ΙΣΡΑΗΛ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ NSO
Το Ισραήλ πρέπει να ανακαλέσει την άδεια εξαγωγής του Ομίλου NSO, του οποίου τα προϊόντα λογισμικού υποκλοπής έχουν χρησιμοποιηθεί σε κακόβουλες επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών/ριών ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία πριν από την τελευταία δικαστική υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η εταιρεία τεχνολογίας.
Την Πέμπτη, ένας δικαστής στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ θα ξεκινήσει τις ακροάσεις που αφορούν επιχειρήματα σχετικά με το γιατί το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητες του Ομίλου NSO. Το λογισμικό Pegasus της εταιρείας χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει δημοσιογράφους και ακτιβιστές/ριες σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου, της Σαουδικής Αραβίας, του Μεξικού και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Ο Όμιλος NSO συνεχίζει να κερδοσκοπεί από το λογισμικό υποκλοπής του, που χρησιμοποιείται για να διαπράττει παραβιάσεις κατά των ακτιβιστών/ριών σε όλο τον κόσμο, και η ισραηλινή κυβέρνηση σταύρωσε τα χέρια και απλώς το άφησε να συμβεί», δήλωσε η Danna Ingleton, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Amnesty Tech.
«Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε τα πανίσχυρα προϊόντα λογισμικού υποκλοπής του Ομίλου NSO, που φτάνουν σε κατασταλτικές κυβερνήσεις, είναι να ανακαλέσουν την άδεια εξαγωγής της εταιρείας και αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει αυτή η νομική υπόθεση.»
Η προσφυγή ασκείται από περίπου 30 μέλη και υποστηρικτές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας του Ισραήλ και άλλων από την κοινότητα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η δράση υποστηρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία στο πλαίσιο ενός κοινού σχεδίου με το Ινστιτούτο Bernstein για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Κλινική για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της ΝέαςΥόρκης.
«Με την εξουσιοδότηση των εξαγωγών από την NSO - μια εταιρεία που πουλάει τα παρεμβατικά προϊόντα λογισμικού της σε κυβερνήσεις που είναι γνωστό ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα - το Υπουργείο Άμυνας απέτυχε να τηρήσει τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προστατεύσει τα δικαιώματα στην ιδιωτικότητα, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της γνώμης», δήλωσε η Sukti Dhital, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Bernstein για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Άμυνας ζήτησε από τον δικαστή να απορρίψει την υπόθεση, ή, αν προχωρήσει, να δώσει εντολή αποσιώπησης ώστε να περιορίσει τη γνωστοποίηση για λόγους εθνικής ασφάλειας.
«Είναι, σε τεράστιο βαθμό, σε όφελος του δημόσιου ενδιαφέροντος και της ελευθερίας του τύπου, να γίνει η ακρόαση της παρούσας υπόθεσης σε ανοικτό δικαστήριο. Δεν πρέπει να επιτραπεί στο Υπουργείο Άμυνας να κρυφτεί πίσω από ένα πέπλο μυστικοπάθειας όταν πρόκειται για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε η Danna Ingleton.
Ψηφιακές επιθέσεις
Η ακρόαση είναι η πιο πρόσφατη νομική ενέργεια που εμπλέκει τον Όμιλο NSO. Τον περασμένο Οκτώβριο, το Facebook ανακοίνωσε ότι μηνύει τον Όμιλο NSO, αφού η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε ένα κενό ασφαλείας της WhatsApp για να στοχοποιήσει τουλάχιστον 100 υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι έχουν τεκμηριώσει την επανειλημμένη χρήση του λογισμικού Spyware Pegasus του Ομίλου NSO για τη στοχοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης. Τον Οκτώβριο του 2019, η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε στοχευμένες ψηφιακές επιθέσεις χρησιμοποιώντας το λογισμικό Pegasus ενάντια σε δύο εξέχοντες υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Μαρόκου - τον ακαδημαϊκό και ακτιβιστή Maati Monjib και τον δικηγόρο ανθρώπινων δικαιωμάτων Abdessadak El Bouchattaoui.
Τον Αύγουστο του 2018, ένα μέλος του προσωπικού της Διεθνούς Αμνηστίας έλαβε ένα μήνυμα το οποίο περιείχε έναν σύνδεσμο που φερόταν να αφορά μια διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον. Εστάλη σε μια εποχή που η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιούσε εκστρατεία για την απελευθέρωση γυναικών ακτιβιστριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη Σαουδική Αραβία. Αν πατιόταν ο σύνδεσμος, θα εγκαθιστούσε κρυφά το κακόβουλο λογισμικό NSO, επιτρέποντας στον αποστολέα να αποκτήσει σχεδόν πλήρη έλεγχο του τηλεφώνου.
Προηγούμενες έρευνες αποκάλυψαν επίσης τη χρήση του Pegasus με στόχο τουλάχιστον 24 υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και βουλευτές στο Μεξικό͘ τους ακτιβιστές/ριες από τη Σαουδική Αραβία Omar Abdulaziz, Yahya Assiri, Ghanem Al-Masari ͘ τον βραβευμένο ακτιβιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων Ahmed Mansoor ͘ και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, τον δολοφονημένο Σαουδάραβα αντιφρονούντα Jamal Khashoggi.
Παραβιάσεις που σχετίζονται με την επιτήρηση
Ο Όμιλος NSO υποστηρίζει ότι βοηθά τις κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα, αλλά δεν κατόρθωσε να αντικρούσει τα αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν τα προϊόντα της με επιθέσεις εναντίον υπερασπιστών/ριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρόλο που η εταιρεία αναφέρει ότι προβαίνει σε αυστηρή ανασκόπηση πριν από τις πωλήσεις των προϊόντων της, οι ισχυρισμοί αυτοί στερούνται λεπτομέρειας και, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των επιθέσεων κατά της κοινωνίας των πολιτών, φαίνεται ότι ήταν αναποτελεσματικές σε πολλές περιπτώσεις.
Παρά την ανακοίνωση μιας νέας «Πολιτικής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» τον Σεπτέμβριο, η NSO δεν έχει αποδεχθεί την ευθύνη για τις πολλαπλές αναφερόμενες περιπτώσεις κατάχρησης των τεχνολογιών επιτήρησής της.
Τα κράτη έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο των εταιρικών δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων μέσω ρύθμισης και εποπτείας. Όλες οι εταιρείες έχουν την ευθύνη να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα καθ' όλη τη λειτουργία και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουν να προκαλούν ή να συνεισφέρουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να λαμβάνουν μέτρα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις επιχειρήσεις τους.