ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ POMPEO ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ/ΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ
Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pompeo, ότι οι ΗΠΑ δεν θα θεωρήσουν τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη ως παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Διευθυντής Συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας Η.Π.Α. για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Philippe Nassif, δήλωσε:
«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε στον υπόλοιπο κόσμο ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι πάνω από το νόμο: ότι το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων και οι Η.Π.Α. θα το υποστηρίξουν σθεναρά.
Η ανακοίνωση δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει τον νόμο ο οποίος είναι ξεκάθαρος: η κατασκευή και η διατήρηση εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αποτελεί έγκλημα πολέμου. Ωστόσο, θέτει τους Παλαιστίνιους/ες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σε αυξανόμενο κίνδυνο, δίνοντας στο Ισραήλ το πράσινο φως για να συνεχίσει την πολιτική κατασκευής εποικισμών και επέκτασής τους, γεγονός που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην περιοχή.
Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών όχι μόνο δεν συμβαδίζει με τη διεθνή συναίνεση σχετικά με την παρανομία των ισραηλινών εποικισμών, αλλά επίσης αντιβαίνει στη νομική υποχρέωση των ΗΠΑ να σέβονται και να διασφαλίζουν το σεβασμό των Συμβάσεων της Γενεύης.
Δεν φοβόμαστε να πούμε με σαφήνεια και χωρίς αμφιβολία: καμία ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν μπορεί να αλλάξει τον νόμο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά, θα προστατεύονται και ότι όσοι διαπράττουν παραβιάσεις θα λογοδοτούν.
Ιστορικό και πλαίσιο:
Η κατάσταση στα Κ.Π.Ε. (Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη) διέπεται κατά κύριο λόγο από δύο διεθνή νομικά καθεστώτα: το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (συμπεριλαμβανομένων των κανόνων του δικαίου της κατοχής) και το διεθνές δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το διεθνές ποινικό δίκαιο είναι επίσης σχετικό, καθώς κάποιες σοβαρές παραβιάσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
Η πολιτική του Ισραήλ να εγκαταστήσει τους πολίτες του σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να εκτοπίσει τον τοπικό πληθυσμό αντιβαίνει στους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Όλα τα κράτη που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και των Η.Π.Α., υποχρεούνται να «διασφαλίσουν σεβασμό» για τη Σύμβαση. Η υποχρέωση διασφάλισης του σεβασμού έχει ερμηνευθεί ευρέως ως απαιτούμενη θετική δράση εκ μέρους των μεμονωμένων κρατών. Όλα τα κράτη έχουν επίσης την υποχρέωση βάσει του εθιμικού διεθνούς δικαίου να μην αναγνωρίσουν την παράνομη κατάσταση, όπως αυτή που δημιούργησαν οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ισραήλ να παύσει αμέσως όλες τις δραστηριότητες που αφορούν τους εποικισμούς ως ένα πρώτο βήμα για την αποδόμηση όλων των ισραηλινών εποικισμών και των σχετικών υποδομών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και τη μετεγκατάσταση των Ισραηλινών πολιτών που ζουν σε τέτοιους εποικισμούς εκτός των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών.