2019: ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΟΣΜΟ, ΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ/ΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΝΙΚΕΣ ΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2019, 15:57Εκτύπωση

Με την ανισότητα, την αδικία και τη ρητορική του μίσους που εξαπλώνεται ολοένα περισσότερο στον πλανήτη, θα σας συγχωρούσαμε τη σκέψη ότι το 2019 ήταν ένα κακό έτος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, παρατηρούμε μερικές πολύ σημαντικές νίκες. Οι ακτιβιστές/ριες σε όλο τον κόσμο έχουν θωρακιστεί έτσι ώστε να σηκωθούν και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά όλων μας - και χάρη στις ακούραστες εκστρατείες τους πετύχαμε κάποια εντυπωσιακά άλματα. Ακολουθούν μερικά σημεία...

Ιανουάριος

Οι υπηρεσίες νόμιμων αμβλώσεων αποτελούν τελικά δυνατότητα για τις γυναίκες στην Ιρλανδία, μετά από ένα ιστορικό δημοψήφισμα τον Μάιο του 2018 που συνιστά μια τεράστια νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών. Ήταν αποτέλεσμα χρόνων αφοσιωμένης εργασίας από ακτιβιστές/ριες, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, για την ενθάρρυνση μιας δυναμικής παρέμβασης που βοήθησε στην καταλυτική συζήτηση για την άμβλωση στην Ιρλανδία. Αυτό τελικά οδήγησε σε ένα καθεστώς μεγαλύτερης προστασίας για όλες όσες γυναίκες επιθυμούν την έκτρωση στην Ιρλανδία, ενώ παράλληλα άνοιξε το δρόμο για την αντίστοιχη εξέλιξη στη Βόρεια Ιρλανδία, αργότερα, μέσα στο ίδιο έτος.

Ως φόρο τιμής στον Julián Carrillo, έναν ακτιβιστή υπέρ των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων που σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2018, ξεκινήσαμε την εκστρατεία: Caught between bullets and neglect, μία εκστρατεία για την αποτυχία του Μεξικού να προστατεύσει τους/τις ακτιβιστές/ριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με το περιβάλλον. Μόλις λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της εκστρατείας, δύο ύποπτοι για τον φόνο του Julián συνελήφθησαν, αποδεικνύοντας τον άμεσο αντίκτυπο που μπορεί να έχει το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας στην απόδοση δικαιοσύνης.

Το Κοινοβούλιο της Αγκόλας ενέκρινε την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα για την κατάργηση μιας διάταξης που ερμηνεύεται ευρέως ότι ποινικοποιεί τις σχέσεις ομοφυλόφιλων. Πέρασαν ακόμη ένα βήμα παραπέρα, τιμωρώντας τις διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων, οι οποίες βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό - η πρώτη χώρα το 2019 που πήρε αυτή την πρωτοβουλία και που αποτελεί μία πραγματικά ριζοσπαστική κίνηση για τις χώρες της Αφρικής.

Φεβρουάριος

Μετά από 76 ημέρες κράτησης στην Ταϊλάνδη, ο πρόσφυγας ποδοσφαιριστής Hakeem al-Araibi ήταν σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του στη Μελβούρνη στις 12 Φεβρουαρίου. Ο γεννημένος στο Μπαχρέιν ποδοσφαιριστής κρατήθηκε κατά την άφιξή του στην Μπανγκόκ στις 27 Νοεμβρίου 2018, λόγω μιας λανθασμένης κόκκινης ειδοποίησης της Ιντερπόλ και αντιμετώπισε την απειλή της έκδοσης στο Μπαχρέιν. Μια εκστρατεία που δρομολογήθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες ομάδες για να απελευθερώσει τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος είναι ένας ειρηνικός και ειλικρινής άνθρωπος που ασκεί κριτική στις αρχές του Μπαχρέιν, εξελίχθηκε στο κίνημα #SaveHakeem. Η εκστρατεία κάλυψε τρεις ηπείρους, ασχολήθηκε με τους ποδοσφαιριστές, τους Ολυμπιονίκες και τις διασημότητες και συγκέντρωσε την υποστήριξη περισσότερων από 165.000 ανθρώπων.

