ΕΛΛΑΔΑ: «ΠΛΩΤΟ ΤΕΙΧΟΣ» ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΘΕΤΕΙ ΖΩΕΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020, 17:10Εκτύπωση

Με αφορμή την κυβερνητική πρόταση κατασκευής ενός συστήματος πλωτών φραγμάτων 2,7 χιλιομέτρων, στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου, ώστε να αποτρέψει τις νέες αφίξεις αιτούντων/ουσών άσυλο από την Τουρκία, ο Διευθυντής Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Massimo Moratti, δήλωσε:

«Αυτή η πρόταση σηματοδοτεί μια ανησυχητική κλιμάκωση στις τρέχουσες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει όσο πιο δύσκολο γίνεται, στους αιτούντες/ούσες άσυλο και τους πρόσφυγες, να φτάσουν στις ακτές της, και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους κινδύνους εκείνους/ες που αναζητούν απεγνωσμένα ασφάλεια.

Το σχέδιο εγείρει σοβαρά ζητήματα, για τη δυνατότητα των διασωστών να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σωτήρια για τη ζωή, στους ανθρώπους που επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα προς τη Λέσβο. Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει επειγόντως τις λειτουργικές λεπτομέρειες και τις αναγκαίες εγγυήσεις, που θα διασφαλίζουν ότι αυτό το σύστημα δεν θα κοστίσει περαιτέρω ζωές.»

Ιστορικό

Το πλωτό σύστημα φραγμάτων περιγράφεται ως ένα από τα μέτρα που θα υιοθετηθούν, σε μια ευρύτερη προσπάθεια φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων και αποτροπής των αφίξεων.

Το 2019, έφτασαν στην Ελλάδα περίπου 60.000 άτομα από τη θάλασσα, σχεδόν διπλασιάζοντας τον αριθμό των θαλάσσιων αφίξεων σε σχέση με το 2018. Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κατέγραψε 66 θανάτους στη θαλάσσια διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.