Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟ «CITIZEN EVIDENCE LAB» ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΙΧΜΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Η Διεθνής Αμνηστία εγκαινιάζει μια ενημερωμένη έκδοση του διαδικτυακού τόπου «Citizen Evidence Lab» [Εργαστήριο Αποδείξεων Πολιτών], φέρνοντας σε επαφή τα εργαλεία ανοικτού κώδικα αιχμής και άλλα ψηφιακά εργαλεία έρευνας που έχουν φέρει την επανάσταση στη συλλογή και διαφύλαξη στοιχείων για σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και άλλα εγκλήματα.
Οι έρευνες, τις οποίες διευκόλυνε ο πρωτοποριακός ιστότοπος Citizen Evidence Lab, έχουν ήδη συμβάλει στην έκθεση παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Καμερούν, σε εγκλήματα πολέμου στη Συρία και επιθέσεις χημικών όπλων στο Σουδάν.
Ο αναβαθμισμένος ιστότοπος παρέχει χώρο στους ερευνητές/ριες ανθρώπινων δικαιωμάτων, τους φοιτητές/ριες και τους δημοσιογράφους να εξερευνήσουν και να μοιραστούν τις τεχνικές διερεύνησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τους επιτρέπει να αξιοποιούν καλύτερα τα ψηφιακά ρεύματα δεδομένων που είναι κρίσιμα για τη σύγχρονη διερεύνηση γεγονότων, που ταυτόχρονα είναι πρωτοπόρα στον αγώνα ενάντια σε εκστρατείες παραπληροφόρησης.
«Οι έρευνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή εξελίσσονται συνεχώς και το «Citizen Evidence Lab» δημιουργήθηκε αρχικά ως χώρος που θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των καινοτομιών, μοιράζοντας συμβουλές, εργαλεία και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα όπως η επαλήθευση βίντεο, η τηλεανίχνευση και η ανάλυση όπλων», δήλωσε ο Sam Dubberley, επικεφαλής του Εργαστηρίου Αποδείξεων του προγράμματος αντιμετώπισης κρίσεων στη Διεθνή Αμνηστία.
«Η Διεθνής Αμνηστία πρωτοστάτησε στη χρήση πολλών από αυτές τις τεχνικές αιχμής στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Με τη σημερινή επανεκκίνηση του Citizen Evidence Lab, επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε τις επιτυχίες του παρελθόντος και να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας στην αναδυόμενη κοινότητα ερευνητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανοιχτού κώδικα που βοηθήσαμε να αναπτυχθεί».
Γιατί «αποδεικτικά στοιχεία των πολιτών» («Citizen Evidence»);
Τα «αποδεικτικά στοιχεία των πολιτών» περιλαμβάνουν εικόνες, βίντεο, δορυφορικές εικόνες, μεγάλα σύνολα δεδομένων και άλλο υλικό που δείχνει πιθανή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οποία συλλέχθηκε από κάποιον/α άλλο/η, και όχι από έναν επίσημο ερευνητή/ρια ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Διαμοιραζόμενο συχνά δημόσια, μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Facebook και το YouTube, αυτό το είδος τεκμηρίωσης συχνά εκθέτει με μεγάλη λεπτομέρεια εγκλήματα που θα μπορούσαν διαφορετικά να περάσουν απαρατήρητα. Παρόλο που η πρόσβαση και η τεχνολογία για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων των πολιτών βελτιώνονται διαρκώς, υπάρχει επίσης περισσότερη παραπληροφόρηση που απαιτεί πολλαπλές πηγές δεδομένων ή εργαλεία για να αποκαλυφθεί.
Go-to πόροι για ψηφιακές έρευνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Από την ίδρυσή του το 2014, το Citizen Evidence Lab έχει μετατραπεί σε πηγή πόρων για την ευημερούσα κοινότητα ερευνητών/ριών ανθρώπινων δικαιωμάτων ανοιχτού κώδικα που εμπλέκονται ή εμπνέονται από το είδος της εργασίας στο οποίο πρωτοστάτησε το Εργαστήριο Αποδείξεων του προγράμματος αντιμετώπισης κρίσεων.
Περιλαμβάνει οδηγούς για εργαλεία και τεχνικές για την επαλήθευση βίντεο και εικόνων ανοιχτού κώδικα και επισημαίνει τις μελέτες περιπτώσεων της Διεθνούς Αμνηστίας, οι οποίες δείχνουν πώς μεθοδολογίες όπως η τηλεανίχνευση εικόνων και η ανάλυση όπλων μπορούν να εκθέσουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναλύει επίσης και βασίζεται σε καινοτόμα έργα που προσφέρουν χιλιάδες εθελοντές/ριες, οι οποίοι/ες ξεσκαρτάρουν δεδομένα σε τεράστια κλίμακα.
Υπάρχουν μαθήματα σχετικά με τεχνικές όπως η πραγματοποίηση αναζήτησης αντίστροφης εικόνας, η διατήρηση στοιχείων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποφευχθεί η απώλειά τους και η χρήση άλλων πηγών δεδομένων - όπως δορυφορικών εικόνων - για την επαλήθευση του χρόνου και τόπου που έλαβαν χώρα τα γεγονότα.
