ΑΙΘΙΟΠΙΑ: ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΩΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ABIY AHMED ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2019, 13:28Εκτύπωση

Απαντώντας στην ανακοίνωση ότι ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Kumi Naidoo δήλωσε:

Αυτό το βραβείο αναγνωρίζει τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Abiy Ahmed στην έναρξη μεταρρυθμίσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αιθιοπία, μετά από δεκαετίες εκτεταμένης καταστολής.
Kumi Naidoo 

«Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Απρίλιο του 2018, μεταρρύθμισε τις δυνάμεις ασφαλείας, αντικατέστησε τους αυστηρούς περιοριστικούς φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς νόμους και πραγματοποίησε ειρηνευτική συμφωνία με τη γειτονική Ερυθραία για να τερματιστούν δύο δεκαετίες εχθρικών σχέσεων. Βοήθησε επίσης στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών του Σουδάν και της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι μήνες διαμαρτυριών.

Ωστόσο, το έργο του πρωθυπουργού Abiy Ahmed απέχει πολύ από την ολοκλήρωση. Αυτό το βραβείο θα πρέπει να τονωθήσει και να τον παρακινήσει να αντιμετωπίσει τις εξέχουσες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που απειλούν να αντιστρέψουν τα οφέλη που έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής. Πρέπει να εξασφαλίσει επειγόντως ότι η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες εθνικές εντάσεις που απειλούν την αστάθεια και τις περαιτέρω παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η κυβέρνησή του θα αναθεωρήσει τη Διακήρυξη για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, η οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο καταστολής και να αποδόσει ευθύνες σε πιθανούς παρελθοντικούς δράστες παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, ο Πρωθυπουργός Abiy πρέπει να υιοθετήσει πλήρως τις αρχές και τις αξίες του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης ώστε να αφήσει μια διαχρονική κληρονομιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του, την ευρύτερη περιοχή και τον κόσμο».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.