Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Μαΐου 2020, 10:29Εκτύπωση
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί στην άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των κρατουμένων συνείδησης για τους οποίους/ες διενεργεί εκστρατείες, και οι οποίοι/ες βρίσκονται τώρα εκτεθειμένοι/ες σε υψηλό κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
 

Οι κρατούμενοι/ες συνείδησης δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, ωστόσο συνεχίζουν να κρατούνται αυθαίρετα σε συνθήκες που τώρα γίνονται αυξανόμενα επικίνδυνες.

—Sauro Scarpelli, Διεθνής Αμνηστία

«Όσο αυτός ο καταστροφικός ιός σαρώνει την υφήλιο, οι φυλακές κινδυνεύουν να μετατραπούν σε επικίνδυνες εστίες εξάπλωσης του κορονοϊού. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ τα κράτη να λάβουν έκτακτα μέτρα για να προστατέψουν όλους/ες αυτούς/ες που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα, για παράδειγμα μέσω της απελευθέρωσης όλων των ατόμων που κρατούνται απλά και μόνο επειδή άσκησαν ειρηνικά τα δικαιώματά τους,» δήλωσε ο Sauro Scarpelli, αναπληρωτής διευθυντής εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι κρατούμενοι/ες συνείδησης δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, ωστόσο συνεχίζουν να κρατούνται αυθαίρετα σε συνθήκες που τώρα γίνονται αυξανόμενα επικίνδυνες. Οι υπερπλήρεις φυλακές αλλά και η έλλειψη υγιεινής σε πολλές φυλακές παγκοσμίως, καθιστούν αδύνατη για τους/τις κρατούμενους/ες τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά του κορονοϊού, όπως η φυσική απόσταση μεταξύ τους και το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Η αδικαιολόγητη κράτησή τους, τους/τις θέτει σε υψηλό κίνδυνο.»

Η Διεθνής Αμνηστία προωθεί ενεργά τις εκστρατείες της για την απελευθέρωση περίπου 150 ατόμων που έχει καταγράψει ως κρατούμενους/ες συνείδησης- άτομα που κρατούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου μόνο και μόνο επειδή ασκούν τα ατομικά τους δικαιώματα. Παρόλο που η Διεθνής Αμνηστία δουλεύει πάνω σε 150 υποθέσεις, υπάρχουν πιθανότατα χιλιάδες ακόμη.

Οι εμβληματικές υποθέσεις για τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία προωθεί την εκστρατεία, συμπεριλαμβάνουν τον Rubén González, έναν συνδικαλιστή από την Βενεζουέλα ο οποίος συνελήφθη αυθαίρετα στις 29 Νοεμβρίου 2018, μετά από ειρηνική διαμαρτυρία και υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους/ες μιας κρατικής εταιρείας εξορύξεων. Κατηγορήθηκε για επίθεση σε αξιωματικό του στρατού και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια και 9 μήνες φυλάκισης.

Ο Rubén διώχθηκε, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε από ένα στρατιωτικό δικαστήριο, αφού απορρίφθηκε το δικαίωμα του σε μια δίκαιη δίκη. Δεν υπήρξε αξιόπιστη απόδειξη εναντίον του και τόσο η κράτηση όσο και η δίκη του εξυπηρετούσαν ξεκάθαρα πολιτικά συμφέροντα. Αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα υγείας, καθώς υποφέρει από νεφρική ανεπάρκεια και υπέρταση, γεγονός το οποίο τον θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει από κορονοϊό.

Η Ιρανή δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Nasrin Sotoudeh είναι επίσης κρατούμενη συνείδησης. Συνελήφθη στις 13 Ιουνίου 2018, καταδικάσθηκε σε 38 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση και υπέστη 148 μαστιγώματα μετά από δύο εξαιρετικά άδικες δίκες. Οι κυρώσεις εναντίον της συνδέονται με την αντίστασή της στους αναγκαστικούς νόμους περί κάλυψης του σώματος, σε συνδυασμό με την «υποκίνηση διαφθοράς και πορνείας» και επειδή «ανοιχτά αμάρτησε… μέσω της δημόσιας εμφάνισής της χωρίς μαντήλα», καθώς επίσης και για τον ακτιβισμό της κατά της θανατικής ποινής.

