ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΑΝΖ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Απριλίου 2020, 10:36Εκτύπωση

Με αφορμή την απόφαση για αναβολή της ακρόασης έκδοσης του Julian Assange προχθές, ο Massimo Moratti, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου της Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Η απόφαση αναβολής των ακροάσεων έκδοσης του Julian Assange είναι σωστή. Υπάρχει τεράστια πίεση στα δικαστικά συστήματα παντού λόγω της κρίσης του κορονοϊού και είναι επιτακτική ανάγκη τα δικαστήρια να παρέχουν στους ανθρώπους μια δίκαιη διαδικασία.»

Η απόφαση αναβολής των ακροάσεων έκδοσης του Julian Assange είναι σωστή.
— Massimo Moratti, Διεθνής Αμνηστία

«Το δικαστήριο ορθώς αναγνώρισε ότι τα εμπόδια είναι πάρα πολλά - και τo ρίσκο είναι πολύ υψηλό - για να προχωρήσουν με την ακρόαση υπό τέτοιες συνθήκες.»

«Το να προχωρούσαν με ένα τόσο πιεσμένο πρόγραμμα και τη χρήση τηλεδιάσκεψης σε αντίθεση με την προσωπική μαρτυρία σε αυτό το κρίσιμο αποδεικτικό στάδιο θα έθετε τον Τζούλιαν Ασάνζ σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Είχε μικρή ουσιαστική πρόσβαση στη νομική του ομάδα από την αρχή του εγκλεισμού, αφήνοντας του ελάχιστο χρόνο για να προετοιμάσει μια επαρκή υπεράσπιση.»

Το δικαστήριο ορθώς αναγνώρισε ότι τα εμπόδια είναι πάρα πολλά - και τo ρίσκο είναι πολύ υψηλό - για να προχωρήσουν με την ακρόαση υπό τέτοιες συνθήκες.
— Massimo Moratti, Διεθνής Αμνηστία

«Είναι λογικό να καθυστερήσει η διαδικασία, έτσι ώστε ο Τζούλιαν Ασάνζ να μπορεί να προετοιμάσει την υπεράσπισή του ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ για κατηγορίες που σχετίζονται με τις νόμιμες δημοσιογραφικές του δραστηριότητες. Πιστεύουμε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να σταλεί στις ΗΠΑ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, καθώς θα διατρέχει κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων.»

Ιστορικό
 
Η υπόθεση αναβλήθηκε έως τις 4 Μαΐου, οπότε θα συμφωνηθεί ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Ο δικαστής σημείωσε ότι η πρώτη ημερομηνία όπου μπορεί να διασφαλιστεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να συνεχιστεί η διαδικασία, ενδέχεται να είναι ο Νοέμβριος του 2020.
 
Οι φυλακές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστές (σε λοκντάουν) και δεν επιτρέπουν κανέναν επισκέπτη. Τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού προκαλούν εμπόδια στους συλληφθέντες και τους κρατουμένους/ες που συναντιούνται και συνεδριάζουν με τους δικηγόρους τους. Η πρόσβαση στην τεχνολογία βίντεο είναι δύσκολη καθώς οποιαδήποτε απαιτούμενη κίνηση εντός των εγκαταστάσεων για την πρόσβαση σε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας μπορεί να θέσει τους κρατουμένους/ες σε κίνδυνο μόλυνσης. Οι τηλεφωνικές κλήσεις παρακολουθούνται και δεν επιτρέπεται στους κρατουμένους/ες να βλέπουν σχετικά  έγγραφα.

Επιπλέον, τα ίδια τα δικαστήρια λειτουργούν μόνο σε έκτακτη βάση, με συναντήσεις και ακροάσεις μέσω τηλεφώνου και βίντεο. Υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα του δικαστηρίου, καθώς οι ρυθμίσεις απαιτούν πόρους.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Julian Assange δεν έχει μπορέσει να επικοινωνήσει αποτελεσματικά και συστηματικά με τους δικηγόρους του υπό αυτές τις συνθήκες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.