ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΡΕΣΜΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Απριλίου 2020, 14:48Εκτύπωση

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, είναι κατανοητό ότι πολλοί/ές από εμάς είμαστε κολλημένοι/ες στις οθόνες μας, χαζεύοντας κάτι που μοιάζει με ατελείωτες ειδήσεις, ενημερώσεις και πρωτοσέλιδα που σχετίζονται με την τρέχουσα κρίση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον ένα παράθυρο σε τρέχοντα γεγονότα σε όλο τον κόσμο, και όταν η προσοχή όλων είναι σε ένα θέμα, είναι κατανοητό ότι οι καταναλωτές/ριες ενδέχεται να καταλήξουν στην «υπερπληροφόρηση».

Στη Διεθνή Αμνηστία έχουμε εκτεταμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών και εικόνων - δυστυχώς αυτό πηγαίνει μαζί με το έργο της αποκάλυψης παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όμως, η εμπειρία αυτών των ιστοριών και εικόνων μπορεί να προκαλέσει αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «δευτερογενές τραύμα», όπου μπορούμε να έχουμε πραγματικές προσωπικές συναισθηματικές αντιδράσεις σε αυτό που βλέπουμε στις οθόνες μας, ακόμα και όταν δεν μας έχει συμβεί άμεσα. Αν και το τραύμα είναι το χειρότερο σενάριο, είναι πολύ φυσιολογικό να αισθάνονται όλοι και όλες συναισθηματική δυσφορία εκείνη τη στιγμή, και πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Εάν εκτίθεστε σε υλικό που σας αναστατώνει, ο εγκέφαλός σας έχει την ικανότητα να βιώσει συναισθήματα δυσφορίας παρόμοια με αυτά που θα βιώνατε αν ήσασταν εκεί. Οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι είναι έτοιμοι να προσπαθήσουν να μας προστατεύσουν από οτιδήποτε μπορεί να είναι απειλή για την ασφάλειά μας, και όταν βλέπουμε κάτι σοκαριστικό, οι εγκέφαλοί μας αποφασίζουν πολύ γρήγορα εάν είμαστε ασφαλείς ή αν πρέπει να αντιδράσουμε. Χημικές ουσίες όπως η κορτιζόλη απελευθερώνονται στο σώμα για να μας προετοιμάσουν για δράση. Μερικές φορές αποκαλούμε αυτήν την αντίδραση «fight, flight or freeze» (αγώνας, φυγή ή πάγωμα). Όταν βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις στην καθημερινή μας ζωή, μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πανικό, άγχος και αδιαθεσία.

Ακριβώς όπως η Διεθνής Αμνηστία κατανοεί την ανάγκη άμβλυνσης του αντίκτυπου της προβολής δυσάρεστου υλικού, όλοι και όλες πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους σε αυτήν την ψηφιακή εποχή όταν έχουν εκτεθεί σε ενοχλητικό ή δυσάρεστο περιεχόμενο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παρόλο που είναι καλό να θυμόμαστε ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό και θα βρει χρήσιμους διαφορετικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν:
 

Αναγνωρίστε το πρόβλημα

Μπορεί να είναι εύκολο να αγνοήσετε σημάδια ότι επηρεάζεστε από συναισθηματική δυσφορία, αλλά εάν αισθάνεστε ότι η διάθεσή σας και η συμπεριφορά σας αλλάζουν επειδή γίνεστε δέκτης/ρια υλικού που σας κάνει να ανησυχείτε, να θυμώνετε ή να έχετε άγχος, δώστε στον εαυτό σας το χώρο που πρέπει για να το αναγνωρίσετε. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να επεξεργαστείτε τις εμπειρίες σας.

Υπάρχουν πολλές διαδικτυακές πηγές που μπορούν να σας φανούν χρήσιμες - εδώ είναι μία μόνο με πολλές συμβουλές για το πώς να φροντίζετε την ψυχική σας ευεξία όταν καταναλώνετε μια σειρά ενοχλητικές πληροφορίες: https://www.youtube.com/watch?v=6yZrcCFpp2o
 

Μιλήστε

Συνδεθείτε με άτομα που εμπιστεύεστε και ενημερώστε τους για το πώς αισθάνεστε. Οι πιθανότητες είναι ότι πολλά άτομα θα αισθάνονται παρόμοια και μπορεί να σας βοηθήσει να συνομιλήσετε με έναν φίλο/η, συνάδελφο/ισσα ή μέλος της οικογένειας, ώστε να μπορείτε να μοιραστείτε μαζί τους τους φόβους και τις ανησυχίες σας.

 

Λάβετε μέτρα για να φροντίσετε τον ύπνο σας

Σήμερα θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για να τηρήσετε την απόφαση για τον εαυτό σας να σταματήσετε να παίρνετε το τηλέφωνό σας στο κρεβάτι - αυτό έχει διαπιστωθεί ότι σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα.

Μια άλλη καλή συμβουλή είναι να προσπαθήσετε να βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε επαρκώς γενικά. Είναι εύκολο να παρακολουθείτε αργά την αγαπημένη σας σειρά, αλλά μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμο να προσπαθήσετε να ακολουθείτε μια κανονική ρουτίνα ύπνου και να κοιμάστε 8 ώρες τη νύχτα.

 

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για διάλειμμα

Όλοι πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα από καιρό σε καιρό, καθώς αυτό είναι τόσο σημαντικό για τη γενική ευημερία μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απλώς ένα διάλειμμα από τα εισερχόμενά σας, αλλά μπορεί επίσης να ισχύει για το χρόνο που ξοδεύετε στο διαδίκτυο, διαβάζοντας τις ειδήσεις γενικά. Αντί να διαβάζετε σύντομες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους τελευταίους τίτλους των νέων, θα ήταν χρήσιμο να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να διαβάσετε ένα ή δύο εμπεριστατωμένα άρθρα κάθε εβδομάδα.

