ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ «ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»

Δημοσιεύθηκε στις 9 Μαρτίου 2020, 14:45Εκτύπωση

Αντιδρώντας στη διαπίστωση του δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου ότι ο Σεΐχης Mohammed bin Rashid Al Maktoum, ο Εμίρης του Ντουμπάι, συνέλαβε και κακομεταχειρίστηκε την κόρη του Sheikha Latifa , η Lynn Maalouf, διευθύντρια έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή, είπε:

«Αυτή η απόφαση είναι ένα αναμενόμενο εδώ και καιρό βήμα προς τη δικαιοσύνη για την Sheikha Latifa, η οποία κρατείται σε απομόνωση εδώ και δύο χρόνια. Το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρέπει τώρα να της επιτρέψουν να μιλά και να ταξιδεύει ελεύθερα, καθώς και να αναζητήσει άσυλο στο εξωτερικό, εάν το επιθυμεί.

«Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Σεΐχης Mohammed bin Rashid Al Maktoum επέμεινε ότι πρόκειται για  “ιδιωτικά οικογενειακά θέματα”- αλλά η απαγωγή από την κυβέρνηση και η απάνθρωπη μεταχείριση δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος.»

«Η ομοσπονδιακή νομοθεσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αφήνει τις γυναίκες απροστάτευτες και υπονομευμένες, καθώς επίσης και ευάλωτες σε κακοποιήσεις από αρσενικά μέλη της οικογένειας.»

Ιστορικό

Η χθεσινή απόφαση του τμήματος οικογενειακών υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνει τα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστίας όσον αφορά την απαγωγή, κράτηση και κακοποίηση της Sheikha Latifa.

Η Sheikha Latifa έκανε δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες να εγκαταλείψει την οικογένειά της. Μετά την πρώτη απόπειρα το 2002, φυλακίστηκε από τον πατέρα της για τρία χρόνια. Στη δεύτερη προσπάθεια τον Μάρτιο του 2018, απήχθη στη θάλασσα έξω από την ινδική ακτή και εξαναγκάστηκε να επιστρέψει στο Ντουμπάι, όπου παραμένει υπό κατ 'οίκον περιορισμό.

Η Διεθνής Αμνηστία διερεύνησε και εξέδωσε έκθεση για αυτό το περιστατικό βάσει των διαθέσιμων τεκμηρίων και μαρτυριών από τους ναυτικούς του Nostromo, το σκάφος από το οποίο απήχθη στα διεθνή ύδατα ενώ προσπαθούσε να φύγει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.