Μετά τη διεθνή προσοχή και την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέτρεψαν την έκκληση της εισαγγελίας να εκτελέσει τη ντόπια ακτιβίστρια Isra al Ghomgham για κατηγορίες σχετικά με την ειρηνική συμμετοχή της σε διαμαρτυρίες. Η Israa al-Ghomgham αντιμετωπίζει ακόμα μια φυλάκιση και η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει την εκστρατεία για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της.

Η Gulzar Duishenova είχε ξεκινήσει μία μεγάλη εκστρατεία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη χώρα της, το Κιργιστάν εδώ και πολλά χρόνια. Τον Μάρτιο του 2019, η επιμονή της απέδωσε καρπούς, όταν το Κιργιστάν υπέγραψε τελικά τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Οι υποστηρικτές/ριες της Αμνηστίας έγραψαν σχεδόν 250.000 μηνύματα υποστήριξης.

Και στο Ιράκ, λίγες μόνο ημέρες μετά από την δημοσίευση της έκκλησης της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων ΜΚΟ σχετικά με ένα σχέδιο νόμου για τα εγκλήματα στο ίντερνετ, το οποίο θα υπονόμευε σοβαρά την ελευθερία της έκφρασης, το ιρακινό κοινοβούλιο επέλεξε να αποσύρει το νομοσχέδιο, διαβεβαιώνοντας τη Διεθνή Αμνηστία ότι «εισάκουσαν» τις ανησυχίες της.

Μάρτιος

Στην Ουκρανία, μία διαδήλωση ενόψει της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας που διοργανώθηκε από την υπερασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων Vitalina Koval στο Ουζγκόρντ της δυτικής Ουκρανίας προχώρησε ειρηνικά, με τους συμμετέχοντες να προστατεύονται από την αστυνομία Η διαδήλωση σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή για την περιοχή, αφού παρόμοιες συγκεντρώσεις που διοργάνωσε η Koval τα προηγούμενα χρόνια είχαν μπει στον στόχο ακροδεξιών ομάδων, με την αστυνομία να μην προστατεύει τους/τις συμμετέχοντες/ουσες από τη βία.

Η AFRICOM παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι οι αεροπορικές της επιθέσεις έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει πολίτες στη Σομαλία, μετά την δημοσίευση της έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας: The Hidden US War in Somalia: Civilian Casualties from Air Strikes in Lower Shabelle. Μετά από αυτή την έκθεση, τα αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα έρχονται στο φως επιβεβαιώνοντας ότι οι αμερικανικές αρχές γνώριζαν περαιτέρω πληροφορίες για απώλειες αμάχων που προκλήθηκαν από πολλές αεροπορικές επιθέσεις στη Σομαλία.

Η Gulzar Duishenova είχε ξεκινήσει μία μεγάλη εκστρατεία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη χώρα της, το Κιργιστάν εδώ και πολλά χρόνια. Τον Μάρτιο του 2019, η επιμονή της απέδωσε καρπούς, όταν το Κιργιστάν υπέγραψε τελικά τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Οι υποστηρικτές/ριες της Αμνηστίας έγραψαν σχεδόν 250.000 μηνύματα υποστήριξης.

Απρίλιος

Τον Απρίλιο, η αγάπη θριάμβευσε όταν η απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων ΛΟΑΤΚΙ στην Άγκυρα της Τουρκίας άρθηκε από το διοικητικό εφετείο. «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Τουρκία και μια τεράστια νίκη για τους/τις ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές/ριες - η αγάπη νικάει για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Φώτης Φιλίππου, Διευθυντής Εκστρατειών της Ευρώπης στη Διεθνή Αμνηστία.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε προσωρινή απόφαση υπέρ της Esther Kiobel και τριών άλλων γυναικών που αποφάσισαν να έρθουν αντιμέτωπες με μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, τη Shell, σε μια μάχη για την απόδοση δικαιοσύνης. Η Esther καταγγέλει την εταιρεία εδώ και 20 χρόνια για το ρόλο, που όπως ισχυρίζεται, έπαιξε στην αυθαίρετη εκτέλεση του συζύγου της στη Νιγηρία. Η Διεθνής Αμνηστία έχει μοιραστεί πάνω από 30.000 μηνύματα αλληλεγγύης στην Esther Kiobel και υποστηρίζει την υπόθεση της Kiobel εναντίον της Shell στη Χάγη. Ως αποτέλεσμα αυτής της ακρόασης, το δικαστήριο, τον Οκτώβριο του 2019, άκουσε για πρώτη φορά τις υποθέσεις των ατόμων που κατηγορούν τη Shell, ότι η εταιρεία τους προσέφερε δωροδοκίες για να δώσουν ψευδείς μαρτυρίες, οι οποίες οδήγησαν στην καταδίκη των «Ogoni Nine» - που περιλάμβανε τον σύζυγο της Esther Kiobel – και οι οποίοι οδηγήθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.

