Κατά τη διάρκεια περισσότερου από μισό αιώνα κατοχής, το Ισραήλ έχει επιβάλει ένα σύστημα θεσμοποιημένων διακρίσεων σε βάρος των Παλαιστινίων υπό την κυριαρχία του, καθώς τους αρνείται βασικά δικαιώματα και πρόσβαση σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα για παραβιάσεις. Η συμφωνία ισοδυναμεί με την έγκριση αυτών των βίαιων και παράνομων πολιτικών.
ΗΠΑ / ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: Η «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ» ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ, ΘΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ
Η θλιβερή δέσμη προτάσεων της κυβέρνησης Τραμπ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και περαιτέρω αναίρεση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων θα οδηγήσει σε περισσότερες ταλαιπωρίες και κακομεταχείριση στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ), δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Η οργάνωση παρότρυνε τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει μέτρα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και που συμπεριλαμβάνονται στην αποκαλούμενη «συμφωνία του αιώνα» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αυτές περιλαμβάνουν μια επίσημη επέκταση της κυριαρχίας του Ισραήλ πάνω από την κοιλάδα του Ιορδάνη και τη συντριπτική πλειονότητα των παράνομων εποικισμών στην υπόλοιπη κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε αντάλλαγμα για τη γη που βρίσκεται επί του παρόντος στο Ισραήλ.
«Ενώ η διοίκηση του Τραμπ δίνει έμφαση στην αρχή της ανταλλαγής εκτάσεων γης στη συμφωνία, δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι αυτό που επί της ουσίας προτείνει είναι η περαιτέρω προσάρτηση της παλαιστινιακής επικράτειας, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Κατά τη διάρκεια περισσότερου από μισό αιώνα κατοχής, το Ισραήλ έχει επιβάλει ένα σύστημα θεσμοποιημένων διακρίσεων σε βάρος των Παλαιστινίων υπό την κυριαρχία του, καθώς τους αρνείται βασικά δικαιώματα και πρόσβαση σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα για παραβιάσεις. Η συμφωνία ισοδυναμεί με την έγκριση αυτών των βίαιων και παράνομων πολιτικών», δήλωσε ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής έρευνας και συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Οι προτεινόμενες ανταλλαγές εκτάσεων γης περιλαμβάνουν τη δυνατότητα μεταφοράςπεριοχών του Ισραήλ με υψηλό ποσοστό Παλαιστινίων κατοίκων σε ένα μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ανησυχίες ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές ενδέχεται να απομακρυνθούν.
Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής έρευνας και συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει τις προτάσεις για προσάρτηση, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και υπενθυμίζουν ότι οι εποικισμοί του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη είναι παράνομοι. Τέτοιες προτάσεις δεν θα αλλάξουν τις νομικές υποχρεώσεις του Ισραήλ, ως κατοχικής δύναμης, στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε θα στερήσουν τους Παλαιστινίους/ες από τις εγγυήσεις που διασφαλίζονται βάσει αυτών των νομικών πλαισίων. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για τη δημιουργία ενός «μηχανισμού αποζημίωσης» για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αντί να τους παρέχει το δικαίωμα επιστροφής. Με περισσότερους από 5,2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πρόσφυγες σήμερα, οι Παλαιστίνιοι/ες είναι ένας από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς πληθυσμούς στον κόσμο. Οι Παλαιστίνιοι/ες που εγκατέλειψαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους το 1948 και οι απόγονοί τους έχουν δικαίωμα επιστροφής σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι ένα δικαίωμα του ανθρώπου που δεν μπορεί να εκχωρηθεί ως πολιτική παραχώρηση.
«Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες είναι παγιδευμένοι σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, πάνω από 70 χρόνια μετά την απομάκρυνση των γονιών ή των παππούδων τους από τα σπίτια τους. Η πρόταση αυτή αγνοεί τα δικαιώματα των προσφύγων βάσει του διεθνούς δικαίου και την ταλαιπωρία που υπέστησαν εδώ και δεκάδες χρόνια,» δήλωσε ο Philip Luther.
Τέλος, η συμφωνία επιδιώκει να υπονομεύσει τη διεθνή δικαιοσύνη λίγο μετά την ανακοίνωση του περασμένου μήνα σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει η διερεύνηση της κατάστασης στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Επισημαίνει ότι κατά τις διαπραγματεύσεις οι παλαιστινιακές αρχές πρέπει «να μην προβούν σε καμία ενέργεια και να απορρίψουν όλες τις εκκρεμείς ενέργειες κατά του κράτους του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών τους ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, του Διεθνούς Δικαστηρίου και όλων των άλλων δικαστηρίων.»
Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι μια προκαταρκτική εξέταση στην Παλαιστίνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και ότι πρέπει να ξεκινήσει έρευνα, μετά την επιβεβαίωση της εδαφικής αρμοδιότητας του Δικαστηρίου.
Μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη απαιτεί ένα σχέδιο που θα δίνει προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών και θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων. Αυτό το σχέδιο όχι μόνο αποτυγχάνει σε αυτή τη θεμελιώδη δοκιμασία ͘ επιδιώκει επίσης να υπονομεύσει τις προσπάθειες για δικαιοσύνη που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο για τους Παλαιστίνιους/ες όσο και για τους Ισραηλινούς/ές
Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής έρευνας και συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
Η συμφωνία απαιτεί επίσης από τις Παλαιστινιακές Αρχές «να μην προβούν σε καμία ενέργεια εναντίον οποιουδήποτε Ισραηλινού ή Αμερικανικού πολίτη πριν από την Interpol ή οποιοδήποτε μη Ισραηλινό ή αμερικανικό (όπως ισχύει) νομικό σύστημα». Αυτή είναι μια καταφανής προσπάθεια να σταματήσουν οι Παλαιστίνιοι/ες να αναζητούν δικαιοσύνη στα εθνικά δικαστήρια τρίτων χωρών χρησιμοποιώντας την παγκόσμια δικαιοδοσία, ένα ουσιαστικό εργαλείο διεθνούς δικαιοσύνης.
«Μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη απαιτεί ένα σχέδιο που θα δίνει προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών και θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων. Αυτό το σχέδιο όχι μόνο αποτυγχάνει σε αυτή τη θεμελιώδη δοκιμασία ͘ επιδιώκει επίσης να υπονομεύσει τις προσπάθειες για δικαιοσύνη που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο για τους Παλαιστίνιους/ες όσο και για τους Ισραηλινούς/ές», πρόσθεσε ο Philip Luther.
Ιστορικό
Ο Πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε χθες την «ειρηνευτική συμφωνία» του με τη μορφή μιας πρότασης 180 σελίδων με τίτλο Ειρήνη για την ευημερία [Peace to prosperity], λέγοντας ότι θα ήταν μια «ρεαλιστική λύση μεταξύ δύο κρατών» με την οποία έχει ήδη συμφωνήσει το Ισραήλ ως βάση για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους/ες. Το σχέδιο προετοιμάστηκε χωρίς τη συμβολή των Παλαιστινίων ηγετών.