ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ COVID-19

Δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου 2020, 11:15Εκτύπωση

Το Αφγανιστάν οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την εφαρμογή του διατάγματος του Προέδρου για την απελευθέρωση των φυλακισμένων για τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας τις αρχές να δώσουν προτεραιότητα στις φυλακισμένες γυναίκες.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται στο Αφγανιστάν, υπάρχουν φόβοι ότι οι κρατούμενοι/ες σε υπερπλήρεις εγκαταστάσεις κράτησης, όπου συχνά μέχρι και πέντε άνθρωποι στριμώχνονται στο ίδιο κελί σε ανθυγιεινές συνθήκες και χωρίς πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγείας, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

«Έχουν περάσει δέκα μέρες από τότε που ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν διέταξε την απελευθέρωση κρατουμένων και τίποτα δεν συνέβη. Κάθε μέρα, ο κίνδυνος για αυτούς/ές αυξάνεται. Ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο διατρέχουν οι φυλακισμένες γυναίκες, πολλές από τις οποίες έχουν παιδιά μαζί τους. Υπάρχουν διαρκείς διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών γενικά στο Αφγανιστάν. Αυτή η διάκριση εκτός πολλών άλλων προκλήσεων, καθιστά τις γυναίκες λιγότερο σημαντικές. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την απελευθέρωση αυτών των γυναικών και την ασφαλή μετεγκατάστασή τους, ώστε να περιοριστει ο κίνδυνος για αυτές τις γυναίκες», δήλωσε ο Biraj Patnaik, διευθυντήςς Νότιας Ασίας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αφγανικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες των φυλακισμένων γυναικών. Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Ashraf Ghani αυτή την εβδομάδα, το Δίκτυο Γυναικών του Αφγανιστάν επεσήμανε ότι πολλές γυναίκες φυλακισμένες οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο, δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα ή δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί. Πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι επίσης μητέρες, με τα παιδιά τους υπό κράτηση μαζί τους. Όπως και σε άλλες περιοχές της Νότιας Ασίας, οι φυλακές του Αφγανιστάν πάσχουν από υπερπληθυσμό.

Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση της έκρηξης του COVID-19, δεδομένης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη χώρα, της ανεπαρκούς υποδομής υγείας με μόνο 300 αναπνευστήρες, της έλλειψης ιατρών και άλλων εκπαιδευμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της έλλειψης εγκαταστάσεων εξέτασης.

Με την επιβολή μέτρων περιορισμού που επιβάλλονται σε μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Καμπούλ, οι απλοί μισθωτοί/ές, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι/ες και άλλοι/ες περιθωριοποιημένοι/ες βρίσκονται επίσης σε υψηλό κίνδυνο – αντιμέτωποι/ες με το σκληρό δίλημμα ανάμεσα στη μόλυνση και την πείνα, σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια για τα τρία τέταρτα του εθνικού της προϋπολογισμού.

Η δυτική επαρχία Χεράτ είναι το επίκεντρο της κρίσης του COVID-19, ακολουθούμενη από την πρωτεύουσα, την Καμπούλ. Η πλειονότητα των φυλακισμένων γυναικών βρίσκεται τόσο στη Χεράτ όσο και στην Καμπούλ.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 521 κρούσματα της ασθένειας σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 27 από τις 34 επαρχίες, οδηγώντας σε τουλάχιστον 15 θανάτους.

«Το Αφγανιστάν δεν διαθέτει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει αυτήν την υγειονομική κρίση. Αυτό καθιστά πιο σημαντικό να πάρει η κυβέρνηση όσα μέτρα μπορεί για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, ξεκινώντας με τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως οι φυλακισμένοι/ες συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και όσους/ες βρίσκονται στο περιθώριο».
Biraj Patnaik

«Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να παρέμβει η διεθνής κοινότητα για να ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Λίγες χώρες έχουν υποφέρει όσο το Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια. Ο λαός του Αφγανιστάν δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή όταν χρειάζεται επειγόντως την προσοχή του κόσμου».

 

 

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.