Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019, 14:57Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία συστήνει στις ελληνικές αρχές να δημοσιεύσουν αμέσως τις πληροφορίες στις οποίες βασίστηκαν για την έκδοση απόφασης απέλασης του εργαζόμενου στην ανθρωπιστική βοήθεια Salaam Aldeen, ο οποίος κρατείται στη Λέσβο από τις 11 Δεκεμβρίου 2019.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να αποκαλύψουν άμεσα τις πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να απειλήσουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δανικής ΜΚΟ Team Humanity, Salam Aldeen, ο οποίος είναι Ιρακινός υπήκοος και κάτοικος Δανίας, με απέλαση από την Ελλάδα, και ο οποίος κρατείται ήδη για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία καταλαβαίνει ότι, από τον Οκτώβριο του 2019, ο Aldeen μπήκε στον ελληνικό κατάλογο «ανεπιθύμητων ξένων» (EKANA) επειδή θεωρήθηκε ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Κατά συνέπεια, όταν ο Aldeen επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο με προορισμό της Αθήνα, συνελήφθη και κρατήθηκε. Η Διεθνής Αμνηστία καταλαβαίνει ότι ο Aldeen δεν ενημερώθηκε για την απόφαση των ελληνικών αρχών να συμπεριληφθεί στον κατάλογο ανεπιθύμητων και μέχρι και σήμερα οι λόγοι για την εγγραφή του σε αυτόν για λόγους εθνικής ασφάλειας παραμένουν μυστικοί.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να γνωστοποιήσουν όλες τις σχετικές πληροφορίες στις οποίες βασίζεται η εντολή απέλασης, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, και να παράσχουν στον Aldeen μία δίκαιη διαδικασία ώστε να μπορέσει να αμφισβητήσει την απόφαση. Διαφορετικά, θα πρέπει να απελευθερώσουν τον Aldeen και να του επιτρέψουν να επιστρέψει στο κρίσιμο ανθρωπιστικό έργο του.

Από τις 18 Δεκέμβρη, ο δικηγόρος του Aldeen έλαβε επιβεβαίωση της έκδοσης απέλασης του Aldeen από την Ελλάδα. Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, ο Aldeen μπορεί να κρατηθεί μέχρι έξι μήνες από την αρχική του σύλληψη. Η περίοδος κράτησης μπορεί να παραταθεί για άλλους 12 μήνες.

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη σοβαρή της ανησυχία για το ότι ο Salam Aldeen έχει συλληφθεί και κρατείται στην Ελλάδα ενώ παράλληλα απειλείται με απέλαση και απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα, κατηγορίες βασισμένες αποκλειστικά σε μυστικές πληροφορίες  – γεγονός που θα απαγόρευε την επιστροφή του στην Ελλάδα για τα επόμενα 3 χρόνια, εμποδίζοντάς τον από την εργασία του στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αυτό έρχεται σε μία περίοδο που τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν σοβαρή αύξηση σε νέες αφίξεις και το έργο των ΜΚΟ και των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Περίπου 40.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 13.800 παιδιών, είναι εξαναγκασμένοι/ες να ζουν σε άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Μόνο το νησί της Λέσβου, όπου επιχειρεί η ΜΚΟ στην οποία εργάζεται ο Aldeen, φιλοξενεί περισσότερους από 20.000 πρόσφυγες και αιτούντες/ούσες άσυλο και μετανάστες/ριες. Περισσότεροι/ες από 18.000 από αυτούς/ες ζουν σε τρομακτικές συνθήκες στο διαβόητο στρατόπεδο της Μόριας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί κάτω από 3.000 ανθρώπους.  

Ο Aldeen είναι ένας πολύ γνωστός εργαζόμενος στο πεδίο της ανθρωπιστικής βοήθειας, που εργάζεται στη Λέσβο από το 2015, επιχειρώντας στις διασώσεις προσφύγων, αιτούντων/ουσών άσυλο και μεταναστών/ριών στο νησί. Η κράτηση και η εκκρεμούσα απέλασή του πρέπει να ιδωθούν στο ευρύτερο πλαίσιο της καταστολής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις ΜΚΟ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που βοηθούν τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Salam Aldeen στοχοποιείται από τις ελληνικές αρχές. Τον Ιανουάριο του 2016, μαζί με έναν συνάδελφό του από τη ΜΚΟ Team Humanity, τον Mohammed Abbassi, καθώς και τρεις Ισπανούς πυροσβέστες από την διασωστική ΜΚΟ Proem –Aid, ο Aldeen συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απόπειρα «λαθρεμπορίου», εξαιτίας μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στη Λέσβο. Απαλλάχθηκαν όλοι από όλες τις κατηγορίες τον Μάϊο του 2018.

Η Διεθνής Αμνηστία φοβάται ότι η παρούσα απόφαση για κράτηση και απέλαση του Aldeen αντιπροσωπεύει μία ακόμη προσπάθεια των ελληνικών αρχών να παρεμποδίσουν το έργο των ΜΚΟ και των ανθρώπων που εργάζονται με πρόσφυγες, αιτούντες/ούσες άσυλο και μετανάστες/ριες στα νησιά.

Συγκεκριμένα, σημειώνουμε ότι η απόφαση της Ελλάδας να συμπεριλάβει τον Aldeen στον κατάλογο ΕΚΑΝΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας είναι αβάσιμη, καθώς βασίζεται αποκλειστικά σε μυστικές πληροφορίες που ελληνικές αρχές δεν έχουν γνωστοποιήσει είτε στον Aldeen είτε στον δικηγόρο του. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συνεχιζόμενη κράτηση και η επικείμενη απέλαση, ο Aldeen πρέπει να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες στις οποίες βασίζονται οι ελληνικές αρχές, έτσι ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να την προσβάλει με όλα τα νόμιμα μέσα.

Οι δανικές αρχές θα πρέπει να παράσχουν στον Aldeen βοήθεια από το προξενείο και να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να χορηγήσει στον Aldeen και τον δικηγόρο του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τον ισχυρισμό ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.