Θα μπορούσατε επίσης να αφιερώσετε λίγο χρόνο για διαλογισμό ή άλλες χαλαρωτικές τεχνικές όπως αυτές:

Ασκήσεις «γείωσης»

Η γείωση είναι μια τεχνική που βοηθά το μυαλό και το σώμα σας να συνεργάζονται εδώ και τώρα, και είναι χρήσιμη όταν αισθάνεστε συναισθηματικά φορτισμένοι.
Μπορείτε να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας οποιονδήποτε συνδυασμό

• Εστιάστε για πέντε δευτερόλεπτα σε πέντε αντικείμενα που μπορείτε να δείτε γύρω σας
• Εστιάστε στην επαφή που κάνει το σώμα σας με την καρέκλα σας ή/και το πάτωμα
• Κρατήστε ένα ζεστό ή κρύο ποτό και στα δύο χέρια και αισθανθείτε πλήρως τη ζεστή ή κρύα θερμοκρασία
• Μυρίστε ένα φαγητό ή ένα λουλούδι ή άλλο είδος
• Ρίξτε νερό στο πρόσωπό σας
• Πείτε το όνομά σας, την ηλικία, πού βρίσκεστε τώρα και πού θα είστε αργότερα μέσα στην ημέρα δυνατά
• Εστιάστε την προσοχή σας σε ήχους, πρώτα σε εκείνους που βρίσκονται κοντά σας και μετά σε αυτούς που βρίσκονται πιο μακριά και έξω από το δωμάτιο

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια τεχνική που ονομάζεται «αλλαγή προσοχής». Δεν είναι το ίδιο με την προσπάθεια καταστολής μιας σκέψης ή συναισθήματος, αλλά περιλαμβάνει την εναλλαγή της προσοχής μεταξύ εναλλακτικών λύσεων.

Εάν θέλετε να το δοκιμάσετε, απλώς θυμηθείτε μια εικόνα που σας κάνει να νιώθετε ασφαλείς, συνδεδεμένοι/ες ή προστατευμένοι/ες. Κάντε μια συνειδητή διαδικασία καθώς αλλάζετε μεταξύ της εικόνας και αυτής που αντιμετωπίζετε. Μιλήστε στον εαυτό σας καθώς αλλάζετε εικόνες! Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για μια άσκηση για να απωθήσετε την εμπειρία σας, αλλά για να σας βοηθήσει να ασκήσετε έλεγχο σε αυτήν.

 

Πάρτε μια ανάσα

Η εστίαση στην αναπνοή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να ρυθμίσετε τις σωματικές σας αντιδράσεις καθώς και να σας δώσει μια αίσθηση σταθεροποίησης. Υπάρχουν πολλές απλές τεχνικές αναπνοής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αισθανθείτε πιο ήρεμοι/ες. Εδώ είναι μερικές μόνο για να δοκιμάσετε:

• 7-11 αναπνοή - εισπνεύστε μετρώντας μέχρι το επτά και εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το έντεκα και επαναλάβετε μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερο υπό έλεγχο.
• Αναπνοή 3 βημάτων - προετοιμάστε τον εαυτό σας κλείνοντας ή χαμηλώνοντας τα μάτια σας και παρατηρώντας την επαφή που κάνει το σώμα σας με το πάτωμα και την καρέκλα. Παρατηρήστε τα πόδια και την πλάτη σας και μετακινηθείτε σε μια θέση με την οποία αισθάνεστε εγρήγορση και αξιοπρέπεια.

  • Βήμα 1 - παρατηρήστε και ονομάστε τη διάθεση στην οποία βρίσκεστε. Παρατηρήστε και ονομάστε τυχόν συναισθήματα που υπάρχουν. Παρατηρήστε και αναγνωρίστε τυχόν αισθήσεις στο σώμα σας.
  • Βήμα 2 - εστιάστε όλη την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Παρακολουθήστε κάθε αναπνοή καθώς μπαίνει στο σώμα, κινείται προς τα κάτω στην κοιλιά και πάνω και έξω από το σώμα. Συνεχίστε για περίπου ένα λεπτό απλώς παρακολουθώντας την αναπνοή σας.
  • Βήμα 3 - διευρύνετε τη συναίσθησή σας σε ολόκληρο το σώμα σας, σαν να αναπνέετε από τους πόρους του δέρματός σας.

Για να βγείτε από τον αναπνευστικό χώρο, παρατηρήστε για άλλη μια φορά την επαφή που κάνει το σώμα σας με την καρέκλα και τα πόδια σας στο πάτωμα. Αφήστε το φως να αρχίσει να φιλτράρει τα βλέφαρά σας και σταδιακά σηκώστε τα βλέφαρά σας για να επιτρέψετε στον εξωτερικό κόσμο να επιστρέψει.

 

Θυμηθείτε ότι δεν είστε αδύναμοι/ες

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές είναι να θυμόμαστε ότι κάθε φορά που οι τίτλοι μας κάνουν να νιώθουμε αβοήθητοι/ες μπροστά στην τρέχουσα κρίση, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε τους εαυτούς μας. Εάν όλοι και όλες παίρνουμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε με άλλους, να κάνουμε ένα διάλειμμα και να αναγνωρίσουμε πότε αισθανόμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι/ες, θα παραμείνουμε ισχυρότεροι/ες και υγιέστεροι/ες. Τώρα είναι η ώρα να έρθουμε μαζί και να διασφαλίσουμε ότι η ψυχική μας ευεξία παραμένει δυνατή κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας.

 

 

 

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.