ΑΙΓΥΠΤΟΣ/ΟΗΕ: ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση ειρηνικών διαδηλωτών/ριων, ακτιβιστών/ριων και υπερασπιστών/ριων των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο μετά από μια δρακόντεια καταστολή που είχε περισσότερους από 3.800 συλληφθέντες/είσες, πολλοί/ες από τους οποίους/ες συνελήφθησαν τυχαία, τους τελευταίους μήνες, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία πριν από την επικείμενη Καθολική Περιοδική Επισκόπηση της χώρας στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στις 13 Νοεμβρίου.
Η οργάνωση καλεί επίσης τα κράτη να αξιοποιήσουν τη Σύνοδο της Καθολικής Περιοδικής Επισκόπησης (UPR) της Αιγύπτου για να ζητήσουν από τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα σχετικά με την αχαλίνωτη χρήση βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς και τις απεχθείς συνθήκες κράτησης, και να τερματίσουν την καταπιεστική χρήση αυθαίρετων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και δικαστικής παρενόχλησης για την τιμωρία των ακτιβιστών/ριών των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
«Η επισκόπηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Αιγύπτου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να κάνει τις αιγυπτιακές αρχές να λογοδοτήσουν για το φρικτό ιστορικό χαμηλό τους στα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η Najia Bounaim, Διευθύντρια Εκστρατειών της Βόρειας Αφρικής στη Διεθνή Αμνηστία.
Η επισκόπηση έρχεται σχεδόν δύο μήνες αφότου οι αιγυπτιακές αρχές πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο κύμα μαζικών συλλήψεων από τότε που ήρθε στην εξουσία ο πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi.
Η συνεδρίαση επισκόπησης έρχεται, επίσης, λίγες μέρες πριν από μια κομβική συνεδρίαση δικαστηρίου στις 17 Νοεμβρίου, για την προσφυγή κατά των αυθαίρετων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν στο προσωπικό των ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων πολλοί/ες από τους ηγέτες των ανεξάρτητων οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων της Αιγύπτου.
Μεταξύ αυτών είναι η υπεύθυνη εκστρατειών για τα δικαιώματα των γυναικών και ιδρύτρια της οργάνωσης Nazra for Feminist Studies, Mozn Hassan, η Aida Seif el Dawla, ιδρύτρια του διάσημου κέντρου Nadeem για τους/τις επιζήσαντες/ασες βασανιστηρίων και οι εξέχοντες/ουσες ακτιβιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων Gamal Eid, Hossam Bahgat και Mohamed Zaree.
Τουλάχιστον 31 μέλη του προσωπικού των ΜΚΟ αντιμετώπισαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οι αρχές έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 10 ατόμων και επτά ΜΚΟ στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης ποινικής έρευνας για την ξένη χρηματοδότηση των ΜΚΟ και του νόμιμου έργου τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να καταδικάσουν σθεναρά την άγρια καταστολή των αρχών κατά των εργαζόμενων των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να ζητήσουν από την Αίγυπτο να αποσύρει τις αυθαίρετες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και να κλείσει την έρευνα μια για πάντα», δήλωσε η Najia Bounaim.
Τον Ιούνιο του 2019, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια καταδικαστική επισκόπηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi. Η έκθεση, η οποία υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπογράμμισε τους αυστηρούς περιορισμούς των αρχών στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, την ευρεία χρήση της αυθαίρετης κράτησης, τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, την εξαναγκαστική εξαφάνιση, τις άδικες δίκες και τις άθλιες συνθήκες κράτησης, μεταξύ άλλων ανησυχιών.
Από όταν δημοσιεύτηκε, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με το τελευταίο κύμα μαζικών συλλήψεων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και την κλιμάκωση της χρήσης βάναυσων τακτικών, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων, κατά των υπερασπιστών/ριων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο επιφανής ακτιβιστής Alaa AbdelFattah, με δεμένα μάτια, ξυλοκοπήθηκε, δέχτηκε κλωτσιές επανειλημμένα και κακοποιήθηκε λεκτικά, αφού κρατήθηκε αυθαίρετα, κάτι που αποτελεί τμήμα των σαρωτικών συλλήψεων των αρχών. Μέρες αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου, η υπερασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων Esraa Abdelfattah απήχθη από τις δυνάμεις ασφαλείας και αργότερα βασανίστηκε από αξιωματικούς που τη χτύπησαν και προσπάθησαν να τη στραγγαλίσουν.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνόδου της Καθολικής Περιοδικής Επισκόπησης το 2014, η Αίγυπτος δέχτηκε 237 από τις 300 συστάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έγιναν στη χώρα από τα κράτη. Ωστόσο, η ανάλυση της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει ότι οι αρχές, αντί να εφαρμόσουν βασικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις, έχουν υιοθετήσει ακόμα πιο κατασταλτικά μέτρα που περιορίζουν περαιτέρω τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Η αποτυχία της Αιγύπτου να εφαρμόσει τις συστάσεις από την τελευταία Καθολική Περιοδική Επισκόπηση του ΟΗΕ καθιστά σαφές ότι οι αρχές έχουν μικρή πρόθεση να βελτιώσουν το φρικτό τους ιστορικό χαμηλό καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Najia Bounaim
Πολλές Ειδικές Διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν δημοσίως την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων των αυθαίρετων συλλήψεων, των περιορισμών στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και της έκφρασης, των βασανιστηρίων, των αντιποίνων για εμπλοκή στις ειδικές διαδικασίες του ΟΗΕ και, πιο πρόσφατα, τον θάνατο του πρώην προέδρου Mohamed Morsi.
\«Η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα οι σύμμαχοι της Αιγύπτου, έχουν καθήκον να τοποθετηθούν ενόψει των εκτεταμένων εγκλημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία της Αιγύπτου να αντιμετωπίσει αυτές τις σοβαρές καταχρήσεις θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους διπλωματικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς για τη χώρα».