Ορισμένες από τις νόμιμες δραστηριότητές της, τις οποίες οι αρχές ονόμασαν «αποδείξεις» εναντίον της περιλαμβάνουν: την αφαίρεση του μαντηλιού της από το κεφάλι της στην διάρκεια των επισκέψεών της στην φυλακή, τις συνεντεύξεις της στα ΜΜΕ για τις βίαιες συλλήψεις και κρατήσεις γυναικών που διαμαρτύρονται για την αναγκαστική μαντήλα, και την συμμετοχή της σε ομάδες υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως είναι η εκστρατεία για την σταδιακή κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ο Emir-Usein Kuku είναι ένας Τατάρος από την Κριμαία, ο οποίος διερεύνησε και κατήγγειλε παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως οι βίαιες εξαφανίσεις, που λαμβάνουν χώρα στην κατεχόμενη -από την Ρωσική Ομοσπονδία- Κριμαία της Ουκρανίας.

Βρίσκεται στη φυλακή, μακριά από την γυναίκα του και τα παιδιά του, από τον Φεβρουάριο του 2016. Στις 12 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό στρατιωτικό δικαστήριο έκρινε ένοχο αυτόν και τους πέντε  συγκατηγορούμενούς του (τους Muslim Aliev, Vadim Siruk, Enver Bekirov, Arsen Dzhepparov και Refat Alimov) λόγω κατασκευασμένων κατηγοριών σχετικών με την τρομοκρατία. Μετά από μια παρατεταμένη και μη δίκαιη δίκη, καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση από 17 έως 19 χρόνια. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί πως και οι έξι είναι κρατούμενοι συνείδησης.

Η αδικαιολόγητη κράτηση οποιουδήποτε ανθρώπου κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας είναι απάνθρωπη και σοβαρά ανεύθυνη πράξη. Η απόλαυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από όλους/ες πρέπει να είναι στο επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού και να παραμείνουν στο κέντρο όλων των προσπαθειών μας να χτίσουμε ένα δίκαιο και ανεκτικό μέλλον, όπου όλα τα άτομα θα μπορούν ελεύθερα και ειρηνικά να εκφράσουν τις απόψεις τους στον μετά-κορονοϊού κόσμο.

— Saudi Scarpelli, Διεθνής Αμνηστία

Ιστορικό

Η Διεθνής Αμνηστία προωθεί την εκστρατεία για περίπου 150 κρατούμενους/ες συνείδησης. Ο ακριβής αριθμός ποικίλλει κατά διαστήματα  λόγω των απελευθερώσεων, των θανάτων ή λόγω του ότι κάποιες ατομικές υποθέσεις αντιπροσωπεύουν μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων- όπως στην παραπάνω υπόθεση του Emir-Usein Kuku.

Εκτός από την απελευθέρωση κρατούμενων συνείδησης, η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της αποσυμφόρησης των φυλακών. Οι αρχές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τις υποθέσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε προδικαστική κράτηση, καθώς επίσης και παιδιών, και να εξετασθεί η πιθανότητα πρόωρης, προσωρινής ή υπό όρους απελευθέρωσης ανθρώπων που διατρέχονται από συγκεκριμένους κινδύνους, όπως είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι και αυτοί/ες με υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα, η οργάνωση απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για τους ανθρώπους που παραμένουν στην φυλακή, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, όπως οι υπηρεσίες υγείας που είναι διαθέσιμες στην κοινωνία, και οι οποίες θα εξασφαλίζουν την μεγαλύτερη δυνατή προστασία ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Από το 1961 όταν ιδρύθηκε η Διεθνής Αμνηστία, έχει προωθήσει εκστρατείες για χιλιάδες κρατούμενους/ες συνείδησης- για ανθρώπους που έχουν αυθαίρετα κρατηθεί λόγω των αντιλήψεών τους ή λόγω της ταυτότητάς τους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.