ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΜΕΙΛΙΚΤΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ/ΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Μαΐου 2020, 13:04Εκτύπωση

Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να τερματίσουν την αδυσώπητη καταστολή τους στα μέσα ενημέρωσης και να διασφαλίσουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών, η οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη τώρα κατά τη διάρκεια των έκτακτων αναγκών ενίσχυσης της δημόσιας υγείας λόγω κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν κρατηθεί αυθαίρετα με ψευδείς κατηγορίες περί «τρομοκρατίας» ή έχουν δεχθεί επίθεση στους χώρους εργασίας τους.
— Philip Luther

Η οργάνωση δημοσίευσε μια νέα επισκόπηση της επίθεσης της Αιγύπτου σε δημοσιογράφους και άλλους/ες εργαζόμενους/ες στα μέσα ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, συμπεριλαμβανομένων αποδεικτικών στοιχείων για κυβερνητική λογοκρισία, παρέμβαση σε αίθουσες ειδήσεων δημοσιογράφων και μπλοκάρισμα δημοσιεύσεων και ιστοσελίδων.

«Από το 2016, οι αρχές στην Αίγυπτο επέρριψαν σε δεκάδες δημοσιογράφους και άλλους/ες εργαζόμενους/ες στα μέσα ενημέρωσης έναν κατάλογο παραβιάσεων μόνο και μόνο επειδή έκαναν τη δουλειά τους ή εξέφρασαν τις απόψεις τους. Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν κρατηθεί αυθαίρετα με ψευδείς κατηγορίες περί «τρομοκρατίας» ή έχουν δεχθεί επίθεση στους χώρους εργασίας τους», δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Συνηγορίας της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να αφήνουν τους/τις δημοσιογράφους να εκτελούν το έργο τους χωρίς φόβο για αντίποινα. Πρέπει επίσης να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους/ες τους/τις δημοσιογράφους που κρατούνται αποκλειστικά επειδή έκαναν την δουλειά τους ή άσκησαν το δικαίωμά τους για ελευθερία έκφρασης, και να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς για βίαιη εξαφάνιση, βασανιστήρια και κάθε άλλη βάναυση συμπεριφορά προς τους/τις δημοσιογράφους.»

Τον Μάρτιο, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν Αιγύπτιο δημοσιογράφο επειδή είχε αμφισβητήσει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της εξάπλωσης του κορονοϊού, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Κρατήθηκε σε μια άγνωστη τοποθεσία χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο για περίπου ένα μήνα προτού παρουσιαστεί μπροστά στους εισαγγελείς για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για «διάδοση ψευδών ειδήσεων» και «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση».

Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους/ες τους/τις δημοσιογράφους που κρατούνται αποκλειστικά επειδή έκαναν την δουλειά τους ή άσκησαν το δικαίωμά τους για ελευθερία έκφρασης, και να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς για βίαιη εξαφάνιση, βασανιστήρια και κάθε άλλη βάναυση συμπεριφορά προς τους/τις δημοσιογράφους.
— Philip Luther

Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον πέντε μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν δεχθεί επίθεση ή έχουν κλείσει και εκατοντάδες ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων τοπικών ή διεθνών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, έχουν αποκλειστεί. Τουλάχιστον 37 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα πίσω από τα κάγκελα επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης, 20 από αυτούς/ες λόγω της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας και έργου.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει έρθει σε επαφή με 32 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, δικηγόρων, συγγενών και φίλων τους. Η επισκόπηση υπογραμμίζει πώς οι αιγυπτιακές αρχές χαρακτηρίζουν εύκολα κάθε κριτική που απευθύνεται σε αυτές, ως «κατάχρηση» πλατφορμών κοινωνικών μέσων και οποιαδήποτε πληροφορία που αντιτίθεται στην κρατική αφήγηση ως «ψευδείς ειδήσεις».

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA), μια εξειδικευμένη αστυνομική δύναμη, ανακρίνει τακτικά δημοσιογράφους που κατηγορούνται για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία -σχετικά με το περιεχόμενο, τις πηγές και τη χρηματοδότησή τους, αποδεικνύοντας ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε ειρηνική αντιπολίτευση ή κριτική ως «τρομοκρατία».

Οι αιγυπτιακές αρχές κατέστησαν σαφές ότι όποιος/α αμφισβητεί την επίσημη αφήγηση θα τιμωρείται αυστηρά.
— Philip Luther

Από την άνοδο του Προέδρου Abdel Fattah al-Sisi στην εξουσία, οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν αυξηθεί, ειδικά ενάντια σε μέσα που θεωρείται ότι υποστηρίζουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ωστόσο, αφού τα μέσα ενημέρωσης επέκριναν την απόφαση των αρχών να παραχωρήσουν τα νησιά Tiran και Sanafir στην Ερυθρά Θάλασσα στη Σαουδική Αραβία το 2016, οι αρχές φαίνεται να έχουν υιοθετήσει πιο διαδεδομένες τακτικές σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν κάθε μορφή κριτικής. Αυτή η συνεχής επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης στα μέσα ενημέρωσης συνδέεται με την απόκτηση των περισσότερων ιδιωτικών αιγυπτιακών πλατφορμών μέσων ενημέρωσης από εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με την Υπηρεσία Γενικών Πληροφοριών (GIS) από το 2017, σύμφωνα με έρευνες του ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης Mada Masr.

«Οι αιγυπτιακές αρχές κατέστησαν σαφές ότι όποιος/α αμφισβητεί την επίσημη αφήγηση θα τιμωρείται αυστηρά,» δήλωσε ο Philip Luther.

«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να δώσουν τέλος σε κάθε μορφή λογοκρισίας, παρενόχλησης και εκφοβισμού των δημοσιογράφων και να διευκολύνουν το έργο τους, για την πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.