Ο Πρόεδρος της Γουινέας Ισημερινού, Teodoro Obiang Nguema, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα θεσπίσει νομοθεσία για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Μάιος

 

Η Ταϊβάν έγινε η πρώτη χώρα στην Ασία που νομιμοποίησε τον γάμο του ιδίου φύλου μετά την ψήφιση ενός ιστορικού νόμου στις 17 Μαΐου, με τους πρώτους γάμους του ιδίου φύλου να γίνονται στις 24 Μαΐου. Μαζί με τις ομάδες δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ από την Ταϊβάν, η Διεθνής Αμνηστία είχε αγωνιστεί για αυτό το αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια. Εργαζόμαστε τώρα για να τερματίσουμε κάθε διάκριση εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Ταϊβάν.

Το Κατάρ υποσχέθηκε περισσότερες μεταρρυθμίσεις στον εργατικό νόμο του εν όψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022. Οι πιέσεις για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων διαδραμάτισαν επίσης ρόλο στην απόφαση της FIFA να εγκαταλείψει τα σχέδια για την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ 2022 σε 48 ομάδες, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την προσθήκη νέων χωρών υποδοχής στην περιοχή. Η Διεθνής Αμνηστία συνεργάστηκε με μία ομάδα ΜΚΟ, συνδικαλιστικών οργανώσεων, φιλάθλων και ομάδων παικτών, εφιστώντας την προσοχή στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα λόγω της επέκτασης, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των μεταναστών/ριών εργαζομένων που οικοδομούν νέες υποδομές.

Ιούνιος

Η ακτιβίστρια για την αλλαγή του κλίματος Greta Thunberg  και το κίνημα των μαθητών/ριων Fridays for Future, τιμήθηκαν με τον Βραβείο Πρεσβευτή Συνείδησης 2019 της Διεθνούς Αμνηστίας. Tο κίνημα των μαθητών/ριων «Fridays for Future» ξεκίνησε από τη Γκρέτα, μία έφηβη από τη Σουηδία, που τον Αύγουστο του 2018 αποφάσισε να χάνει το σχολείο κάθε Παρασκευή κι αντ’ αυτού να διαμαρτύρεται έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, μέχρι αυτό να αναλάβει πιο σοβαρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε μια μακρά αναβολή, η Ελλάδα ψήφισε νομοθεσία για να αναγνωρίσει ότι «το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός» και η κυβέρνηση της Δανίας δεσμεύεται να κάνει το ίδιο. Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει την επιμονή και τη γενναιότητα όσων έχουν επιζήσει και όσων έχουν αγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια και δημιουργεί πραγματική ώθηση σε όλη την Ευρώπη, όπως φαίνεται και στην ανασκόπηση του 2018 της Διεθνούς Αμνηστίας για την παρωχημένη νομοθεσία σε 31 ευρωπαϊκές χώρες καθώς και για άλλα εμπόδια στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τους επιζώντες/ήσασες βιασμού.

Από την 1η Ιουνίου 2019, τα αντισυλληπτικά και η κλινική συμβουλευτική οικογενειακού προγραμματισμού είναι πλέον δωρεάν στη Burkina Faso. Η αλλαγή αυτή θεωρήθηκε ως απάντηση στο αίτημά μας το 2015 «My Body My Rights» και στη διακήρυξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων που ζητούσε την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Με την απομάκρυνση των οικονομικών φραγμών, οι γυναίκες στη Burkina Faso έχουν τώρα καλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με το το τι συμβαίνει στο σώμα τους.

