ΥΕΜΕΝΗ: Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Η παράνομη κράτηση κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Υεμένη - από τις πολιτικά υποκινούμενες θανατικές ποινές, μέχρι τη βίαιη εξαφάνιση και τον βασανισμό των κρατούμενων σε «μυστικούς χώρους» – εξακολουθεί να αποτελεί κοινό φαινόμενο καθώς στις 25 Μαρτίου έκλεισαν 5 χρόνια από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Από τότε που ξέσπασε η παρούσα σύγκρουση τον Μάρτιο του 2015, πολλά άτομα - συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, των ακαδημαϊκών και των μελών της Μπαχάι Πίστης - εξαφανίστηκαν και κρατούνται, κυρίως λόγω του ακτιβισμού τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της πολιτικής τους συμμετοχής ή των συνειδησιακών πεποιθήσεών τους.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια της αδιάκοπης σύγκρουσης προλείαναν το έδαφος για σοβαρές παραβιάσεις κατά των κρατούμενων αμφότερων των πλευρών - που σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου,» δήλωσε ο Lynn Maalouf, Διευθυντής Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή.
«Οι δυνάμεις των Χούθι έχουν θέσει υπό κράτηση δεκάδες ανθρώπους -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Μπαχάι Πίστης - με χαλκευμένες κατηγορίες και πολλοί/ές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο. Είναι απολύτως αποτροπιαστικό το γεγονός ότι τόσα πολλά μέλη της κοινότητας της Μπαχάι εξακολουθούν να διατρέχουν τον κίνδυνο της εκτέλεσης για τις συνειδησιακές πεποιθήσεις τους και τις ειρηνικές τους δραστηριότητες.»
«Απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των κρατουμένων συνείδησης στην Υεμένη, καθώς και την απόδοση της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τις πολλές περιπτώσεις βίαιης εξαφάνισης και βασανισμού που συνδέονται με παράνομη κράτηση».
Το τελευταίο χρόνο μονάχα, οι υποστηρικτές των Χούθι και οι συμμαχικές τους δυνάμεις εντατικοποίησαν τη χρήση ενός αντιτρομοκρατικού δικαστηρίου ως μέσο για τη διευθέτηση πολιτικών αποτελεσμάτων, επιβάλλοντας συχνά θανατικές καταδίκες για ψευδείς κατηγορίες κατασκοπείας και για «υποβοήθηση εχθρικής χώρας» μετά από καταφανώς άδικες δίκες. Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και οι σύμμαχοί τους στη νότια Υεμένη έχουν εφαρμόσει ένα δίκτυο μυστικών τοποθεσιών κράτησης όπου έχουν πέσει θύματα βίαιης εξαφάνισης και βασανισμού δεκάδες άτομα, σε κάτι που ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.
Για τη σηματοδότηση της επετείου από την έναρξη του πολέμου, η Διεθνής Αμνηστία θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ενός έτους που επικεντρώνεται στις αυθαίρετες κρατήσεις, ειδικά σε περιπτώσεις που συνιστούν παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της θρησκείας.
Τον προηγούμενο μήνα, οι εκπρόσωποι των διαφορετικών πλευρών της σύγκρουσης συμφώνησαν σε τι θα συνίστατο η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Οι υποστηρικτές των Χούθι στοχοποιούν τις θρησκευτικές μειονότητες και άλλους/ες
Σε μια νέα δημόσια δήλωση, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τις περιπτώσεις 66 ατόμων, των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν, πλην μίας. Όλοι/ες ήρθαν ενώπιον του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου (SCC) με έδρα την Σαναά - ένα δικαστήριο που παραδοσιακά προορίζεται για υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία - τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι δημοσιογράφοι, οι υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι πολιτικοί αντίπαλοι και τα μέλη των θρησκευτικών μειονοτήτων είναι μεταξύ αυτών που υποβάλλονται σε άδικη δίκη με ψευδείς ή χαλκευμένες κατηγορίες από αυτό το δικαστήριο. Όλα τα άτομα δικάζονται με την κατηγορία για κατασκοπεία, η οποία υποχρεωτικά τιμωρείται με την ποινή του θανάτου βάσεις τη νομοθεσίας της Υεμένης.
Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς εξαίρεση, ανεξάρτητα από τη φύση ή τις περιστάσεις του εγκλήματος· την ενοχή, την αθωότητα ή άλλα χαρακτηριστικά του δράστη· ή τη μέθοδο που χρησιμοποιείται από το κράτος για την πραγματοποίηση της εκτέλεσης. Η θανατική ποινή αποτελεί την έσχατη μορφή σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής τιμωρίας.
Τα δεινά του άμαχου πληθυσμού
Από το 2015, όλες οι πλευρές της σύγκρουσης στην Υεμένη διέπραξαν επανειλημμένες και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Οι δυνάμεις των Χούθι, οι οποίες ελέγχουν μεγάλα τμήματα της χώρας, έχουν αδιακρίτως βομβαρδίσει τις κατοικημένες γειτονιές και εκτόξευσαν πυραύλους αδιακρίτως στη Σαουδική Αραβία. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, συνεχίζει να βομβαρδίζει τις μη στρατιωτικές υποδομές και να διενεργεί τυφλές επιθέσεις, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες άμαχους πολίτες. Όλες οι πλευρές έχουν επίσης καταστείλει την ελευθερία έκφρασης μέσω της αυθαίρετης κράτησης, της εξαναγκαστικής εξαφάνισης και βασανισμού και άλλων μορφών κακομεταχείρισης κατά την προφυλάκιση.
Οι άμαχοι/ες είναι παγιδευμένοι/ες στη μέση της σύγκρουσης και υφίστανται εντονότερα τις συνέπειες της βίας. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 233.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης άφησε περίπου τα 14 εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος της πείνας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της χρόνιας κακής διακυβέρνησης, έχοντας ως συνέπεια τη φτώχεια και την πρόκληση απέραντων δεινών.
Αναπόφευκτα, δεδομένης της παρατεταμένης διάρκειας της σύγκρουσης και της χρήσης παράνομων τακτικών από όλες τις πλευρές, οι μηχανισμοί προάσπισης του άμαχου πληθυσμού βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Εκτιμάται ότι 22 εκατομμύρια άτομα στην Υεμένη χρειάζονται αυτή τη στιγμή ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.