ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΦΑΡΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ/ΡΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2019, 12:40Εκτύπωση

• Αναμένεται ολοκλήρωση της δικαστικής δίωξης μετά από περισσότερα από δύο χρόνια.

• Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας βρίσκεται στην Τουρκία, για να παρευρεθεί στη δίκη του τέως προέδρου και της πρώην διευθύντριας της οργάνωσης.

Πάνω από δύο χρόνια μετά την πρώτη κράτησή τους, ο επίτιμος Πρόεδρος και η πρώην Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας καθώς επίσης και εννέα άλλοι/ες υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων πρέπει να αθωωθούν για τις παράλογες κατηγορίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία πριν από τη δίκη που συνεχίζεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Taner Kılıç, Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας και η  İdil Eser, πρώην Διευθύντρια του τμήματος της Τουρκίας, δικάζονται μαζί με άλλους/ες εννέα ανθρώπους πάνω σε αβάσιμους ισχυρισμούς για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια και χωρίς ίχνος βάσιμων αποδείξεων που θα τεκμηρίωναν τις παράλογες κατηγορίες εναντίον τους, είναι πλέον καιρός να τερματιστεί αυτή η δικαστική φάρσα και να αθωωθεί ο Taner και οι Δέκα της Κωνσταντινούπολης. 
Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Κατά τη διάρκεια οκτώ ακροάσεων, οι εισαγγελικές αρχές δεν παρουσίασαν αξιόπιστες αποδείξεις για οποιαδήποτε ποινικό αδίκημα, αλλά η απειλή καταδίκης καραδοκεί για τους εν λόγω 11 υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και λειτουργεί και ως προειδοποίηση σε οποιονδήποτε άλλον/η υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία».

Ο Taner Kılıç πέρασε πάνω από 14 μήνες στη φυλακή πριν από την απελευθέρωσή του με εγγύηση τον Αύγουστο του 2018. Οκτώ από τους Δέκα της Κωνσταντινούπολης πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες στη φυλακή προτού αποφυλακιστούν με εγγύηση τον Οκτώβριο του 2017.

Ο Taner και οι Δέκα της Κωνσταντινούπολης έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των άλλων και είναι ισχυρά σύμβολα που, με το παράδειγμά τους, δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί ακόμα λόγω της αμείλικτης καταστολής των αρχών προς την κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία.
Kumi Naidoo

«Οι υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία περνούν τις μέρες τους είτε μαραζώνοντας στη φυλακή είτε ζώντας με τον συνεχή φόβο της σύλληψης, της δίωξης και της φυλάκισης. Οι Δέκα της Κωνσταντινούπολης και ο Taner θα πρέπει να απαλλαγούν από τις κατηγορίες, και όλοι/ες όσοι/ες φυλακίζονται μόνο και μόνο γιατί υπερασπίζονται τα ανθρώπινα  δικαιώματα, θα πρέπει να απελευθερώνονται αμέσως και άνευ όρων».

Η ακρόαση ξεκίνησε στις 10.00 τοπική ώρα, στο Heavy Penal Court της Κωνσταντινούπολης, αριθ. 35.

Μια διεθνής αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Διεθνούς Αμνηστίας από όλο τον κόσμο παρακολουθεί την ακρόαση στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία περιλαμβάνονται: η Kate Allen, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Ηνωμένου Βασιλείου, ο John Peder Egenaes, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Νορβηγίας, ο Esteban Beltrán, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ισπανίας, και η Anna Lindenfors, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Σουηδίας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η ποινική δίωξη δεν κατάφερε να παρουσιάσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ποινικού αδικήματος, πόσο μάλλον αυτού της «τρομοκρατίας», για περισσότερα από δύο χρόνια που διαρκεί η δίωξη.

Η καταδίκη οποιουδήποτε από τους 11 θα σηματοδοτεί την περαιτέρω και ακόμη πιο κατάφωρη ποινικοποίηση του ακτιβισμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Οι υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων που είναι δικηγόροι (Taner, Nalan και Şeyhmus) θα μπορούσαν επίσης να χάσουν τις άδειες τους για άσκηση της δικηγορίας, μετά από καταδίκη για τρομοκρατικό αδίκημα.

Η υπόθεση της ποινικής δίωξης κατά του Taner βασίστηκε στον ισχυρισμό ότι είχε την εφαρμογή ByLock στο τηλέφωνό του. Το ByLock είναι μια εφαρμογή για την οποία οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά από μέλη της Τρομοκρατικής Οργάνωσης Fethullah Gulen (FETO), την οποία οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για τη διοργάνωση απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Τον Ιούνιο του 2018, μήνες μετά τη σύλληψή τους, τελικά παρουσιάστηκε στο δικαστήριο μια δεκαπεντασέλιδη αστυνομική έκθεση. Η έκθεση έδειξε ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι ο Taner Kılıç είχε ποτέ ByLock στο τηλέφωνό του.

Η έκθεση - που είδε η Διεθνής Αμνηστία - αποκαλύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν εγκληματολογικές εξετάσεις στον φορητό υπολογιστή του Taner Kılıç, στο κινητό του τηλέφωνο, σε τρία USB sticks του, στην κάρτα SIM του και στην κάρτα μνήμης του.

Το ByLock δεν εμφανίζεται στη λίστα των αντικειμένων που βρίσκονται στο τηλέφωνο, συμπεριλαμβανομένων των διαγραμμένων εφαρμογών. Αυτό επιβεβαιώνει τα ευρήματα τεσσάρων ανεξάρτητων εγκληματολογικών εκθέσεων που είχαν υποβληθεί προηγουμένως στο δικαστήριο. Καμία δεν παρουσίασε στοιχεία ότι ο Taner είχε κατεβάσει ή χρησιμοποιήσει την εφαρμογή ByLock.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.