ΕΛΛΑΔΑ: ΚΑΘΩΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΦΛΕΓΟΝΤΑΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ/ΟΥΣΩΝ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου 2020, 11:56Εκτύπωση

Τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν στον καταυλισμό προσφύγων στο Βαθύ στο ελληνικό νησί της Σάμου, καταστρέφοντας πολλές σκηνές και κοντέινερ και αφήνοντας περίπου 200 ανθρώπους άστεγους. Δύο πυρκαγιές την Κυριακή 26 Απριλίου και μία εχθές, Δευτέρα 27 Απριλίου, κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του καταυλισμού που στεγάζει σχεδόν 7000 αιτούντες/ούσες άσυλο, παρά το ότι έχουν χωρητικότητα μόνο για 648 άτομα. Οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι οι πυρκαγιές της Κυριακής ξεκίνησαν λόγω συγκρούσεων μεταξύ κατοίκων του καταυλισμού.

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν μόλις μια εβδομάδα μετά την προηγούμενη πυρκαγιά που έπληξε τον ασφυκτικά γεμάτο καταυλισμό της Βιάλ στη Χίο. Ο Massimo Moratti, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στο γραφείο της Ευρώπης, δήλωσε:

Αυτές οι πυρκαγιές αποτελούν επείγουσα υπενθύμιση του πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση στους καταυλισμούς προσφύγων της Ελλάδας. Οι κάτοικοι ζουν ήδη με τον φόβο για ένα ξέσπασμα του κορονοϊού, το οποίο θα ήταν καταστροφικό σε τέτοιες συνθήκες υπερπληθυσμού, και τώρα η διαμονή τους γίνεται ακόμη πιο επισφαλής μετά από τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτά δεν είναι μέρη που μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή.
—Massimo Moratti

«Δεν ήταν ποτέ πιο επείγον για τις ελληνικές αρχές να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τους καταυλισμούς και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να διασφαλίσει την εκπλήρωση των υποσχέσεών της να μεταφέρει στην πράξη ευάλωτους/ες αιτούντες/ούσες άσυλο. Το πρόσφατα εγκαινιασμένο πρόγραμμα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία και την ελληνική κυβέρνηση για τον απεγκλωβισμό 2.000 ευάλωτων αιτούντων/ουσών άσυλο από καταυλισμούς σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην ηπειρωτική Ελλάδα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ήδη κάποια εμπόδια. Η αναχώρηση 1.500 ευάλωτων ατόμων από τη Μόρια, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα, αναβλήθηκε για μια μη καθορισμένη ημερομηνία. Αυτό θεωρητικά έγινε ώστε οι μεταφορές να γίνονται με περισσότερο ελεγχόμενο και ασφαλή τρόπο, προκειμένου να μετριαστούν οι φόβοι των τοπικών κοινοτήτων, μετά από διαμαρτυρίες που ξέσπασαν και από τις τοπικές αρχές στην πόλη στην οποία θα μεταφέρονταν οι αιτούντες/ούσες. Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις δομές δεν μπορούν να περιμένουν πια.»

«Ταυτόχρονα, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη μπορούν και πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να βοηθήσουν τους αιτούντες/ούσες άσυλο στους καταυλισμούς της Ελλάδας και θα πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για μετεγκατάσταση. Δουλεύοντας μαζί μπορούν να αποτρέψουν μια πιθανώς καταστροφική εστία ξεσπάσματος του ιού και να μεταφέρουν τους ανθρώπους με ασφάλεια.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.