Τα blogs και τα διδακτικά υλικά συντάσσονται από ανώτερους συμβούλους στο εργαστήριο καταγραφής κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας, ερευνητές/ριες, καθώς και από την κοινότητα φοιτητών/ριών, εταίρων και άλλων εθελοντών/ριών που συμμετέχουν στα έργα της.
Ο διαδικτυακός χώρος περιλαμβάνει επίσης πρακτικές συμβουλές και συμβουλές για το πώς να ελαχιστοποιήσει κανείς τα επακόλουθα τραύματα από την έκθεση σε γραφικά και ενοχλητικές εικόνες.
«Η άνοδος των smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παράλληλα με τη μείωση του κόστους των δορυφορικών εικόνων, μας έδωσε μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση - συχνά σε σχεδόν πραγματικό χρόνο - σε αποδείξεις φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κάπου μακριά από εμάς,» δήλωσε ο Sam Dubberley.
"Για τους ερευνητές/ριες σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, κάτι τέτοιο προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες να διερευνήσουν και να εκθέσουν καταχρήσεις που διαφορετικά θα μπορούσαν να μην αναφερθούν ποτέ, αλλά φέρνει επίσης μεγάλη ευθύνη να τηρήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές και να δουλέψουμε ηθικά. Καθώς διασχίζουμε μονοπάτια θορύβου και προπαγάνδας για να φτάσουμε στην αλήθεια, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κάνουμε κακό - είτε θέτοντας τα άτομα σε μεγαλύτερο κίνδυνο, είτε εκθέτοντας το προσωπικό μας και τους εθελοντές/ριες μας σε επακόλουθο τραύμα».
Ιστορικό σχετικά με το Evidence Lab
Ο ιστότοπος ελέγχεται από το Εργαστήριο Αποδείξεων του προγράμματος αντιμετώπισης κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας. Το Εργαστήριο Αποδείξεων συγκεντρώνει ερευνητές/ριες, μηχανικούς, προγραμματιστές και άλλους για να δοκιμάσουν νέα και επεκτεινόμενα εργαλεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η τηλεανίχνευση, ο εντοπισμός όπλων και οι αναλύσεις μαζικών δεδομένων.
Οι πρωτοβουλίες του Εργαστηρίου Αποδείξεων τροφοδοτούν δεκάδες ερευνητικές αναφορές της Διεθνούς Αμνηστίας, δελτία τύπου και άλλα παραγόμενα προϊόντα κάθε χρόνο. Δημιουργεί επίσης μεγάλης κλίμακας, αυτόνομα σχέδια συνεργασίας που περιλαμβάνουν εθελοντές/ριες σε όλο τον κόσμο, όπως:
• Amnesty Decoders /Αποκωδικοποιητές Διεθνούς Αμνηστίας: ένα δίκτυο που βασίζεται στον πληθοπορισμό, δεκάδων χιλιάδων ακτιβιστών/ριων για την επεξεργασία μεγάλων όγκων δεδομένων όπως δορυφορικές εικόνες, έγγραφα, εικόνες ή μηνύματα κοινωνικής δικτύωσης. Τα προγράμματα αποκωδικοποιητών αποσκοπούν να υπερβούν τον ηλεκτρονικό ακτιβισμό, επιτρέποντας στους εθελοντές/ριες να παράγουν σημαντικά στοιχεία για τις έρευνες ανθρώπινων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.
• Το Ψηφιακό Σώμα Επαλήθευσης/Digital Verification Corps (DVC), ένα δίκτυο περισσότερων από 100 διεπιστημονικών φοιτητών/ριών σε έξι πανεπιστήμια-εταίρους που πιστοποιούν τα βίντεο και τις εικόνες που βρίσκονται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, για να υποστηρίξουν την έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν όλο και πιο περίπλοκο κόσμο παραπληροφόρησης. Το πρόγραμμα κέρδισε πρόσφατα το διάσημο βραβείο Times Higher Education award for International Collaboration.
Το Εργαστήριο Αποδείξεων συνέβαλε σε διεξοδικές έρευνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας την κληρονομιά της Διεθνούς Αμνηστίας, σχετικά με τις πρωτοποριακές αποδείξεις των πολιτών και την τηλεανίχνευση, που ξεκίνησε με το πρωτοποριακό έργο Eyes on Darfur το 2007. Λίγα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
• Δημιουργία του μεγαλύτερου συνόλου δεδομένων του κόσμου για την διαδικτυακή κακοποίηση των γυναικών στη μελέτη Troll Patrol ·
• Έκθεση της χρήσης χημικών όπλων από τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν στην περιοχή Jebel Marra στο Darfur ·
• Χαρτογράφηση της έκτασης της καταστροφής και των θυμάτων από τις αεροπορικές επιθέσεις που διεξήγαγε ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Ράκκα της Συρίας ·
• Και τον εντοπισμό του τρόπου με τον οποίο οι στρατιώτες του Καμερούν εκτελούσαν εξωδικαστικά γυναίκες και παιδιά, με αποτέλεσμα τη δίωξη των στρατιωτών - και ένα ντοκιμαντέρ βραβευμένο με το βραβείο Peabody.