαση των κοινοβουλευτικών αρχών.

Η ουγγρική κυβέρνηση αγνόησε την πίεση της κοινωνίας των πολιτών να επικυρώσει την Σύμβαση, η οποία προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει τις ανησυχίες τους ως «πολιτικές κραυγές».

Ένα κυβερνητικό διάταγμα που εκδόθηκε το βράδυ της 4ης Μαΐου, αναφέρει ότι παρά την κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, η αστυνομία μπορεί να διατάξει τους δράστες να μείνουν μακριά από τα θύματα και να τους προσφέρουν εναλλακτική στέγη. Παρέχει μια μικρή ελπίδα σε πολλές γυναίκες οι οποίες υφίστανται την κακοποίηση αλλά οι υποθέσεις τους δεν έχουν διερευνηθεί.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.