Ιούλιος

Μια σημαντική και εμπνευσμένη ημέρα για τους/τις υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι η 22η Ιουλίου, καθώς το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νομοσχέδιο ορόσημο για να νομιμοποιήσει το γάμο του ιδίου φύλου στη Βόρεια Ιρλανδία. Το νομοσχέδιο ανάγκασε επίσης την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να νομοθετήσει με σκοπό τη μεταρρύθμιση αναφορικά με τις αμβλώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένης της αποποινικοποίησης τους, με βάση το γεγονός ότι ένα εκτελεστικό μέλος της Βόρειας Ιρλανδίας (της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας) δεν επέστρεψε σε τρεις μήνες.

In a momentous and inspiring day for human rights campaigners, the UK parliament voted through a landmark bill on 22 July to legalize same sex marriage in Northern Ireland. The bill also forced the UK government to legislate for abortion reform in Northern Ireland, including decriminalization on the basis that a Northern Ireland Executive (government of NI) did not return in three months.

Επίσης, τον Ιούλιο, σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ένας ανώτερος εκτελεστικός υπάλληλος της Google έδωσε σαφέστερη επιβεβαίωση ότι η εταιρεία έχει «τερματίσει» το Project Dragonfly, το μυστικό πρόγραμμα της για την ανάπτυξη μηχανής αναζήτησης που θα διευκολύνει την επιθετική παρακολούθηση και λογοκρισία της κινεζικής κυβέρνησης. Αυτό οδήγησε στην καμπάνια #DropDragonfly της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι/ες της Google άρχισαν να μιλούν ανοιχτά.

Στις 22 Ιουλίου, ο 70χρονος υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και  εξέχων Παλαιστίνιος Βεδουίνος ηγέτης Sheikh Sayyah Abu Mdeighim al-Turi απελευθερώθηκε από τη φυλακή στο Ισραήλ, αφού πέρασε επτά μήνες σε κράτηση για το ρόλο του στην εκστρατεία υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων και της γης των Βεδουίνων. Ο Sheikh Sayyah ευχαρίστησε τη Διεθνή Αμνηστία και όλους/ες εκείνους/ες που έλαβαν δράση εξ ονόματός του: «Σας ευχαριστώ πολύ που υπερασπιστήκατε το δικαίωμα του λαού μου και την προστασία της γης μας. Ενώ βρισκόμουν στη φυλακή, αισθάνθηκα και άκουσα την υποστήριξή σας δυνατή και καθαρή και αυτό σήμαινε τα πάντα για μένα».

Αύγουστος

Ο Μαυριτανός μπλόγκερ Mohamed Mkhaïtir, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο και φυλακίσθηκε αυθαίρετα για περισσότερα από πέντε χρόνια, μετά τη δημοσίευση ενός ιστολογίου σχετικά με τις διακρίσεις λόγω καστών, τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

Τον Αύγουστο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που μείωσαν μερικούς από τους σημαντικότερους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις γυναίκες στο πλαίσιο του καταπιεστικού συστήματος αντρικής επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να αποκτήσουν ένα διαβατήριο το οποίο θα τους επιτρέπει να ταξιδεύουν, χωρίς άδεια από έναν άνδρα κηδεμόνα. Οι αλλαγές παρέχουν επίσης στις γυναίκες το δικαίωμα εγγραφής γάμων, διαζυγίων, γεννήσεων και θανάτων και την απόκτηση οικογενειακών αρχείων. Ενώ χαιρετίζουμε αυτές τις αλλαγές, οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών παραμένουν στη φυλακή και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αγωνιστούμε για την ελευθερία τους.

Σεπτέμβριος

Ο Σύριος Ahmed H. αφέθηκε τελικά ελεύθερος προκειμένου να επιστρέψει στην πατρίδα του, αφού φυλακίστηκε και στη συνέχεια φυλακίσθηκε στην Ουγγαρία για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Είχε συλληφθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις αφού είχε πιασθεί σε συγκρούσεις στα ουγγρικά σύνορα. Τότε βοηθούσε τους ηλικιωμένους γονείς του, οι οποίοι διέφυγαν από τη Συρία και διέσχισαν στην Ουγγαρία ως πρόσφυγες. 24.000 άτομα προσχώρησαν στην καμπάνια #BringAhmedHome, καλώντας την Κύπρο να επιτρέψει στον Ahmed να επιστρέψει στην οικογένειά του.

