ΑΠΟΚΗΡΥΞΑΜΕ ΤΟ FACEBOOK ΚΑΙ ΤΗ GOOGLE ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2019, 14:45Εκτύπωση

Του Osama Bhutta, Γενικού Διευθυντή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Διεθνούς Αμνηστίας

Οι υπεύθυνοι/ες μάρκετινγκ έρχονται αντιμέτωποι/ες με διάφορα προβλήματα στην εργασία τους,  αλλά το να βρίσκονται σε μια πλατφόρμα που βασίζεται σε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεν είναι συνήθως ένα από αυτά.

Αυτό ακριβώς συνέβη σε μια βιομηχανία η οποία σχετιζόταν με το Facebook και τη Google, μετά τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας,  Surveillance Giants.

Αυτές οι πλατφόρμες επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν υποτιθέμενη δωρεάν πρόσβαση αλλά αντί να τους χρεώνουν κάποια συνδρομή, απαιτούν να δίνει το κάθε άτομο τα προσωπικά του στοιχεία. Έπειτα τα στοιχεία αυτά αναλύονται για να κατηγοριοποιηθούν οι άνθρωποι σε ομάδες και να γίνουν προβλέψεις για τα ενδιαφέροντα και τα χαρακτηριστικά τους – κυρίως έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί αυτή η γνώση για να αυξήσουν τα διαφημιστικά έσοδα. Η έκθεση εντόπισε ότι η κλίμακα συλλογής και οικονομικής αποτίμησης των προσωπικών δεδομένων από αυτές τις πλατφόρμες είναι ασύμβατη με το δικαίωμα των ανθρώπων στην ιδιωτικότητα.

Παρόλο που οι κύριες εκκλήσεις στην έκθεση απευθύνονται στις κυβερνήσεις και στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ελέγχουν τη βιομηχανία, επιβάλλεται όλοι/ες μας να αναρωτηθούμε το ρόλο που διαδραματίζουμε.

Στη Διεθνή Αμνηστία είμαστε το ίδιο εξαρτημένοι/ες από αυτές τις πλατφόρμες όσο οι  μεγάλες εταιρίες, τα  πολιτικά κόμματα και οι τοπικές επιχειρήσεις, με σκοπό μας  να  προσεγγίσουμε, να ενσωματώσουμε και να αυξήσουμε το κοινό μας. Η διαδεδομένη δύναμη αυτών των μέσων είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση για αυτές.

Ποιες είναι οι επιλογές μας; Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τις πλατφόρμες. Οι πλατφόρμες αυτές δεν αφορούν πλέον, μόνο τη δημόσια σφαίρα. Αποτελούν το βασικό μέσο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι το άλφα και το ωμέγα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Το να αφαιρέσουμε το Facebook και τη Google από τον εργασιακό μας περιβάλλον αυτή τη στιγμή, θα είχε αρνητικές επιδράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα περιόριζε τη δυνατότητα να διαδώσουμε το μήνυμα μας. Δεν υπάρχουν άλλες εφικτές εναλλακτικές για να προσεγγίσουμε το κοινό.

Για την ώρα, η πιο ορθή κίνηση είναι να μοιραστούμε ανοικτά το δίλημμα μας και τι κάνουμε για αυτό. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε με το κοινό μας για αυτό το ζήτημα.

Έχω ακούσει άτομα από τη βιομηχανία της διαφήμισης να λένε ότι δεν παρουσιάζεται καμία άλλη εναλλακτική λύση στην ηγεμονία του Facebook και της Google. Αυτό που ξεχνούν είναι ότι η Silicon Valley έχει χτιστεί πάνω στο ρομαντισμό των επιχειρηματιών που ξεκίνησαν την πορεία τους στη βιομηχανία από τα γκαράζ τους. Κάτι άλλο μπορεί να δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ειδικά αν η κυβέρνηση δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για αυτό.

Πρέπει να υπάρξει ένα κίνητρο ώστε οι τεχνολογικοί κολοσσοί να εξυγιανθούν. Κάποιες φορές στο παρελθόν βοήθησαν καταλυτικά, υποστηρίζοντας την ελευθερία και παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανατροπή δικτατορικών καθεστώτων. Αυτό αποτελούσε παρακαταθήκη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα συνιστούν μέρος ενός συμπλέγματος μεγάλων εμπορικών και πολιτικών συμφερόντων. Αυτό εξασφαλίζει τα έσοδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά επίσης δίνει τη δυνατότητα εισόδου νέων συμμετεχόντων.

Θα υπάρχουν και άλλοι/ες οργανώσεις σαν την  Διεθνή Αμνηστία που παλεύουν με αυτόν το γρίφο. Προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας το καθήκον μας προκειμένου να διαδώσουμε το μήνυμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ενώ ταυτόχρονα ξοδεύουμε χρήματα σε εταιρίες που επωφελούνται από την προβληματική παρακολούθηση. Το ρίσκο του παραπάνω φόβου απώλειας της υπόληψης μας μεγαλώνει με κάθε σκάνδαλο.

Υπάρχουν πολλά συμφέροντα που έχουν επενδύσει πάνω στον τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Δεδομένου ότι αυτές οι επιχειρήσεις ασκούν εκτεταμένη  πολιτική πιέση στις ίδιες κυβερνήσεις που θα έπρεπε κανονικά να λαμβάνουν μέτρα εναντίον τους, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν αυτορυθμίζονται. Για αυτό το λόγο έχουμε συγκροτήσει μια ειδική ομάδα προκειμένου να ερευνήσει ποιες μελλοντικές επιλογές μπορεί να υπάρχουν για να προσεγγίσουμε και να έρθουμε σε επαφή με κοινωνικές ομάδες. Θέλουμε να μιλήσουμε με ανθρώπους του πεδίου και να τους ζητήσουμε να σκεφτούν ανοιχτά. Παρακαλώ επικοινωνήστε αν θεωρείτε ότι μπορείτε να βοηθήσετε.

Είναι ένας δύσκολος δρόμος, που πρέπει να διαβούμε.

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας – πώς θα είναι το μέλλον της δημόσιας διαβούλευσης στα χρόνια που έπονται;

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.