Ένα δικαστήριο στην Τύνιδα απάλλαξε την 18χρονη ακτιβίστρια Maissa al-Oueslati, η οποία αντιμετώπισε κατηγορίες για τρομοκρατία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών. Η Maissa και ο 16χρονος αδελφός της αυθαίρετα κρατήθηκαν από την αστυνομία νωρίτερα μέσα στο μήνα για τη μαγνητοσκόπηση ενός διαδηλωτή που απειλούσε να πυρποληθεί μπροστά σε ένα αστυνομικό τμήμα.

Οκτώβριος

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου 2019, μετά από μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) να ανατρέψει το νομοσχέδιο, ο γάμος ιδίου φύλου έγινε νόμιμος στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ η έκτρωση αποποινικοποιήθηκε. Όλες οι ποινικές διαδικασίες είχαν απαλειφθεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων εναντίον μιας μητέρας που αντιμετώπισε δίωξη επειδή αγόρασε στη 15χρονη κόρη της χάπια άμβλωσης από το διαδίκτυο.

Η Grainne Teggart, Διευθύντρια εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε ότι ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου το έθνος απελευθερώθηκε από καταπιεστικούς νόμους που επιτηρούν τα σώματα και την υγεία των ανθρώπων.

«Επιτέλους, τα δικαιώματά μας αντανακλούν τον 21ο αιώνα. Αυτό θα δώσει ένα τέρμα στον πόνο πολλών ανθρώπων. Τώρα μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα πιο ισότιμο και συμπονετικό μέλλον όπου θα γίνονται σεβαστές οι επιλογές μας».

Νοέμβριος

Ο βραβευμένος Κουρδο-Ιρανός δημοσιογράφος και πρόσφυγας Behrouz Boochani έφτασε στη Νέα Ζηλανδία για να παραστεί σε ειδική εκδήλωση WORD Christchurch με άδεια εισόδου (βίζα) επισκέπτη, με τη χορηγία της Διεθνούς Αμνηστίας. Ήταν η πρώτη φορά που ο Boochani, γνωστός για το έργο του σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τα κέντρα κράτησης προσφύγων της Αυστραλιανής Κυβέρνησης, βγήκε εκτός των συνόρων της Παπούα Νέα Γουινέα από τότε που συνελήφθη στο νησί Manus, το 2014.

Ο ανθρωπιστής εθελοντής Dr Scott Warren κρίθηκε αθώος από ένα δικαστήριο στην Αριζόνα για κατηγορίες σχετικά με τη βοήθεια των μεταναστών/ριών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Σε παρόμοια περίπτωση, ο Pierre Mumber, Γάλλος οδηγός ορειβασίας που έδωσε ζεστό τσάι και ζεστά ρούχα σε τέσσερις αιτούντες άσυλο της Δυτικής Αφρικής στις Άλπεις, απαλλάχθηκε από την κατηγορία για «διευκόλυνση παράνομης εισόδου».

Δεκέμβριος

Ο Alberto Fernández εκλέγεται ως Πρόεδρος της Αργεντινής στις 10 Δεκεμβρίου. Ως εκλεγμένος πρόεδρος, ο Fernández ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων μόλις αναλάβει καθήκοντα, λέγοντας: «Είναι θέμα δημόσιας υγείας που πρέπει να το λύσουμε».

Η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Φιλιππίνων δήλωσε ότι 47 μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων και ρυπογόνων εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την παραβίαση των δικαιωμάτων των συμπολιτών/ριών τους για τις ζημίες που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος. Η απόφαση ορόσημο ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω δίκες, ακόμη και ποινικές έρευνες, που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και άλλους σημαντικούς παράγοντες εκπομπής ρύπων να καταβάλλουν αποζημίωση, είτε τα στελέχη τους να σταλούν στη φυλακή για όσες ενέργειές τους συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Το Δικαστήριο των Περιφερειών της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) ανέτρεψε την απαγόρευση του 2015 που είχε επιβάλει η κυβέρνηση της Σιέρρα Λεόνε προκειμένου να εμποδίζει τις εγκύους γυναίκες να παρακολουθούν εξετάσεις και να παρευρίσκονται στο γενικό σχολείο και διέταξε την άμεση ανάκληση της πολιτικής απόφασης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.